Planet stars Είδήσεις * Λεωφόρος «Μελίνα Μερκούρη» στο Βέλγιο

Το όνομα της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και πρώην υπουργού Πολιτσμού, Μελίνας Μερκούρη, αποφάσισε να δώσει το δημοτικό συμβούλιο της Μονς, σε λεωφόρο της πόλης, καθώς η βελγική πόλη θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015. Λεωφόρος «Μελίνα Μερκούρη» στο Βέλγιο


Για το λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη της μεγάλης ηθοποιού, η οποία εμπνεύστηκε και εγκαινίασε τον θεσμό το 1983. Η Μελίνα Μερκούρη έγινε παγκοσμίως γνωστή και για τον αγώνα που έδωσε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη - όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920. Ήταν η εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έκανε στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). Διεθνή φήμη ωστόσο απέκτησε με το ρόλο της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

 Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978). Στο χώρο της πολιτικής μπήκε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκλέχθηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Μέχρι το θάνατό της έδωσε μάχη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, ενώ εμπνεύστηκε τον θεσμό «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Εφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994.

Ιταλία: Σώθηκαν 1.700 μετανάστες σε ένα τριήμερο

Περισσότεροι από 1.700 μετανάστες διασώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες από τα νερά της Μεσογείου, χάρη στην ειδική αποστολή έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται από την ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας, ενώ νεκρός πάνω σε μια μισοβυθισμένη σχεδία βρέθηκε ένας μετανάστης.

Ιταλία: Σώθηκαν 1.700 μετανάστες σε ένα τριήμερο
Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν συμβάλει να φθάσει σε αριθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ των πλήθος των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, συχνά πάνω σε υπερφορτωμένες βάρκες ή αυτοσχέδια πλοιάρια. Οι περισσότεροι προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια, πολέμους ή την επιστράτευση.
Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης "Mare Nostrum" έσωσε πάνω από 1.500 πρόσωπα στα Στενά της Σικελίας μέσα σε ένα 48ωρο, από το Σάββατο ως τη Δευτέρα, και άλλους 200 που επέβαιναν σε τρεις σχεδίες το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε το ιταλικό ΠΝ.
Η αποστολή εντόπισε επίσης ένα πτώμα σε μια ναυαγισμένη σχεδία και κατάφερε να σώσει άλλα 12 πρόσωπα περίπου 40 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης, ανακοίνωσε το ναυτικό.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στα νερά της Μεσογείου, από τους 700 που έχασαν τη ζωή τους συνολικά πέρυσι.
Η Ιταλία, στα όρια Ευρώπης και Αφρικής, είναι μια από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών εδώ και χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει εσχάτως ένα κύμα μεταναστών καθώς πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την αναγκαστική επιστράτευση στην Ερυθραία.
Περίπου 66.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα, εκτιμά η Αρμοστεία.
Πρόκειται για ιστορικό υψηλό καθώς ο αριθμός ξεπερνά τους περίπου 62.000 που έφτασαν στην Ιταλία το 2011, τη χρονιά των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης».
Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Λιβύη, που είναι το βασικό ορμητήριο των μεταναστών, σημαίνει ότι οι αρχές στη χώρα αυτή αδυνατούν να ελέγξουν τον αριθμό των πλοιαρίων που αναχωρούν από τη χώρα, φορτωμένα με ρακένδυτους ανθρώπους που έχουν καταβάλει στους σωματέμπορους περισσότερα από 1.000 δολάρια κατ' άτομο για τη μεταφορά τους.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν δημιουργώντας καταυλισμούς στη Λιβύη, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στη Frontex, την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

«126χρονος» διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου στον κόσμο

Τον γηραιότερο άνδρα του πλανήτη ίσως φιλοξενεί γηροκομείο της Βραζιλίας, ο οποίος αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα ως γεννημένος πριν από 126 χρόνια, την εποχή της αυτοκρατορικής περιόδου.

«126χρονος» διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου στον κόσμο
Το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητα που εξέδωσε ένας δικαστής το 2001 δείχνουν ότι ο Ζοζέ Αγκουινέλο ντος Σάντος, ο οποίος σήμερα ζει στον οίκο ευγηρίας Βίλα Βισεντίνα στο Μπαούρου της Βραζιλίας, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1888, περίπου δύο μήνες μετά την κατάργηση της δουλείας στη χώρα, ανέφερε ο υποδιευθυντής του γηροκομείου, Σέζαρ Σικέιρα.
Ο ντος Σάντος δεν έχει κανένα από τα πρωτότυπα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ηλικία του, όμως το ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του έχει αυξηθεί μετά τον θάνατο, στις 8 Ιουνίου, του Αλεξάντερ Ίμιτς στη Νέα Υόρκη. Ο Ίμιτς ήταν 111 ετών και θεωρείτο ο γεροντότερος άνδρας του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Σικέιρα, τα έγγραφα του ντος Σάντος εκδόθηκαν από τον δικαστή ο οποίος πήρε μια σειρά από καταθέσεις από τον υπεραιωνόβιο άνδρα πριν από 13 χρόνια. "Λέμε μονάχα ότι αυτή είναι η υποτιθέμενη ηλικία του", πρόσθεσε ο Σικέιρα ο οποίος εργάζεται στο γηροκομείο εδώ και 31 χρόνια. "Είναι διαυγής, μιλάει καλά και αυτοεξυπηρετείται, τα κάνει όλα μόνος του καθημερινά, εκτός από μπάνιο", διευκρίνισε.
Ο ντος Σάντος ζει στη Βίλα Βισεντίνα, ένα γηροκομείο που φροντίζει τους φτωχούς και τους άπορους, από το 1973. Γεννήθηκε από μια πρώην σκλάβα σε ένα "κιλόμπο", μια κοινότητα φυγάδων σκλάβων και έζησε στην πολιτεία του Σάο Πάουλο όπου εργαζόταν σε χωράφια και φυτείες καφέ.
Σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας Γεροντολογίας, στις 25 Ιουνίου ο γηραιότερος άνδρας του πλανήτη ήταν ο Σακάρι Μομόι, ένας Ιάπωνας 111 ετών και 140 ημερών. Η γηραιότερη γυναίκα είναι η Μισάο Οκάβα, επίσης από την Ιαπωνία, που είναι ηλικίας 116 και 112 ημερών.
Εκτός από τον δικαστή, κανείς άλλος δεν έχει πιστοποιήσει την ηλικία του ντος Σάντος. Η Βίλα Βισεντίνα προσπαθεί να βρει στοιχεία από τα αρχεία της πολιτείας Σεαρά όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς μέχρι και σχετικά πρόσφατα πολλοί Βραζιλιάνοι που είχαν γεννηθεί σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές δεν είχαν κανένα επίσημο έγγραφο. Το γηροκομείο έχει έρθει επίσης σε επαφή με γιατρούς και άλλους επιστήμονες ζητώντας διευκρινίσεις για το αν υπάρχει κάποια μέθοδος με την οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί η ηλικία του παππού. "Το μόνο πράγμα που δεν θα επιτρέψω θα είναι κάτι που θα έβλαπτε τον Ζοζέ Αγκουινέλο. Εμείς πάντως, όπως και ο ίδιος, είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ μεγάλος", πρόσθεσε ο Σικέιρα.
Φωτογραφίες του ντος Σάντος και των εγγράφων του δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον ιστότοπο G1 της Βραζιλίας, αφού τον επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι στο γηροκομείο.
Εάν επιβεβαιωθεί η ηλικία του αυτό θα σημαίνει ότι ο ντος Σάντος γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν από την καθαίρεση του αυτοκράτορα της Βραζιλίας Ντομ Πέντρο Β΄ και την ανακήρυξη της σύγχρονης δημοκρατίας. Την εποχή εκείνη η βασίλισσα Βικτωρία κυβερνούσε τη Βρετανική Αυτοκρατορία και πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.

ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η 2Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ 3Η

Μητσοτάκης: Περικοπή χρηματοδότησης στα Νομικά Πρόσωπα που δεν απογράφονται

Με περικοπή της χρηματοδότησης προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που αρνούνται να κάνουν απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους.

Μητσοτάκης: Περικοπή χρηματοδότησης στα Νομικά Πρόσωπα που δεν απογράφονται
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στον Ant1, έκανε σαφές ότι με τη δεύτερη προθεσμία να λήγει σήμερα, δε θα υπάρξει και τρίτη, αντίθετα θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

«Αν σε κάποιο ΝΠΔΔ δεν απογραφούν οι υπάλληλοί του, να ξέρουμε πόσο πληρώνονται, Θα υπάρξουν πρόστιμα» είπε προσθέτοντας ότι «το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν είναι και τόσο ενιαίο» περιγράφοντας το λόγο που απαιτείται να γίνει η απογραφή, αφού υπάρχουν υπάλληλοι που παίρνουν υπέρογκους μισθούς.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανέφερε, πρόκειται για υπαλλήλους φορέων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που βρίσκονται κάτω από «δημοτικές ομπρέλες» τις οποίες προειδοποίησε ότι θα περικοπεί η χρηματοδότησή τους, αν δε γίνει η απογραφή.
Σχετικά με τις 15.000 απολύσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2015 είπε ότι ήταν δέσμευση του 2ου Μνημονίου οι απολύσεις στο Δημόσιο και δεσμεύτηκε ότι «από το 2015 δεν θα υπάρχει απόλυση».

Αναφερόμενος στους 6.500 δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «2000 των οποίων οι συμβάσεις έχουν τελεσιδικίσει», αρνήθηκε ωστόσο να πει από ποιους φορείς θα είναι.

«Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την ατζέντα με την τρόικα. Το πετύχαμε με τη συμβολή της πληρωμής των φόρων και μας επιτρέπει να συζητάμε με καλύτερο τρόπο από ότι στο παρελθόν.

Θέλουμε ένα δημόσιο να λειτουργεί με λιγότερα χρήματα και πιο αποτελεσματικά» είπε αναφερόμενος στους στόχους του, αλλά και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα των φόρων. Αφενός εκφράζοντας τους κυβερνητικούς στόχους για την επίτευξη των φοροελαφρύνσεων, αφετέρου δίνοντας την αρμόζουσα βαρύτητα στη διαχείρισή τους για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να «υπάρχει σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου».

Ως παράδειγμα αναποτελεσματικής υπερφορολόγησης έφερε αυτό της αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία έδρασε αντιστρόφως ανάλογα από το λόγο θέσπισής της.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προτάσσοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. «Θα ήταν καλό αντί να προσφύγουμε σε εκλογές, που δε θέλει ο λαός, να κάνουμε Μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», κατηγορώντας προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι «δέχτηκε να συναρθροίσει τις ψήφους του με αυτούς της Χρυσής Αυγής».

Στη βάση του ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές δήλωσε την πεποίθηση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να τις κερδίσει, με βασικότερο λόγο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τρόπο διακυβέρνησης διαφορετικό από αυτόν που γίνεται τώρα».

Τέλος για τη σύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις βουλευτικές εκλογές είπε ότι «πρέπει να αποσυνδεθούν» οι δύο διαδικασίες, ώστε να μην γίνονται αντικείμενο κομματικής διαμάχης.

«ΓΡΙΦΟΣ» Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τη Σύνοδο Κορυφής με αφορμή της εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και για την επικύρση της εκλογής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Γρίφος εν τω μεταξύ αποτελεί το όνομα του Έλληνα επιτρόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλου τη Δευτέρα, συζήτησαν το θέμα του διορισμού του νέου Ελληνα Επιτρόπου της Κομισιόν.
Το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη εξακολουθεί να «ακούγεται», καθώς και η ίδια δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται για τη θέση. Επίσης, υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου φέρεται να έχει θέσει και ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών, Δημ. Κούρκουλας, ο οποίος διατηρεί άψογες σχέσεις και με τον κ.Σαμαρά και με τον κ.Βενιζέλο, ενώ και η κυρία Δαμανάκη έχει δηλώσει ότι την ενδιαφέρει η ανανέωση της θητείας της.

Τραγούδια της αγάπης και του σινεμά στον Κήπο

Με όμορφες μελωδίες, έντεχνες, σύγχρονες και μεσογειακές, θα πλημμυρίσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εκεί, στην καταπράσινη αυτή όαση στο κέντρο της Αθήνας θα συναντηθούν με το κοινό αξιόλογοι Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές για να μοιραστούν μελωδικές καλοκαιρινές βραδιές.

Μεθαύριο θα δώσει συναυλία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στις 25 του μήνα η Γλυκερία
Μεθαύριο θα δώσει συναυλία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στις 25 του μήνα η Γλυκερία
Την Πέμπτη θα δώσει συναυλία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο συνθέτης, μαζί με την ορχήστρα του, θα παρουσιάσει κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια της πλούσιας προσωπικής του δισκογραφίας, η οποία καλύπτει μια πολύ μεγάλη γκάμα, από συμφωνικά έργα, κινηματογραφική και θεατρική μουσική μέχρι έντεχνα λαϊκά κομμάτια και μελοποιημένη ποίηση. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσουν η Φωτεινή Δάρρα, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιώργος Φλωράκης.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 του μήνα, τη σκυτάλη θα πάρει ο συνθέτης Μίνως Μάτσας ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά του επί σκηνής. Το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει τραγούδια καθώς και μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη δισκογραφία. Στο πλευρό του θα βρεθούν οι ερμηνευτές Φωτεινή Βελιβασιώτου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη και Γιάννης Χαρούλης.
Ενα ταξίδι στη μουσική παράδοση της Ελλάδας και όχι μόνο θα προσφέρει η Γλυκερία σε όσους βρεθούν στο Κήπο του Μεγάρου στις 25 Ιουλίου. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Τραγούδια της αγάπης και της Μεσογείου», το οποίο θα περιλαμβάνει από λαϊκά και σμυρναίικα κομμάτια μέχρι παραδοσιακά τραγούδια από άλλες χώρες της Μεσογείου.
Στη μουσική αυτή βραδιά θα συμμετέχουν τρεις ακόμη ερμηνευτές, η Ντιλέκ Κοτς από την Τουρκία, ο Ντάσο Κούρτι από την Αλβανία και ο Αντρέ Μάια από την Ισπανία που θα μεταφέρουν μουσικές και συναισθήματα από τις δικές τους πατρίδες.
Ολες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9 το βράδυ και εισιτήρια προπωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ.
Αναστασία Κουκά
ankouka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...