Παγκόσμια πρωτιά: To ισπανικό νησί El Hierro γίνεται ενεργειακά αυτάρκες!

Το κόστος της επένδυσης είναι 80 εκατ. ευρώ
Παγκόσμια πρωτιά διεκδικεί το μικρό ισπανικό νησί El Hierro, ένα από τα Κανάρια νησιά, που μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καταφέρει να έχει πλήρη αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Στο νησί κατασκευάζεται αιολικό πάρκο το οποίο θα συνδυάζει την αιολική ενέργεια με τις πηγές νερού του νησιού, καθιστώντας ένα νησί δέκα χιλιάδων κατοίκων, όπως είναι το El Hierro, ενεργειακά αυτάρκες.

Το κόστος της κατασκευής της πρωτότυπης αυτής μονάδας παραγωγής ενέργειας που συνδυάζει τη δύναμη του νερού και τη δύναμη του ανέμου, φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ και το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο.

Πέντε ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και η ισχύς τους που θα είναι 11,5 μεγαβάτ είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των 10.000 κατοίκων του νησιού. Επίσης οι τοπικές αρχές προσβλέπουν και σε τουριστικά οφέλη, αφού επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την πράσινη ενέργεια αναμένεται να επισκεφθούν το ισπανικό νησί.

Στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή  του εργοστασίου μετέχουν με 60% οι αρχές του νησιού, με ποσοστό 30% η ισπανική εταιρεία ενέργειας Endesa και με ποσοστό 10% το τοπικό τεχνικό ινστιτούτο.

Έχει υπολογιστεί ότι τα κέρδη για την τοπική κοινωνία του νησιού θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και τα 3.000.000 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι και άλλα νησιά όπως η Χαβάη, το νησί Samso στη Δανία και το νησί Oki στην Ιαπωνία, έχουν σκοπό να μιμηθούν το «ενεργειακό θαύμα» του El Hierro.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...