Γλέζος προς Πούτιν: Σας κατανοούμε, αλλά σταματήστε το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την επιστολή με την προσφώνηση «Σύντροφε, τότε, κύριε σήμερα»
Επιστολή προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζητά να σταματήσει το εμπάργκο της Μόσχας προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, καλώντας τον να αναγνωρίσει την πατροπαράδοτη φιλία των δύο λαών, ενώ επικαλείται και τα «ανθρωπιστικά του αισθήματα».


Ο κ. Γλέζος ξεκινά την επιστολή με την προσφώνηση «Σύντροφε, τότε, κύριε σήμερα», επιχειρώντας να υπενθυμίσει στον ρώσο ηγέτη κάποιες κοινές ιδεολογικές καταβολές από το παρελθόν.

Του υπενθυμίζει τη στάση της Ελλάδας έναντι της Σοβιετικής Ένωσης στο β’ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και τη στάση που τήρησε η χώρα μας σε κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα διεθνή θέματα (διαμελισμός Γιουγκοσλαβίας, Ιράκ, Συρία, Ουκρανία), με έντονη τη διαφοροποίηση από τις στοχεύσεις της Δύσης.

Εμμέσως ο κ. Γλέζος αναγνωρίζει ότι η Μόσχα προχώρησε στο εμπάργκο λόγω της ταύτισης της ελληνικής κυβέρνησης με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ουσιαστικά του ζητά να μην το λαμβάνει αυτό υπόψη διότι «πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον Πρόεδρο
της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα
Βλαντιμίρ Πούτιν

Προσωπικά κατανοώ πλήρως τους λόγους που σας ώθησαν στην απόφασή σας να επιβάλετε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες.

Δεν θα επικαλεστώ το ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε ούτε έναν άνδρα να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε». Θα επικαλεστώ όμως το ότι, σταθερά, ο λαός μας είναι ο μόνος που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Ήμασταν αντίθετοι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας, ήμασταν αντίθετοι στη λογική της σποράς πολέμων και εμφύλιων ταραχών στη λεκάνη της Μεσογείου.  Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά, με τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια.  Τώρα, που η Ουκρανία βρίσκεται έρμαιο στα χέρια φασιστικών φατριών, υπερασπιστήκαμε και πάλι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.

Για τους λόγους αυτούς, επικαλούμενος και πάλι τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα αλλά και την πατροπαράδοτη στενή φιλία των λαών μας, ζητώ τη μη εφαρμογή του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ευελπιστώ να εισακουστώ.

Με αισθήματα εκτίμησης και φιλίας
Μανώλης Γλέζος
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εως 178 εκατ. ευρώ μπορεί να χάσει η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

 

Προβληματισμός από την επ' αόριστον αναβολή συνάντησης  αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου - «Πάγωσε» η εξαγωγή ροδάκινων Πέλλας, Ημαθίας από χθες - Ενδεχόμενο βαρύ τίμημα και στο ενεργειακό μέτωπο για την Ελλάδα, αν υπολογιστεί το χειρότερο σενάριο - Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» εξαπέλυσε η Ρωσία μέσω εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις λόγω της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία. Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία για ένα χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η λίστα των προϊόντων θα είναι επιλεκτική. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Μόσχα κλιμακωθεί, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και η ρωσική πλευρά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το αν είναι βάσιμη η συγκρατημένη αισιοδοξία της Ελλάδας, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και ο τρόπος ανταπόκρισης της Αθήνας για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεοκόπησαν.

Αναβλήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου

Εντούτοις, η τελευταία εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, καθώς με πρωτοβουλία της Μοσχας, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, αναβλήθηκε και μάλιστα επ΄αόριστον. Σε αυτήν επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ την Πέμπτη, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, αν και κρατάει μικρό καλάθι ως προς το τι θα λάβει εν τέλει.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποφάσεις που αφορούν σε όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.

Ποια προϊόντα μπαίνουν στο... ψυγείο
Σύμφωνα με την λίστα την οποία δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται στον κατάλογο «απαγορευμένων» εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η λίστα περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του επίσημου καταλόγου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...