ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ* Μετά τη ΔΕΗ σειρά παίρνουν τα δάση κι ο αιγιαλός - Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα, νέα μέτρα, νέο μνημόνιο


Μετά το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ σειρά στην κυβερνητική ατζέντα έχει το νομοσχέδιο για τα δάση, το οποίο θα έρθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας -με σχετική εκδήλωση την Τετάρτη- στέλνουν το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης.

Μάλιστα στέλεχος της αντιπολίτευσης σημειώνει ότι στην περίπτωση του αιγιαλού η κυβέρνηση αφενός δεν θα βρει «πάτημα» στην κακή και απαξιωμένη στα μάτια του κόσμου εικόνα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ αφετέρου θα βρει «απέναντί» της την πλειοψηφία του κόσμου για ένα θέμα που τον αφορά άμεσα. Το αν θα καταφέρει η αντιπολίτευση να αφυπνίσει τους πολίτες «είναι ένα θέμα που μένει να το δούμε», καταλήγει το ίδιο στέλεχος.
Εξάλλου, συνεχίζονται οι συναντήσεις της τρόικας με τα στελέχη της κυβέρνησης και σήμερα θα τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι η βασική αξιολόγηση παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο, όταν θα κριθεί άλλωστε και η δρομολόγηση της απομείωσης του χρέους της χώρας. Όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, οι τροϊκανοί σε αυτή την φάση της αξιολόγησης «αγοράζουν» πληροφορίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα εν όψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Κι αυτό διότι τα δύσκολα παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο αφού και η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη σε αυτήν τη φάση να πιέσει για «καυτά» ζητήματα όπως για παράδειγμα οι ομαδικές απολύσεις και γενικότερα οι αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Ωστόσο στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι πολλά θα κριθούν από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για τον οποίο σήμερα θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το α΄ εξάμηνο.
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα επικυρωθεί η εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ και θα κλείσουν και μια σειρά από θέσεις επιτρόπων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ


Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα, νέα μέτρα, νέο μνημόνιο

Πρέπει να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής του κόμματος.
Υπογράμμισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας που παραμένει επί μέρες στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως τώρα η χώρα, χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που, όμως, δεν υπάρχει χωρίς συναίνεση, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, χωρίς εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό.
«Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα», «έχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, πως «αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν το κούρεμα του χρέους».
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη «μικρή ΔΕΗ»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι ριζικά διαφορετικό από το αρχικό, χάρη στις προσπάθειες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως επιχείρησε να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή».
Υποστήριξε δε, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», κάνοντας λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής».
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό».
Τι είπε για την Κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης
Κάνοντας απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, η δημοκρατική παράταξη άντεξε και άνοιξε ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, για την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Επεσήμανε ωστόσο, πως το εκλογικό ποσοστό ούτε επαρκές ούτε ικανοποιητικό είναι, αλλά είναι ποσοστό ανάγκης, το οποίο όμως «δεν είναι ευκαταφρόνητο, γιατί διαφύλαξε την προοδευτική σταθερότητα που θέλαμε, τις θυσίες των πολιτών, την πορεία της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και κυρίως είναι αυτή η επίδοση που άνοιξε το διάλογο για την κεντροαριστερά».
«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Είπε ακόμη πως η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ενός συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης θα δημιουργούσε την απόλυτη σύγχυση και διευκρίνισε ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο αυτό-οργάνωσης στους πολίτες που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κορμό της κεντροαριστεράς, στην οποία μετέχουν και -μικρότερες- δυνάμεις από την ανανεωτική αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί στην υπό σύσταση Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων φορέων και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, έκανε συνέδριο το 2012 και πήρε τις αποφάσεις του. Τώρα, τόνισε, απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Και κάλεσε την ΚΕ να κινηθεί με εξωστρέφεια και καθαρότητα και να στείλει το μήνυμα που περιμένει ο κόσμος, ένα μήνυμα απλό και καθαρό.
Αν, πρόσθεσε, στόχος μας είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίση, ματαιοπονούμε. Αν στόχος είναι η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που εντάσσονται στην κεντροαριστερά μετά την κρίση, τότε ανταποκρινόμαστε στο κριτήριο της ειλικρίνειας και της αλήθειας, απέναντι στον λαϊκισμό.
Η στάση μας, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, είναι σταθερή, υπερ της συσπείρωσης, της συμπαράταξης και της ενότητας της κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Και χαιρέτισε την κίνηση του κ. Κουβέλη να στείλει επιστολή για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά, που, πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πάγια πρόταση του Κινήματος.
Η κεντροαριστερά, υπογράμμισε, δεν ετεροκαθορίζεται ούτε από τη ΝΔ, η οποία μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ηγείτο του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι προχωράμε στο συνέδριο με το Κίνημα ενισχυμένο και ζωντανό, με σεβασμό στην ιστορία του, στο όνομα, στα εμβλήματα και στην οργάνωσή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλα, ακόμα και για τα χρέη, ανεξάρτητα από το πότε και πως δημιουργήθηκαν.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε παράλληλα αιχμές κατά του Ποταμιού, χωρίς να το κατονομάσει. Όπως είπε, εμείς έχουμε αντοχή και δεν είμαστε προϊόν κρίσης, όπως κάποιοι που δείχνουν αλαζονεία απέναντι στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν συνεργάζονται με το παλιό, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο συνεργάζονται με σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί τον 19ο αιώνα.

Επίσης, μίλησε για την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε αδιατάρακτα τη δουλειά μας στη Βουλή και την κυβέρνηση, γιατί η παρουσία μας στην κυβέρνηση είναι κρίσιμη για τη χώρα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ
 

ΣΥΡΙΖΑ: Στους πολίτες δεν λείπουν μέρες ψώνια, αλλά χρήματα

 

  Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα αυταρχικό μέτρο, που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπονομεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ωφελεί μονάχα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την έναρξη του πιλοτικού μέτρου για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε 10 περιοχές της χώρας, στους πολίτες δεν λείπουν περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ανεργίας.
Γι' αυτούς του λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση άμεσα να το αποσύρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...