«Κυριακή ανοιχτά»: Επικροτούν οι καταναλωτές - Αντιδρούν οι μικρομεσαίοι: Τι κοινό έχει το Πικέρμι με τη Σαντορίνη; Μήπως η παρουσία του εμπορικού κέντρου McArthur Glen

Πρεμιέρα σήμερα για τα ανοικτά καταστήματα -Δείτε ποιες θα «ζωντανέψουν» - Ποιοι και γιατί αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου - Ερωτηματικό αν ο κόσμος θα προτιμήσει τις βιτρίνες από τις παραλίες Έφτασε, αισίως, η Κυριακή (13/7), η πρώτη από τις 52 που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα.


Πώς θα υποδεχτούν το μέτρο οι έμποροι; Ποιοι τελικά θα ανοίξουν τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή και ποιοι όχι; Θα βγουν στους δρόμους οι καταναλωτές και αν ναι πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να τονώσουν την αγορά και να ενισχύσουν το νέο μέτρο;

 Η υπουργική απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση του εμπορικού κόσμου, με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) να καλεί τους καταστηματάρχες όχι μόνο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους αλλά και να διαδηλώσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής στην Ερμού.

 Προειδοποιούν επίσης, πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, στον οποίο είναι μέλη οι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι κανονικά ανοιχτά. Έτσι κι αναμένεται να γίνει, καθώς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα είναι ανοικτά και θα περιμένουν τους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους. Όσο για τα μικρά μαγαζιά, οι καταστηματάρχες θα πράξουν κατά βούληση.
 Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Η νέα αντιπαράθεση για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πυροδοτήθηκε από την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα υπέγραψε απόφαση με την οποία για έναν χρόνο -πιλοτικά- θα μπορούν να λειτουργούν κάθε Κυριακή τα καταστήματα στις ακόλουθες τουριστικές περιοχές:

Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Δήμος Μυκόνου
Δήμος Θήρας
Δήμος Ερμούπολης Σύρου
Δήμος Κω
Δήμος Ρόδου

Μετά την παρέλευση του χρόνου η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μετρήσει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μέτρου και θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη.


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα.

Σύμμαχοι των ιδιωτικών υπαλλήλων εμφανίζονται δια των συνδικαλιστικών τους ενώσεων μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μάλιστα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους - σε συνεργασία με τους  ιδιωτικούς υπαλλήλους - να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης.

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικαλείται και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις επτά Κυριακές από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και το Μάιο του 2014, ούτε ο τζίρος αυξήθηκε, ούτε ο όγκος πωλήσεων ούτε και η απασχόληση ή οι μισθοί στην ελληνική αγορά.

Κύκλοι των μεγάλων αλυσίδων αναφέρονται σε «αναχρονιστικές λογικές από τους μικρομεσαίους εμπόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς χιλιάδες πολίτες επιβράβευσαν με την παρουσία τους το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας όχι μία ή δύο, αλλά περισσότερες φορές».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος των θερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως και τις 30 Αυγούστου.

Μετά το τέλος του πιλοτικού έτους η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μετρήσει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μέτρου και θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη του.

Οι ...κουτοπονηριές του Γιακουμάτου
 Γιατί νησιά όπως η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά τα οποία επιλέγουν πλούσιοι τουρίστες δεν περιλαμβάνονται στις αγορές που θα είναι ανοικτές όλες τις Κυριακές του χρόνου - Πώς επελέγη το... Πικέρμι όπου βρίσκεται ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο


Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στο Φύλλο της Κυβέρνησης.

Στις περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως παρά το ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θεωρείται από την πλειοψηφία των πολιτών ως μια σωστή και ακόλουθη της υπόλοιπης Ευρώπης λύση, απουσιάζουν εξόχως τουριστικές περιοχές όπως όλα τα Επτάνησα και ειδικότερα τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας που έχουν τουρισμό υψηλών εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου πως «η Ραφήνα επιλέχθηκε επειδή ειναι μεγάλο λιμάνι από και προς τα νησιά του Αιγαίου» την ίδια στιγμή που η πόλη του Πειραιά έχει αποκλειστεί από το μέτρο παρά το ότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με αυτόνομη εμπορική αγορά.

Επίσης σφοδρές αντιδράσεις κατά των επιλογών Γιακουμάτου υπάρχουν και για το Πικέρμι καθώς πολλοί συνδυάζουν την επιλογη της περιοχής με την παρουσία του εμπορικού κέντρου McArthur Glen εκεί.

πηγη

Οι ...κουτοπονηριές του Γιακουμάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...