Ισλανδία: «Κόκκινος» συναγερμός από νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα

Για λόγους ασφαλείας η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις πάνω από το ηφαίστειο μέχρι τα επίπεδα των 18.000 ποδών
Στο κόκκινο ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας μετά από νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διάρρηξη του ρήγματος μήκους 1χλμ. σημειώθηκε σε έκταση λάβας βόρεια του παγετώνα Βατναγιοκούλ.

Για λόγους ασφαλείας η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις πάνω από το ηφαίστειο μέχρι τα επίπεδα των 18.000 ποδών.

«Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου από ασφαλή απόσταση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί εκτόξευση ηφαιστειακής στάχτης.

«Δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν ηφαιστειακή τέφρα από το σύστημα ραντάρ ... Η σεισμική δραστηριότητα από την έκρηξη είναι χαμηλή» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ισλανδικό Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Η τέφρα από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ το 2010 είχε προκαλέσει τον αποκλεισμό επί έξι ημέρες μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Ο κόκκινος συναγερμός σημαίνει πως επίκειται ή βρίσκεται σε εξέλιξη έκρηξη και είναι πιθανόν να υπάρξει σημαντική εκπομπή τέφρας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...