Dr Dre: Από τις συμμορίες του Λος Άντζελες στη λίστα του Forbes και τα σαλόνια της Apple

Από τους πιο άγριους δρόμους του Λος Άντζελες έως τη θέση του πλουσιότερου αστεριού του hip hop, ο Andre Young -γνωστός και ως Dr Dre- διένυσε μεγάλη απόσταση. Σε αυτή του τη διαδρομή, τον βοήθησε ένα ζευγάρι πολύ cool ακουστικών.

Ο 49χρονος ράπερ, που έχει προσθέσει στο βιογραφικό του τους τίτλους του παραγωγού αλλά και του επιχειρηματία, αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους του hip hop, έπειτα και από την επιβεβαίωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Beats Electronics από την Apple, αντί 3 δισ. δολαρίων.
Το Forbes ανέφερε χθες ότι το deal θα ενισχύσει την περιουσία του Dr Dre από τα 550 εκατ. δολάρια στα 700-800 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πως είναι και επισήμως ο πλουσιότερος άνδρας στο hip hop.
Ο Sean "Diddy" Combs ήταν έως τώρα ο απόλυτος μεγιστάνας τουhip hop, με περιουσία 700 εκατ. δολαρίων και ακολουθούσε ο Jay-Z με 520 εκατ. δολάρια.
“Το hip hop παίζει τώρα κεντρικό ρόλο στην αμερικανική pop κουλτούρα”, εξηγεί ο Robert Thompson, καθηγητής λαϊκής κουλτούρας στο Syracuse University της Νέας Υόρκης. “Εάν ένας καλλιτέχνης του hip hop μπορέσει να καθιερώσει το όνομά του και να δημιουργήσει μία βάση για τη φήμη και την περιουσία του, και εάν είναι αρκετά έξυπνος να περάσει και σε άλλα μέρη της κουλτούρας, αυτό μοιάζει με το τυπικό αμερικανικό story”.
Στη δική του διαδρομή, ο Dr Dre ανακάλυψε και συνεργάστηκε με μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της μουσικής του, όπως είναι ο Eminem, ο Snoop Dogg και ο Combs.
Υπήρξε πρωτοπόρος του gangsta rap, με αποτέλεσμα να κερδίσει έξι βραβεία Grammy.
Όμως, όλα άρχισαν στη σκληρή γειτονιά του Compton, στο νότιο Λος Άντζελες, όπου ο Dr Dre γεννήθηκε, το Φεβρουάριο του 1965. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν παιδί.
Το Compton ήταν γνωστό για τις βίαιες συγκρούσεις των συμμοριών, αλλά και για τα αστέρια του hip hop και της rap που γέννησε. Ο Young και ο Ice Cube δημιούργησαν το συγκρότημα της gangsta rap N.W.A. και έγιναν γνωστοί με το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Straight Outta Compton", του 1988. Ο δίσκος δέχθηκε κριτική για τους βίαιους στίχους του, ενώ ακόμα και το FBI εξέδωσε σχετική προειδοποίηση.
Το 1990, ο καλλιτέχνης εγκαταλείπει το συγκρότημα, για να ιδρύσει την Death Row Records. Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί τον πρώτο solo δίδκο του, "The Chronic", ο οποίος σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Το 1996 φεύγει και από αυτή τη δισκογραφική, για να δημιουργήσει την Aftermath Entertainment.
Λίγο αργότερα, οι ράπερς Tupac Shakur και The Notorious B.I.G. δολοφονούνται, αναγκάζοντας τον Dr Dre να αποχωρήσει από το προσκήνιο για μερικά χρόνια.
Το comeback του έγινε το 1999, με το δεύτερο studio album του.
Ο Dr Dre θεωρείται αυτός που ανακάλυψε και ενθάρρυνε αρκετά αστέρια του hip hop, όπως είναι ο Eminem και ο 50 Cent.
Με την επιτυχία του στα βραβεία Grammy, το 2001, μπήκε και στις λίστες των πλουσιότερων, την ώρα που έκανε στροφή στην καριέρα του προς την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Το 2008 ίδρυσε την Beats Electronics, με το συνέταιρό του, Jimmy Iovine.

Πηγή: Dr Dre:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...