BLOOMBERG- Βρήκαν τη συνταγή επιτυχίας στο λάδι και το μέλι...

Τέσσερις διαφορετικές επιχειρηματικές ιστορίες που τις συνδέει μια συνταγή επιτυχίας. Πέρα από τα σύνορα της εγχώριας οικονομικής κρίσης, προϊόντα της ελληνικής γης έχουν αρχίσει να γράφουν το δικό τους «success story» στις ξένες αγορές.
Αυτό ακριβώς το «success story» αποτύπωσε το πρακτορείο Bloomberg σε χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο «Το ελαιόλαδο και το μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση»,
εστιάζοντας μέσα από τα παραδείγματα τεσσάρων εταιρειών που γνωρίζουν επιτυχία εκτός συνόρων στη σημασία των αγροτικών προϊόντων για τις ελληνικές εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομία.
Αναφέροντας την προτροπή του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τους αγρότες της Λέσβου που είχε επισκεφθεί προ ημερών να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε εξαγωγική, το Bloomberg σημειώνει ότι παρά την πτώση των ελληνικών εξαγωγών, τα αγροτικά προϊόντα αντιστάθηκαν το 2013 εμφανίζοντας αύξηση.
Το «Εθνος» μίλησε με τους τέσσερις επιτυχημένους επιχειρηματίες, για τους οποίους οι εξαγωγές είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση, όχι μόνο της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
Εξαγωγές σε 26 χώρες
CARPO
CARPO
Η «Γαία», το βασικό προϊόν της οποίας είναι το τυποποιημένο ελαιόλαδο καλύπτοντας το 50% των πωλήσεών της, έχει καταφέρει κάθε χρόνο να αυξάνει θεαματικά τις πωλήσεις της από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία. Πέραν του ελαιολάδου, η εταιρεία, που δημιουργήθηκε πριν από 19 χρόνια και εξάγει σήμερα σε 26 χώρες, έχει συμπεριλάβει στη λίστα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που προωθεί τις τυποποιημένες βρώσιμες ελιές και διάφορα άλλα προϊόντα, όπως σάλτσες, πατέ, μπαχαρικά κ.ά. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα η εταιρεία κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη.
GAEA
GAEA
Η Carpo Hellas, που άνοιξε εν μέσω κρίσης -το 2011- ένα κατάστημα στο Κολωνάκι πουλώντας μέλι, ξηρούς καρπούς και καφέ, ζει το απόλυτο success story, καθώς πριν από έναν χρόνο πέρασε τα σύνορα της χώρας και έστησε ένα νέο κατάστημα στην Piccadilly street, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου.
Ενδεικτικό άλλωστε της επιτυχίας που γνωρίζει το συγκεκριμένο ελληνικό κατάστημα είναι ότι προ μηνών βρέθηκε στη λίστα με τα έξι καλύτερα ντελικατέσεν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Papadimitriou CC
Papadimitriou CC
Μια επιχείρηση που εδρεύει στην Καλαμάτα και γράφει τη δική της ιστορία από το 1939 έχει κερδίσει τις ξένες αγορές με εξαγωγικό όπλο το ξίδι μπαλσάμικο που παράγει από κορινθιακή σταφίδα. Ο λόγος για την ομώνυμη εταιρεία της οικογένειας Παπαδημητρίου, μεγαλύτεροι πελάτες της οποίας στο εξωτερικό είναι η Μεγάλη Βρετανία και τα σκανδιναβικά κράτη.
Τη λίστα του πρακτορείου Bloomberg με τις ελληνικές εταιρείες που γνωρίζουν επιτυχία στο εξωτερικό πουλώντας αγροτικά προϊόντα συμπληρώνει η βορειοελλαδίτικη Ergon, η οποία ξεκίνησε με ένα πρωτότυπο εστιατόριο που παράλληλα πωλούσε είδη μαναβικής, για να επεκταθεί λίγο αργότερα και στο Λονδίνο, πουλώντας μέλι, ψάρια και ελιές Ελλήνων παραγωγών.
Από τους Θωμά και Γιώργο Δούνη
Η μπουτίκ των ελληνικών τροφίμων

Δύο νεαρά αδέλφια, ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούνης, υιοθετώντας τη ρήση ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες, έκαναν πράξη την ιδέα τους να ασχοληθούν με μικρούς παραγωγούς και τοπικά προϊόντα. Πιστεύοντας ότι δεν έπρεπε να περιμένουν να περάσει η Ελλάδα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για να υλοποιήσουν την ιδέα τους, δεν έχασαν χρόνο και δημιούργησαν τα μεζεδοπαντοπωλεία. Ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη για να επεκταθούν και εκείνοι με τη σειρά τους στο Λονδίνο, ενώ το επόμενο βήμα ετοιμάζονται να το κάνουν στις Βρυξέλλες. «Η εταιρεία Ergon είναι μια μπουτίκ ελληνικών τροφίμων, εκλεκτών και επιλεγμένων, από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο. Είναι μια πρόταση για μια διαφορετική προσέγγιση στα ελληνικά προϊόντα, τα οποία πιστεύουμε ότι με τη σωστή συσκευασία και τις σωστές επιλογές μπορούν να ξεχωρίσουν στις αγορές του εξωτερικού», δηλώνει στο «Εθνος» ο Θωμάς Δούνης.
Καταστήματα Carpo
Πωλούν ξηρούς καρπούς στο Λονδίνο
Τρία αδέλφια αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την υποδομή που είχαν δημιουργήσει εδώ και χρόνια στον χώρο των ξηρών καρπών και άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στο Κολωνάκι. Η κρίση δεν τους φόβισε και σύντομα ανακάλυψαν τον δικό τους δρόμο της επιτυχίας ανοίγοντας ένα νέο κατάστημα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτες στο Λονδίνο, για να ακολουθήσει ένα ακόμη στο Ψυχικό. «Αυτό που λέμε πάντα -αναφέρει στο «Εθνος» ο Κώστας Κοντόπουλος, ένας εκ των τριών αδελφών που δημιούργησαν τα καταστήματα Carpo- είναι ότι το μεγάλο κακό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η έλλειψη δημιουργικότητας».
Gaea
Γεμίζουν τα ράφια με... Ελλάδα
Η «Γαία» γεννήθηκε το 1995. «Την εξωστρέφεια δεν την ανακαλύψαμε μέσα στην κρίση. Οι εξαγωγές ήταν ο λόγος ύπαρξης της εταιρείας, αφού η ?Gaea? δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό των ελληνικών τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της εταιρείας Αρης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι «τα πρώτα πέντε χρόνια οι πωλήσεις προέρχονταν 100% από τις εξαγωγές. Αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι για να έχεις ένα ισχυρό brand name στο εξωτερικό πρέπει να διαθέτεις βάσεις και στην εγχώρια αγορά και γι' αυτό τα προϊόντα της εταιρείας απέκτησαν παρουσία και στην Ελλάδα».
Papadimitriou CC
Κατακτήσεις με το μπαλσάμικο ξίδι
Με σήμα κατατεθέν το μπαλσάμικο ξίδι η εταιρεία της οικογένειας Παπαδημητρίου από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 άρχισε να κατακτά ολοένα και περισσότερες ξένες αγορές. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Papadimitriou CC, που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει ότι η εταιρεία θα παραμείνει στραμμένη στις ξένες αγορές, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στο 75% του συνολικού της τζίρου. Το μπαλσάμικο ξίδι από κορινθιακή σταφίδα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αγγλία και τα σκανδιναβικά κράτη, ενώ, όπως αναφέρει ο Χρήστος Παπαδημητρίου, η εταιρεία ετοιμάζεται να διεισδύσει σε Τσεχία και Σλοβακία.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...