Πολιτικη ΠΑΣΟΚ: χάσμα και γκρίνια για την επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ποιοι είναι οι δελφίνοι για την ηγεσία. Γκρίνιες στη χθεσινή συνεδρίαση. Ζητούν γενναίες πρωτοβουλίες απ' την ηγεσία ενόψει συνεδρίου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα αφού τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι το 8% που έλαβε στις ευρωεκλογές αποτελεί μία τελευταία ανάσα στο κίνημα και μια προειδοποίηση για αλλαγή πολιτικών.

Αρκετά στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των ηγετικών στελεχών και για παντελή απουσία αλληλεγγύης
Ομως στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου και της εκλογικής επιτροπής του κόμματος αρκετά στελέχη του κόμματος έκαναν λόγο για ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των ηγετικών στελεχών καθώς και για παντελή απουσία αλληλεγγύης.
Παρά τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για δικαίωση του κόμματος από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη χαλαρή κριτική από τη Φώφη Γεννηματά, τον Θάνο Μωραΐτη και τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μιχάλη Καρχιμάκη, μία σημαντική μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα για την ΕΛΙΑ αποτελεί μία εν δυνάμει ήττα που θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών.
Σημειώνουν δε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που συγκρίνεται όχι με τα αποτελέσματα του 2012 αλλά με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και υποστηρίζουν ότι το 8% θα συμπιεστεί σε 4 ή 5% σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το επικείμενο συνέδριο βάζει σε θέση μάχη τους δελφίνους
Αναζητώντας μία νέα στρατηγική που θα διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και θα δώσει την δυνατότητα στο κόμμα να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, μία σειρά στελεχών θα μπουν στο παιχνίδι της διαδοχής ενόψει και του συνεδρίου που προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πρώτος την διοργάνωση συνεδρίου για να προλάβει αντίστοιχες προτάσεις από άλλα στελέχη, όπως τον Κώστα Σκανδαλίδη.
Τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο κάνουν λόγο για απόλυτη κυριαρχία του προέδρου το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές.
Η Φώφη Γεννηματά χτίζει το αρχηγικό της προφίλ προσπαθώντας να αναδείξει ότι στο πρόσωπό της συναντιούνται η ιστορία του ΠΑΣΟΚ και η προοπτική του. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμμαχήσει με τον Κώστα Σκανδαλίδη και στο πρόσωπό της φαίνεται να συγκλίνουν αρκετά μεσαία στελέχη του κόμματος. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.
Από την πλευρά των στελεχών που διατηρούν επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Θάνος Μωραΐτης έχει θέσει τις βάσεις για να μπει στην μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
Όμως τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο κάνουν λόγο για απόλυτη κυριαρχία του προέδρου το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ηττήθηκε κατά κράτος και με τις επιλογές του και με την απουσία του από τον εκλογικό αγώνα και σημειώνουν ότι με το 8% ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο του εσωκομματικού παιχνιδιού.
Τα στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ εμφανίζονται μουδιασμένα καθώς στην πλειοψηφία τους έδωσαν τη μάχη για την ΕΛΙΑ και από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζουν τις προθέσεις και τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται να διεκδικεί ένα ρόλο εγγυητή της ενότητας της Δημοκρατικής Παράταξης.
Σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή ηγετική ομάδας στο ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε χτες στα στελέχη του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε ρυθμούς ανασχηματισμού αφού ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα όπου η Χαριλάου Τρικούπη θα διεκδικήσει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...