Ρωσία Έτοιμη να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αρκτική είναι η Μόσχα

Έτοιμη να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αρκτική είναι η Μόσχα, όπως δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τα ρωσικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο κερδισμένος της υπόθεσης προχωρά στο επόμενο φιλόδοξο βήμα του.


Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία, το πράσινο φως της οποίας έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία πολιτικού που ανήκε στο κόμμα του. Η δολοφονία του Βολοντιμιρ Ριμπάκ, μέλος του κόμματος του προέδρου, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ στο Σλαβιάσνκ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες και με ένα ακόμη περιστατικό: την ομηρεία Αμερικανού δημοσιογράφου από ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στις χώρες της Βαλτικής ενώ η "Συμφωνία της Γενεύης" αποτελεί παρελθόν καθώς Μόσχα και Κίεβο δεν δείχνουν πρόθεση να ακολουθήσουν τα συμπεφωνημένα.

Το Κίεβο κινητοποιεί εκ νέου τις στρατιωτικές του δυνάμεις για την ανατολική Ουκρανία, μετά τους δύο θανάτους από βασανισμό στο Σλαβιάνσκ, επανερχόμενο στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που είχε "παγώσει" με τη Συμφωνία στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονται από χτες στο ουκρανικό έδαφος ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου που έχει απαχθεί από ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ο Σάιμον Οστρόφσκι κρατείται όμηρος στο Σλαβιάνσκ , εκεί όπου άφησε την τεελυταία του πνοή λίγες ώρες νωρίτερα Ουκρανός πολιτικός, μέλος του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το "Kievpost", ο ειδησεογραφικός ιστότοπος "Vice News" όπου εργάζεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία εκφράζει φόβους για αποσταθεροποίηση στο έδαφός της την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε, μετά τα όσα είχε προαναγγείλει ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, την αποστολή ομάδας στρατιωτών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής για κοινά γυμνάσια. Οι κοινές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν την ώρα που χώρες στην Ανατολική Ευρώπη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν κάθισε όπως ήταν αναμενόμενο με σταυρωμένα τα χέρια και, σύμφωνα με το Interfax, ανακοίνωσε ότι ξεκινά επταήμερη ναυτική άσκηση στην Κασπία με δέκα πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την Washington Post, τις ερχόμενες ημέρες στις χώρες της Βαλτικής θα φθάσουν άλλοι 450 στρατιώτες για ανάλογα γυμνάσια σε Λιθουανία, Λετονία και Λιθουανία. Οι δυνάμεις θα προέρχονται από την αμερικανική αερομεταφερόμενη ταξιαρχία που σταθμεύει στη Βιτσέντζα της Ιταλίας. Οι ασκήσεις, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανανεώσει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και να δείξουμε τη συνεχή μας δέσμευση σε συλλογική άμυνα με την ενίσχυση των συμμάχων μας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Κι ενώ στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση μοιάζει μα καζάνι που βράζει, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ενιαίο σύστημα ναυτικής βάσης για πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Αρκτική, προκειμένου να προστατευθούν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του RussiaToday.O ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να παράσχει πλήρη χρηματική κάλυψη για την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της Ρωσικής Αρκτικής.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή κρατική υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την επιβολή της ρωσικής πολιτικής στην Αρκτική και την αναβάθμισης της ποιότητας στη διακυβέρνηση της περιοχής.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα ογκώδες γραφειοκρατικό όργανο, αλλά μία ευέλικτη επιχειρησιακή δομή, που θα βοηθά καλύτερα στο συντονισμό των δράσεων των υπουργείων και των υπηρεσιών, των περιφερειών και των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Κατά τη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε «την ενίσχυση της ναυτικής συνιστώσας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) των ομάδων φύλαξης συνόρων». «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη στρατιωτική μας υποδομή. Ειδικώς, αναφέρομαι στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ναυτικών βάσεων για πολεμικά πλοία και για επόμενης γενεάς υποβρύχια στο δικό μας μέρος της Αρκτικής». πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...