Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση: Στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρώπη Δεξιά

Νίκη της Δεξιάς στην Ευρώπη, αλλά της Αριστεράς -και πιο συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τις ευρωεκλογές, που διεςξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δόθηκε στη δημοσιότητα από το think tank «Poll Watch».

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται, ως γενικότερο συμπέρασμα, ότι οι συντηρητικοί κερδίζουν έδαφος έναντι των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη.


Η μόνη χώρα στην οποία προβλέπεται νίκη της Αριστεράς στις ευρωεκλογές είναι η Ελλάδα, η οποία χρωματίζεται με βαθύ κόκκινο, ωστόσο δεν παρέχονται επιπλέον στοιχεία για τα ποσοστά των κομμάτων.

Η έρευνα έγινε σε επίπεδο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και δείχνει ότι η επικείμενη μάχη για την προεδρία της Κομισιόν θα είναι εξαιρετικά σκληρή ανάμεσα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Η Δεξιά, η οποία εκπροσωπείται από το PPE, κερδίζει 217 έδρες (στις 766 συνολικά), ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει 208 έδρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το PPE έχει 74% πιθανότητες να τερματίσει μπροστά από το σοσιαλιστικό PS.

Στη Γαλλία, χαρακτηριστικά, οι σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 16 έδρες, οι συντηρητικοί 21 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 20 έδρες.

Στη Γερμανία, το συντηρικό κόμμα της Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει 39 έδρες και οι σοσιαλιστές του SPD μόλις 27.

Στην Ισπανία, επίσης, η Δεξιά επωφελείται από τα καλύτερα αποτελέσματα της οικονομίας των τελευταίων μηνών.

Αντίθετα, η Δεξιά θα «τιμωρηθεί» στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Εργατικοί αναμένεται να πάρουν 26 έδρες, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον θα λάβει 18 έδρες.

Πώς να «διαβάσετε» το χάρτη της έρευνας:

- με μπλε το δεξιό PPE,

- με κόκκινο το σοσιαλιστικό PSE,

- με πράσινο οι Οικολόγοι,

- με κίτρινο οι Κεντρώοι,

- με βαθύ κόκκινο η Αριστερά,

- με γκρι η ακροδεξιά


Πρωτιά του ΕΛΚ στο επόμενο Eυρωκοινοβούλιο δείχνει ευρωπαϊκή δημοσκόπηση

 

Κατακτά 217 έδρες έναντι 201 των Σοσιαλιστών, 59 των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, 53 της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 44 των Πρασίνων, 42 των Ευρωπαίων Συντηρητικών και 40 των κομμάτων της Ευρώπης για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία

Προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Jean Claude Juncker, με 217 έδρες (από  274 στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο) δίνει το Pollwatch 2014 στην τελευταία εκτίμησή του πριν να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες. Στη δεύτερη θέση, με 201 έδρες (έναντι 196 σήμερα) έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες του Martin Schultz.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Guy Verhofstadt  με 59 έδρες (από 85), η Ευρωπαϊκή Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα με 53 έδρες (από 35), οι Πράσινοι με 44 έδρες (από 58), οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί με 42 έδρες (από 56) και η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας με 40 έδρες (από 31).

Ως γνωστόν, οι συνολικές έδρες του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι φέτος 751, έναντι 766 στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Pollwatch, η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, που αποτελούν τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης, θα εξασφαλίσουν το 69,5% από τις 751 έδρες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...