Planet Stars Spor Μουντιάλ 2014: Ελληνικές ψυχάρες στους «16» μετά το 2-1 επί της Ακτής Ελεφαντοστού (Φωτό+Βίντεο)

Ο Σαμαράς με πέναλτι στο 90΄ έκανε το 2-1 και έστειλε την Εθνική στους «16» - Ο Μπονί ισοφάρισε στο 74΄ το γκολ Σάμαρη από το 42΄ - Τρια δοκάρια για την ομάδα μας με Χολέμπας στο 34΄, Καραγκούνη στο 68΄ και Τοροσίδη στο 80΄ - Ευκαιρία με τον Χριστοδουλόπουλο στο 53΄ - Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών Κονέ και Καρνέζη
Ξεκίνησε στις 11 το βράδυ ο τελικός των τελικών - μέχρι στιγμής - για την Εθνική Ελλάδα στο Μουντιάλ.


H πρώτη καλή στιγμή για τα ελληνικά χρώματα ήρθε στο 14΄ με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαλπίγγιδη αλλά τον διεθνή επιθετικό πρόλαβε ο Μπάρι.

Δύο λεπτά νωρίτερα ο Σάντος χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του μετά τον τραυματισμό του Κονέ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Σάμαρη.
 Τα προβλήματα, όμως, για την εθνική δεν σταμάτησαν εδώ αφού υποχρεώθηκε σε δεύτερη αναγκαστική αλλαγή με θύμα αυτή τη φορά τον Καρνέζη, ο οποίος στο 24΄ έδωσε τη θέση του στον Παναγιώτη Γλύκο. Παρόλα αυτά οι διεθνείς προσαρμόστηκαν στις αλλαγές και προειδοποίησαν στο 34΄ με τον Χολέμπας ο οποίος σε υποδειγματική αντεπίθεση έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι για να ακολουθήσει το γκολ του Σάμαρη στο 42΄. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα σουτ του Τιοτέ για τους Ιβοριανούς στο 49΄ στο οποίο απάντησε ο Χριστοδουλόπουλος με σουτ από το ύψος της περιοχής στο 54΄ με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δοκάρι του Μπάρι.  Και η επόμενη μεγάλη στιγμή ήταν πάλι για την εθνική μας με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καραγκούνη ο οποίος με μια βολίδα από περίπου 40 μέτρα έστειλε τη μπάλα να τραντάξει το δοκάρι του Μπάρι στο 68΄.

Κόντρα στη ροή του ματς, όμως, ο Μπονί στο 74΄ ισοφάρισε το γκολ του Σάμαρη με σουτ από τη μικρή περιοχή.

Μετά την ισοφάριση ο Φερνάντο Σάντος προχώρησε στην τελευταία του κίνηση ριχνοντας στο παιχνίδι τον Φάνη Γκέκα αντί του Γιώργου Καραγκούνη αλλά η κακοτυχία συνέχισε να κυνηγά την εθνική η οποία στο 80΄ είχε και τρίτο δοκάρι αυτή τη φορά με σέντρα-σουτ του Τοροσίδη.

Για την εθνική και η επόμενη μεγάλη στιγμή στο 87΄ με τον Δημήτρη Σαλπίγγιδη να φτάνει από δεξιά στη μικρή περιοχή, να κάνει τη σέντρα παράλληλα με την γραμμή του τέρματος  αλλά να μην βρίσκεται ένας παίχτης να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Και η δικαίωση ήρθε στις καθυστερήσεις καθώς στο 90΄ ο Γιώργος Σαμαράς κέρδισε πέναλτι, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε γκολ με το οποίο στέλνει την Εθνική στους «16».

Πώς έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική

Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική μας ομάδα κατάφερε να επιβάλλει τη δική της συνταγή: Πάγωσε το ρυθμό, έκλεισε τους χώρους, μπλόκαρε τα ταλαντούχα και επικίνδυνα ατού των αντιπάλων και συνάμα εκμεταλλεύτηκε την αμηχανία που είχε στο παιχνίδι της η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία επέλεξε να παίξει συντηρητικά, αφού τη βόλευε και μια ισοπαλία για να περάσει στην επόμενη φάση. Έχοντας πετύχει αυτό το τέμπο στο ματς η εθνικής μας περίμενε να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις και σε λάθη των αντιπάλων, όπερ και εγένετο με τη φάση του γκολ.

Μπορεί να μην έχει το ταλέντο και την ενέργεια άλλων ομάδων, αλλά στην τακτική, όπως απέδειξε περίτρανα και το euro του 2004, η εθνική μας είναι εξπέρ. Ξέρει πώς να κινηθεί στο γήπεδο, να αμυνθεί με πάθος και αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες στο έπακρο.

Στο πρώτο ημίχρονο κινήθηκε από τα δύο άκρα με τον φρέσκο Χριστοδουλόπουλο και τον δραστήριο Σαλπιγγίδη, ενώ η παρουσία του Καραγκούνη από την αρχή του αγώνα της έδωσε τη δυνατότητα να κρατά τη μπάλα περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε αυτό το μουντιάλ.  Στην άμυνα παίζει κλειστά με τη γνωστή τετράδα (Μανωλάς, Σωκράτης, Χολέμπας και Τοροσίδης), ενώ ο Σάντος έχει κρατήσει πίσω και τον Μανιάτη. Η είσοδος του φρέσκου και διψασμένου Σάμαρη της έδωσε την ευχέρεια να πιέσει και ψηλά, τακτική από την οποία προήλθε το γκολ - κλέψιμο από τον Σάμαρη, γρήγορο "ένα - δύο" και εκτέλεση από τον ίδιο παίκτη.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος αντιμετωπίζουν την Ακτή Ελεφαντοστού και σε περίπτωση νίκης (και παράλληλα μη νίκης των Ιαπώνων επί της Κολομβίας) θα προκριθούν στις καλύτερες 16 ομάδες του πλανήτη.
 Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά για την Εθνική ομάδα. Νίκη και κατά πάσα πιθανότητα συνέχεια, ισοπαλία ή ήττα κι άλλος ένας αποκλεισμός. Η Ελλάδα μετρά έως τώρα έξι ήττες, μία ισοπαλία και μία νίκη στις τρεις φορές που μετείχε σε τελική φάση, έχοντας σκοράρει μόλις δύο φορές και δεχθεί 18 γκολ.


Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει παρατάξει την ομάδα με αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις.

Έτσι, την θέση του τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη βρίσκεται ο Γιώργος Καραγκούνης, με τον Γιάννη Μανιάτη να οπισθοχωρεί σε θέση αμυντικού χαφ.

Στο αριστερό άκρο ξεκίνησε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, με τον Γιώργο Σαμαρά να προωθείται στην κορυφή της επίθεσης. Δεξιά του βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος επελέγη αντί του Γιάννη Φετφατζίδη.





Την 11αδα συμπληρώνουν οι Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας και Κονέ.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Ορέστης Καρνέζης, Βασίλης Τοροσίδης, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Κονέ, Γιώργος Σαμαράς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπουμπακάρ Μπάρι, Σερζ Οριέ, Κόλο Τουρέ, Σουλεϊμάν Μπάμπα, Αρτούρ Μποκά, Ισμαέλ Τιοτέ, Σάλομον Καλού, Γιάγια Τουρέ, Ζερβίνιο, Σερέι Ντιέ, Ντιντιέ Ντρογκμπά
πηγη 

Έτσι έγραψε ιστορία η Εθνική: Πάθος, δύναμη, θέαμα και... γκολ!

 

Πώς περιόρισε ο Σάντος όλα τα ατού της Ακτής Ελεφαντοστού - Δεν απειλήθηκε ποτέ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εκτός από τη φάση του γκολ - Η ποιότητα το κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της «γαλανόλευκης», που έδειξε ότι, όταν θέλει, μπορεί να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο

Αυτή τη φορά, η Εθνική μας ομάδα δεν «έκλεψε» τη νίκη. Η εντυπωσιακή της επικράτηση επί της ταλαντούχας Ακτής Ελεφαντοστού και η ιστορική, για πρώτη φορά, πρόκρισή της στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ, δεν οφείλεται μόνο στη γνωστή τακτική της, «φουλ άμυνα, μισή φάση και γκολ», αλλά στην πολύ καλή απόδοση που είχε από το 30ό λεπτό και μετά.

Αυτή τη φορά η Εθνική μας έπαιξε ποδόσφαιρο. Και έπαιξε καλό, ελκυστικό, σχεδόν θεαματικό ποδόσφαιρο, αποδεικνύοντας και στους πιο επιφυλακτικούς ότι δεν της λείπει το ταλέντο. Σίγουρα δεν της έλειψε στιγμή από τον κρίσιμο αγώνα με τους Αφρικανούς, το πάθος, η θέληση, η δύναμη, η προσήλωση. Όλα τα στοιχεία, δηλαδή που χαρακτηρίζουν χρόνια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Τα είχε στο μέγιστο βαθμό, περισσότερο κι από το εξοντωτικό παιχνίδι με την Ιαπωνία, φυσικά και από εκείνο με την Κολομβία.

Αλλά αυτή τη φορά είχε και ποιότητα στο παιχνίδι της. Άριστο στήσιμο, τρεξίματα σε όλους τους χώρους, αλλά και πίεση ψηλά, κερδισμένες μπάλες και πολύ δημιουργία. Η Εθνική μας είχε, πέρα από τα δύο γκολ, τρία (!!!) δοκάρια από ισάριθμες καλές προσπάθειες, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις κλασικές ευκαιρίες και μερικές ακόμη πολύ καλές φάσεις, όλες αποτέλεσμα γρήγορου και τεχνικού ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά η Εθνική μας κράτησε τόσο πολύ μπάλα στην κατοχή της, σχεδόν στα ίσια με την Ακτή. Ξεδιπλωνόταν εξαιρετικά στις αντεπιθέσεις, ανέβαζε διαρκώς παίκτες προς την αντίπαλη περιοχή και είχε εμπνεύσεις στα τελειώματά της. Σουτ, κάθετες μπαλιές και φαρμακερές σέντρες συνέθεταν την ελληνική ποδοσφαιρική ραψωδία στο αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, κάνοντας τη νίκη και την πρόκρισή της να μοιάζει ως η πιο δίκαιη εξέλιξη των πραγμάτων.

Ακόμη και ο τρόπος που αυτή επιτεύχθηκε έδειχνε να είναι σαν τη μεσολάβηση της μοίρας για να αποκατασταθεί η τάξη: η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έκανε σχεδόν καμία κλασική ευκαιρία, ούτε πριν δεχθεί το πρώτο γκολ, ούτε μετά. Μπλοκαρισμένη σε ένα φλύαρο μοτίβο ανάπτυξης και ψάχνοντας μονότονα τον Ντρογκμπά και τον Ζερβίνιο, δεν είχε καταφέρει να απειλήσει πραγματικά, πριν το γκολ της ισοφάρισης. Ακόμη και μετά από αυτό όμως περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, με την Εθνική μας να κυριαρχεί και να αναζητά πεισματικά τη νίκη.

Το πέναλτι στις καθυστερήσεις και το νικητήριο γκολ, απλά αποκατέστησε το συσχετισμό δυνάμεων που υπήρξαν σε ολόκληρο το παιχνίδι, αφού η Εθνική μας ήταν αυτή που άξιζε τη νίκη και την πρόκριση και θα ήταν μεγάλη αδικία να φύγει από τη Φορταλέζα (και τη Βραζιλία) με άδεια χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την Ακτή στο δεύτερο ημίχρονο έγινε στο 72' με κεφαλιά από κόρνερ, ένα λεπτό πριν το γκολ της ισοφάρισης.

Επιπλέον, σε πολλές φάσεις οι Ιβοριανοί σταματούσαν τους Έλληνες παίκτες μόνο με φάουλ και είναι ενδεικτικό ότι φορτώθηκαν με τρεις κίτρινες κάρτες, αφού ανέκοψαν επικίνδυνες αντεπιθέσεις της Εθνικής μας.

Η Εθνική μας πήγε να πληρώσει τις χαμένες ευκαιρίες της στο δεύτερο ημίχρονο, σε εκπλήρωση του άγραφου νόμου του ποδοσφαίρου, που τιμωρεί όποιον δεν μπορεί να «τελειώσει» ένα παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Σαμαράς, ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ: Ελπίζω να δώσαμε χαρά στους Έλληνες!

  • Ιστορική πρόκριση μετά από ματς-«θρίλερ»!

     

    Εθνική: Η «selfie» της πρόκρισης!

     

    Δείτε τη φωτογραφία των διεθνών μας στα αποδυτήρια μετά την ιστορική νίκη

    Έχει βγάλει selfie με όλους τους διεθνείς στο αεροπλάνο, στο ξενοδοχείο, έξω στο δρόμο, με διαβατήρια στο στόμα, με τον Καραγκούνη να ποζάρει, με τον Σάντος να χαμογελάει.

    Ε, δεν θα μπορούσε ο Γιώργος Τζαβέλλας να μην επιχειρήσει κάτι ανάλογο από τα αποδυτήρια μετά την τεράστια επιτυχία της Εθνικής και την πρόκρισή της στους «16» του Μουντιάλ.

    Και ο διεθνής άσος την μοιράστηκε με τους «φίλους» του στο Instagram, αλλά κι όλους τους Έλληνες!


    Πηγή: www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...