Ιρλανδία: Συνελήφθη ο ηγέτης του Σιν Φέιν για δολοφονία γυναίκας το 1972

Ο Τζέρι Άνταμς φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία της Τζιν ΜακΚονβίλ
Στη σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν, που είναι το πολιτικό παρακλάδι του IRA, προχώρησε η αστυνομία της βόρειας Ιρλανδίας για την εμπλοκή του στη δολοφονία το 1972 της Τζιν ΜακΚονβίλ.


Η μητέρα δέκα παιδιών ΜακΚονβίλ είχε απαχθεί σε ηλικία 37 ετών από το διαμέρισμά της σε περιοχή του δυτικού Μπέλφαστ.

Το πτώμα της είχε ανακαλυφθεί θαμμένο σε παραλία το 2003.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν ότι σε αστυνομικό τμήμα παραδόθηκε ένας 65χρονος.

Τον Άνταμς φέρεται να έχει κατονομάσει μια γυναίκα-στέλεχος του IRA, η Ντόλουρς Πράις, η οποία απεβίωσε το 2013.

Η ΜακΚονβίλ ανήκει στην ομάδα των Εξαφανισμένων, των ατόμων, δηλαδή που απήχθησαν, δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν σε κρυφή τοποθεσία κατά τη διάρκεια της περιόδου γνωστής ως «The Troubles».
WSJDigitalNetwork ΠΗΓΗ

Η ιστορία του ηγέτη του IRA Τζέρι Άνταμς

 

Συνελήφθη για τη δολοφονία μάνας 10 παιδιών πριν από 42 χρόνια - «Αν και δεν έχω διαχωρίσει τον εαυτό μου από τον IRA, και ποτέ δεν θα το κάνω, είμαι απολύτως αθώος στην απαγωγή, δολοφονία και ταφή της Τζιν ΜακΚόνβιλ», σχολίασε ο 65χρονος Βορειοϊρλανδός

Για μία υπόθεση που συγκλόνισε την Β. Ιρλανδία πριν από δύο 42 χρόνια και θεωρείται μία από τις «μαύρες» σελίδες στην ιστορία της, οι αρχές στοχοποιούν τον ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, τον άνθρωπο που προσπάθησε να «αφοπλίσει» τον Iρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA).

H σύλληψη του Tζέρι Ανταμς έρχεται λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στη Β. Ιρλανδία που συμπίπτουν με τις ευρωπαϊκές εκλογές, σχολιάζουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφερόμενα στην ανάκρισή του από τις βορειοιρλανδικές αρχές.
Ο Τζέρι Άνταμς τέθηκε υπό κράτηση σχετικά με την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ το 1972 στο Μπέλφαστ. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας ενώ το κόμμα του εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Τον περασμένο μήνα ο Τζέρι Άνταμς είπε ότι ήταν διαθέσιμος να συναντήσει την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας για την υπόθεση ΜκΚόνβιλ. Η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα».

Ο ίδιος ο Τζέρι Άνταμς πάντως θεωρεί ότι πρόκειται για μία ακόμη «κακόβουλη κατηγορία» εναντίον του.

«Αν και δεν έχω διαχωρίσει τον εαυτό μου από τον IRA, και ποτέ δεν θα το κάνω, είμαι απολύτως αθώος στην απαγωγή, δολοφονία και ταφή της Τζιν ΜακΚόνβιλ», σχολίασε ο 65χρονος βορειοϊρλανδός πολιτικός επιβεβαιώνοντας ότι ανακρίνονται από την αστυνομία. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που είχε ήδη ετοιμάσει χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια «προσυνεννοημένη με τις αρχές της Β. Ιρλανδίας διαδικασία».
   


Η 37χρονη Τζιν ΜακΚόνιβιλ, χήρα και μητέρα δέκα παιδιών, απήχθη από το διαμέρισμά της στην περιοχή Ντίβις του δυτικού Μπέλφαστ και δολοφονήθηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό τον Δεκέμβριο του 1972. Το πτώμα της εντοπίστηκε μόλις το 2003 σε μια παραλία. Ο IRA δολοφόνησε τη γυναίκα, θεωρώντας ότι έδινε πληροφορίες για τις δραστηριότητές του στις βρετανικές δυνάμεις. Η ΜακΚόνβιλ είναι μόνο ένα από τα θύματα των «Εξαφανισμένων» εκείνης της περιόδου.Ο IRA το 1999 παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε και έθαψε σε μυστικές τοποθεσίες εννέα από τους «Εξαφανισμένους». Ωστόσο η λίστα που είναι γνωστή αναφέρει 16 άτομα που δολοφονήθηκαν και παρά τις εντατικές έρευνες δεν έχουν εντοπιστεί οι σωροί επτά «Εξαφανισμένων.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η αστυνομία του Μπέλφαστ επί χρόνια αναζητούσε μια ευκαιρία να ανακρίνει τον Τζέρι Ανταμς για την υπόθεση της ΜακΝόβιλ καθώς τον είχαν εμπλέξει στην υπόθεση δύο βετεράνοι του IRA.Η Μακκόνβιλ σύρθηκε έξω από το διαμέρισμά της υπό την απειλή όπλου μπροστά στα μάτια των παιδιών της λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1972 και έκτοτε θεωρήθηκε ως «αγνοούμενη». Η σορός της εντοπίστηκε δεκαετίες αργότερα, το 2003, -τέσσερα χρόνια αφότου ο IRA παραδέχτηκε τη δολοφονία της θεωρώντας ότι είναι «πληροφοριοδότης».

Ο Τζέρι Άνταμς βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία του Μπέλφαστ από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, του πολιτικού βραχίονα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρχές, παρουσιάστηκε στην αστυνομία, ανακρίθηκε και συνελήφθη, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία εμπλοκή. Προς το παρόν οι Βορειοιρλανδικές αρχές δεν έχουν αποδώσει σε βάρος του κατηγορίες.
 
Ο Τζέρι Άνταμς, πρώην μπάρμαν, ανέλαβε τα ηνία του Σιν Φέιν (πολιτική πτέρυγα του IRA) το 1983. Ηταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό να αρχίσει τον αφοπλισμό του, ένα ακανθώδες θέμα με πρόσχημα το οποίο η προτεσταντική πολιτική ηγεσία είχε αποχωρήσει από το αυτόνομο βορειοϊρλανδικό Κοινοβούλιο.

Ο ΙRA ήταν μια ομάδα αντιφρονούντων που ανέλαβε ένοπλη δράση για πάνω από τρεις δεκαετίες για να αποτινάξει τον βρετανικό ζυγό από τη Βόρεια Ιρλανδία, πριν αποκηρύξει τελικά τη βία. Τα μέλη του έβλεπαν τους εαυτούς τους ως άμεσους απογόνους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που είχε αγωνιστεί στον ιρλανδικό πόλεμο για ανεξαρτησία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το 1969 ο ΙRA, αμήχανος μπροστά στην κλιμακούμενη βία και αβέβαιος για τη δράση του, διασπάται σε  δύο ομάδες: τον μαρξιστικό και με έδρα το Δουβλίνο επίσημο ΙRA, ο οποίος κήρυττε την ειρηνική επιδίωξη μιας ενωμένης Ιρλανδίας, και τον προσωρινό ΙRA, ο οποίος επιδίωκε τον ίδιο στόχο μέσω βίαιων όμως μέσων. Από το 1983, o αρχηγός του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς ξεκινά έναν μεγάλο όνομα: να πείσει τον IRA να αφοπλιστεί. Σήμερα στη Β. Ιρλανδία, το Σιν Φέιν κατέχει 28 από τις συνολικά 108 έδρες της βουλής της Β. Ιρλανδίας (δεύτερο κόμμα) έχοντας τέσσερις υπουργικές θέσεις. Οι τοπικές εκλογές της 23ης Μαίου πλησιάζουν και για τους βρετανούς αναλυτές, η σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα.
   
Tο Μάιο του 2012 πολλοί έσπευσαν να τον παρομοιάσουν ως τον Ιρλανδό...Τσίπρα όταν καλούσε  τους συμπατριώτες του να απορρίψουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στο δημοψήφισμα για την υιοθέτησή του, στις 31 Μαΐου. Τότε, ο Guardian είχε γράψει ότι "ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους του (πλέον αφοπλισμένου) Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) επιχειρεί να συσπειρώσει την ιρλανδική αντιπολίτευση και όσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...