Άρης - Σακελλαρίδης και Σγουρός - Δούρου κρίνουν τον πρώτο γύρο

Οι τελικές εκτιμήσεις για τις 13 Περιφέρειες - Ποιος είναι ο πήχης που βάζουν τα κομματικά επιτελεία - Πού ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στο β' γύρο και πού όχι 
Με «κομμένη την ανάσα» ολόκληρο το πολιτικό σύστημα περιμένει τα κρίσιμα προμηνύματα από τις κάλπες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τα ουσιαστικά μηνύματα της επόμενης Κυριακής και θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο χαρακτήρας της σκληρής αναμέτρησης για την πολιτική σταθερότητα ή την κυβερνητική ανατροπή που έχουν λάβει οι ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου, ρίχνει βαριά τη σκιά του στον πρώτο γύρο των εκλογών, που αποτελεί πρωτίστως μια αδυσώπητη μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις, τις οποίες όποια ή όποιες πολιτικές δυνάμεις τις κερδίσουν θα αποκτήσει ισχυρό πρόκριμα για την προσεχή Κυριακή που θα αναδείξει τον τελικό νικητή.  

Η ψηφοφορία στους 325 Δήμους, με κορωνίδα την εμβληματική μάχη της Αθήνας, αλλά κυρίως στις 13 Περιφέρειες, όπου οι αναμετρήσεις έχουν εντονότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να μην αναδείξουν νικητές από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο γενική εκτίμηση αποτελεί ότι τα πολιτικά συμπεράσματα για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων που θα εξαχθούν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες θα έχουν ηχηρό αντίκτυπο και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η… απαθής «βουβαμάρα» με την οποία αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων την εκλογική διαδικασία, φαινόμενο που βρίσκει την αντανάκλασή του και στο υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών που κατέγραψαν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εντείνει την αγωνία των κομματικών επιτελείων, όπως και των ειδικών εκλογικών αναλυτών, οι οποίες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθεια τους να κάνουν ακριβή προγνωστικά για τους κερδισμένους και χαμένους της πρώτης και –πολύ περισσότερο- της δεύτερης Κυριακής.

Η πόλωση των τελευταίων ημερών, στην οποία επιδόθηκαν τα περισσότερα κόμμα, αύξησε τη συσπείρωση των οπαδών τους. Παρά ταύτα, όμως, το τοπίο που διαμορφώνεται εξακολουθεί να είναι «θολό» και οι προβλέψεις μοιάζουν αρκετά παρακινδυνευμένες, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το εύρος της συμμετοχής, καθώς και τη διάρθρωση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει στις κάλπες.

Αμφίρροπες αναμετρήσεις   

Για λόγους συμβολισμού, το ενδιαφέρον της πρώτης Κυριακής, στην οποία θα αναδειχθούν οι μονομάχοι της επόμενης ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, εστιάζεται στην πρωτεύουσα, όπου μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο. Ο υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης, που διατηρούσε το προβάδισμα σε όλη την προεκλογική περίοδο, τις τελευταίες μέρες είδε να τον πλησιάζουν επικίνδυνα τόσο ο επίσημος «γαλάζιος» υποψήφιος κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης που αντιμάχονται σκληρά αλλά και με αξιώσεις για να μείνουν στην τελική κούρσα προς την άλλη Κυριακή.

Αμφίρροπες, εξάλλου, προβάλουν οι περισσότερες από τις αναμετρήσεις που θα γίνουν στις 13 περιφέρειες όλης της χώρας με στόχο κι εδώ από όλους τους υποψηφίους το πλασάρισμα στον δεύτερο γύρο, αλλά και την πρώτη θέση στην κούρσα που δώσει το χρώμα στον χάρτη και θα είναι εκείνο που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο θα κρίνει τις εντυπώσεις της πρώτης Κυριακής. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...