Βραζιλία: Υποχώρησε κι άλλο η δημοτικότητα της προέδρου Ρούσεφ -Στις φλόγες οι φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο

«Για πρώτη φορά βλέπουμε να καταγράφονται μεγάλα κέρδη για την αντιπολίτευση», σχολίασε ο Μαρσέλου Κόστα Σόουζα της εταιρείας δημοσκοπήσεων MDA
Η εντεινόμενη δυσαρέσκεια για την επιτάχυνση του πληθωρισμού κι ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου πλήττουν τη δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ και αυξάνουν τις πιθανότητες ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης να οδηγήσει τις προεδρικές εκλογές στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων MDA έδειξε ότι οι αντίπαλοι της Ρούσεφ έχουν αρχίσει σταδιακά να μειώνουν τη διαφορά, αν και η πρόεδρος, η οποία διεκδικεί δεύτερη θητεία, παραμένει η επικρατέστερη για τη νίκη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MDA, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το 37% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ψήφιζε την κεντροαριστερή Ρούσεφ — ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 43,7% τον Φεβρουάριο. Ο βασικός της αντίπαλος, ο Αέσιου Νέβες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας, συγκεντρώνει πλέον το 21,6% (από 17% τον Φεβρουάριο). Ο Εδουάρδου Κάμπος, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, έχει επίσης δει το ποσοστό του να βελτιώνεται φθάνοντας το 11,8% (από 9,9% τον Φεβρουάριο).

«Για πρώτη φορά βλέπουμε να καταγράφονται μεγάλα κέρδη για την αντιπολίτευση», σχολίασε ο Μαρσέλου Κόστα Σόουζα της MDA.

Η δημοτικότητα της Ρούσεφ έχει μειωθεί εν μέρει εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Επίσης οι πολίτες ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού, τον εκφυλισμό στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης καθώς και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 7 στους 10 Βραζιλιάνους πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται κοντά στην οροφή που έχει θέσει η κυβέρνηση, το 6,5%, θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος.

Επίσης, οι 9 στους 10 Βραζιλιάνους που είναι εξοικειωμένοι με το σκάνδαλο της Petrobras, επιθυμούν την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς περί υπερτιμολόγησης και διαφθοράς, ενώ οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά την αγορά ενός διυλιστηρίου στο Τέξας. Το δύο τρίτα εκ των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Ρουσέφ —η οποία ήταν πρόεδρος της κρατικής αυτής εταιρείας πριν γίνει πρόεδρος της χώρας— φέρει τουλάχιστον ένα μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της η κυβέρνηση της Ρουσέφ υποχώρησε στο 32,9% τον Απρίλιο από 36,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MDA, ενώ το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της προσωπικά η πρόεδρος έπεσε στο 47,9% από 55%.

Εν μέσω της πτώσης της δημοτικότητας της Ρουσέφ, διατυπώνονται εκκλήσεις παρέμβει και να επιδιώξει μια τρίτη θητεία ο προκάτοχος και μέντοράς της, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Η δημοσκόπηση της MDA διεξήχθη σε δείγμα 2.002 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου και το περιθώριο σφάλματος είναι ±2,2%.πηγη

Στις φλόγες οι φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο

Ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, ολόκληρες συνοικίες του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία είναι παραδομένες στις φλόγες, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές και μέλη του καρτέλ ναρκωτικών.
Στη συνοικία Αλεμάο, σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον 4 λεωφορείων, των οποίων οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν άρον-άρον, πριν τα πυρπολήσουν οι δράστες.
Οι δρόμοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η φαβέλα Μόρο ντο Σαπαντάο, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου σε επιχείρηση της αστυνομίας.
Οι διαδηλώσεις ενάντια στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν έχουν κοπάσει, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως τρεις στους πέντε Βραζιλιάνους είναι αντίθετοι με τη διοργάνωση του Μουντιάλ στην πατρίδα τους

 βιντεο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...