Πολιτικη- Τι κρύβουν τα διλήμματα και οι απειλές Βενιζέλου

Γιατί το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στρατηγική και μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Τα μηνύματα Βενιζέλου σε ΝΔ, απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους και Παπανδρεϊκούς.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι για το Κίνημα λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε ή όχι στην κυβέρνηση», ήρθε η επιβεβαίωση του διλήμματος «Ελιά ή η χώρα θα μπεί σε νέες περιπέτειες» από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την χτεσινή του δήλωση «το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά δεν είναι ούτε "τσόντα" ούτε ουρά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν' αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά», σφράγισε τη νέα εκλογική στρατηγική του κόμματος που δίνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Επιβεβαιώνοντας το χτεσινό δημοσίευμα του TheTOC, η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει στο τραπέζι του προεκλογικού αγώνα το δικό της δίλημμα προς τους πολίτες σε μία προσπάθεια να πολώσει το κλίμα και να καταγράψει υψηλότερα ποσοστά απ΄ αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές αν και πριν από ένα μήνα έλεγε ότι οι ευρωεκλογές δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Χ.Τρικούπη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την δήλωσή του απευθύνεται σε όλους (πολίτες, κόμματα αλλά και εσωκομματική αντιπολίτευση) καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά τα διλήμματα που θέτουν στους πολίτες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα και να ακολουθεί την τακτική «σφάξε με αγά μου ν αγιάσω». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το ΠΑΣΟΚ έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα να σωθεί η χώρα και διεκδικεί το μερίδιο του από αυτήν την προσπάθεια που επιδιώκει να καταγραφεί στις ευρωεκλογές. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν να παραμείνει στην κυβέρνηση οπότε και θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες αφού θα έχει αμφισβητηθεί ένας από τους πυλώνες της κυβερνητικής σύμπραξης, αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο The TOC. Σε χθεσινή σύσκεψη που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνεργάτες του επικυρώθηκε η αλλαγή της εκλογικής στρατηγικής του κόμματος καθώς το ΠΑΣΟΚ πλέον δίνει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές παρά το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα περίπου τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και άλλα στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν ότι οι ευρωεκλογές δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το νέο δίλημμα που έθεσε για τις εκλογές ουσιαστικά απευθύνεται σε τρείς αποδέκτες απειλώντας με αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση:
  • στους πολίτες και κυρίως τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Παράταξης ζητώντας την ψήφο τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητηθεί η κυβερνητική συνοχή και η σταθερότητα της χώρας,
  • στην εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως στους παπανδρεϊκούς τους οποίους ουσιαστικά καλεί να ψηφίσουν Ελιά για να μείνει ζωντανή η παράταξη, αφού διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα προλάβουν ούτε να «καταλάβουν» το κόμμα αλλά ούτε και να δημιουργήσουν νέο κόμμα προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών,
  • στη ΝΔ ότι δεν μπορεί να μην υπολογίζει το ΠΑΣΟΚ όταν παρεμβαίνει για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στο βαθμό που παραμένει βασικός κυβερνητικός εταίρος.
Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις που κυμαίνονται από 4-6% -σε συνδυασμό με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά αλλά και την διαμάχη που έχει ξεκινήσει με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά- διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να το ξεπεράσει θέτοντας το πολιτικό δίλημμα στους ψηφοφόρους «ψηφίστε Ελιά διαφορετικά η χώρα μπαίνει σε εκλογικές περιπέτειες». Για τον λόγο αυτό η παρέμβαση Βενιζέλου συνδυάστηκε με την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές στέλνοντας το μήνυμα στην ΝΔ και τον Πρωθυπουργό ότι οφείλουν να ακούν τις παρεμβάσεις του κυβερνητικού εταίρου.
Η κρυφή ψήφος της αντίδρασης και της αποδοκιμασίας έχει τρομοκρατήσει την Χ.Τρικούπη που βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να έχουν ως ταβάνι το 6%
Όμως στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταγράψει ένα ρεύμα ψηφοφόρων του κόμματος που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική που ασκείται καθώς και από την κυβερνητική συνεργασία οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε άλλα κόμματα στις επερχόμενες ευρωεκλογές προκειμένου να αποστείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στις περιφερειακές ή στις δημοτικές εκλογές παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τους υποψήφιους που προέρχονται από την δημοκρατική παράταξη αλλά στις ευρωεκλογές θα κατευθυνθούν στο Ποτάμι, στο ΚΚΕ ή στην ΔΗΜΑΡ. Αυτή η κρυφή ψήφος της αντίδρασης και της αποδοκιμασίας έχει τρομοκρατήσει την Χαριλάου Τρικούπη που βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να έχουν ως ταβάνι το 6% στις δημοσκοπήσεις.
Από την άλλη πλευρά η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Φώτη Κουβέλη στο παρουσίαση του βιβλίου της Κοππά και η μετωπική σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά έχουν προκαλέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην Χαριλάου Τρικούπη που αντιμετωπίζει δεκάδες ανοιχτά μέτωπα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει όπως έχει και ο ίδιος δηλώσεις σε συνεντεύξεις του ότι σε περίπτωση που η Ελιά λάβει τα ποσοστά που καταγραφούν οι δημοσκοπήσεις, θα αμφισβητηθεί από το ίδιο του το κόμμα την επόμενη μέρα των εκλογών αφού καραδοκούν τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο να θέσουν θέμα ηγεσίας. Η κατάσταση σε μερικές περιοχές της επικράτειας είναι τόσο τεταμένη μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόρων του κόμματος που διατηρούν ιστορικούς δεσμούς με την παπανδρεϊκή πτέρυγα που ακούγονται προτάσεις μέχρι και για την κατάληψη των κομματικών γραφείων την 26η Μαΐου με στόχο να ζητηθεί αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλόκ των παπανδρεϊκών δεν κινείται συντεταγμένα ή υπό την καθοδήγηση κάποιου κέντρου και αυτό είναι εμφανές από τις δηλώσεις βουλευτών όπως του Γιώργου Ντόλιου ή του Απόστολου Κακλαμάνη οι οποίοι εξέφρασαν την διαφωνία τους με κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...