Παιχνίδι σκληρής τακτικής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τους 120 βουλευτές και το δημοψήφισμα*Ο Καμμένος λέει «ναι» στο κάλεσμα Τσίπρα για δημοψήφισμα

Ο Περισσός καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την δική του πρόταση για κατάργηση όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια - ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και αρκετοί από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς έχουν ήδη συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σε πολιτικό παιχνίδι υψηλού ρίσκου εξελίσσεται η πρόταση που έριξε στο κοινό τραπέζι της αντιπολίτευσης ο κ. Αλέξης Τσίπρας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ.


Πρόταση που αυτόματα πυροδότησε πολιτικές ζυμώσεις οι οποίες αποτελούν στην ουσία τους «πρόβα συμμαχιών» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την ώρα οι έντονες διεργασίες παρατηρούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καθώς ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και αρκετοί από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς έχουν ήδη συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ όμως, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την πρόταση της Κουμουνδούρου και από τον κίνδυνο να πληγεί από ένα παιχνίδι εντυπώσεων κατεβάζοντας δική του πρόταση η οποία στην ουσία της καλεί τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει με την κατάργηση όλου του σχετικού Ευρωπαϊκού Θεσμικού πλαισίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά από γύρο τηλεφωνικών επαφών που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Κουμουνδούρου πρότεινε να υπάρξει συνάντηση στην Βουλή με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες την πρόσκληση έχουν ήδη αποδεχθεί όλοι πλην ΚΚΕ. Αυτό γιατί όπως δηλώνουν στελέχη του Περισσού, «δεν υπάρχει ζήτημα επαφής. Ας βγει ο καθένας να πει τι προτείνει και αν ο κ. Τσιπρας στηρίζει την πρόταση του ΚΚΕ που εναντιώνεται ευθέως με όλη την Ευρωπαϊκή πολιτική».

Πέραν αυτών, από το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση για δημοψήφισμα αν και τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν την ερχόμενη Δευτέρα κατα την συνεδρίαση της ΚΟ. Ωστόσο, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθάριζαν ότι η ενδεχόμενη συνυπογραφή της πρότασης δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θετικά, ανταποκρίθηκε και ο αρχηγός των ΑνΕλ Πάνος Καμμένος σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν δεκαπέντε από τους συνολικά 17 βουλευτές της ΚΟ των Ανεξάρτητων. Υπό αυτά τα δεδομένα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως μπορεί να συγκεντρώσει 112 υπογραφές, μόλις οκτώ λιγότερες για να γίνει αποδεκτή από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο Καμμένος λέει «ναι» στο κάλεσμα Τσίπρα για δημοψήφισμα

«Οι ΑΝΕΛ συμφωνούν με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ»

Θετικά απαντά ο κ. Πάνος Καμμένος στο κάλεσμα του κ. Αλέξη Τσίπρα για δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» απέναντι στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο κ. Καμμένος τόνισε στον συνομιλητή του πως οι ΑΝΕΛ συμφωνούν «με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Παράλληλα του τόνισε ότι η «μικρή» ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα ενώ αναφέρθηκε και στις διαδικασίες παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και τη Νότιο Κρήτη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε επαφή με τους κ.κ. Νίκο Νικολόπουλο και Γιάννη Δημαρά, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ενδιαφέρον θα έχει η στάση βουλευτών που το προηγούμενο διάστημα έχουν επισημάνει πως πρέπει να σταματήσει το κόμμα να είναι «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικός ο Κουβέλης στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ

 

O Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρέπε να περάσει

Kαι με τον Φώτη Κουβέλη αλλά και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Βουλευτών Πάρι Μουτσινά συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προωθώντας το αίτημά του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «ενάντια στο νόμο για την κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο κ. Μουτσινάς κράτησαν μια θετική κατ΄αρχήν στάση στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ειδικά ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρέπε να περάσει.

Οι δύο άντρες κατέληξαν ότι θα πρέπει εν ευθέτω χρόνω να υπάρξει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων τους ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.

Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο υπάρχει και μια πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο για τη ΔΕΗ και τη θέση του ότι σε δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθεί και η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε αυτή «ο Αλ. Τσίπρας  τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας. Ως εκ τούτου πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών».

Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι αναφορές αυτές αποτελούν πολιτικό ελιγμό ή μια προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου η «πόρτα» της συνεργασίας με το ΚΚΕ.

Βούλτεψη: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μαζέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μαζέψει την αντιπολίτευση;

«Βλέπει ο ποντικός τον ίσκιο του στον τοίχο και νομίζει ότι είναι λιοντάρι» σχολίασε η κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 ψήφους για δημοψήφισμα για την υπόθεση της ΔΕΗ

«Βλέπει ο ποντικός τον ίσκιο του στον τοίχο και νομίζει ότι είναι λιοντάρι». Έτσι σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει 120 ψήφους, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την υπόθεση της ΔΕΗ και προσέθεσε:

«Δεν μπορεί ένας αρχηγός, που δεν μπορεί να μαζέψει το κόμμα του, να μαζέψει τους αρχηγούς λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης...».

Η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως «βάζει φιτιλιές» και «υποδαυλίζει κινητοποιήσεις» στην πλάτη του ελληνικού λαού, προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του.

Πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο που συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι που απαιτούνται. Όπως είπε αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν μιλά «με το αν» ενώ τόνισε πως σε περίπτωση που οι ψήφοι αυτοί συγκεντρωθούν «θα αποτελεί ένα πολιτικό παράδοξο».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «επιστράτευσης» των απεργούντων της ΔΕΗ, λέγοντας πως, κάτι τέτοιο θα γίνει στην περίπτωση που της ζητηθεί από την επιχείρηση, όταν αυτή κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες και την παροχή ρεύματος προς αυτούς.

πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...