Μουντομπάσκετ '14:Η Σερβία έκλεισε το δρόμο της Εθνικής για τους «οκτώ» του Μουντομπάσκετ ( 90-72 )

 Μετά από 16 χρόνια οι Σέρβοι νίκησαν σε επίσημο ματς την Ελλάδα – «Βραχυκύκλωσε» στην άμυνα η Εθνική – Την καλύτερή της εμφάνιση στη διοργάνωση έκανε η παρέα του Τεόντοσιτς
Ως εδώ ήταν… Η μοναδική ήττα της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ήρθε από τη Σερβία με σκορ 90-72 στη φάση των «16», ήταν αρκετή για να μπει «αντίο» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μας στη διοργάνωση. 

Πρώτος σκόρερ για την «επίσημη αγαπημένη», η οποία έκανε το χειρότερο αμυντικό της παιχνίδι, ήταν ο Καλάθης με 14 πόντους, ενώ από 12 είχαν οι Πρίντεζης και Ζήσης.

Για τους Σέρβους, που θα αντιμετωπίσουν στους «8» το νικητή του Βραζιλία-Αργεντινή, κορυφαίος ήταν ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς με 21 πόντους, ενώ ο Ραντούλιτσα σταμάτησε στους 16.



Το ματς:

Με γρήγορο ρυθμό και αρκετό… ξύλο ξεκίνησε η αναμέτρηση. Η Σερβία ήταν αυτή που διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα από την αρχή, λόγω των Ραντούλιτσα και Κάλινιτς (7-10). Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς είχαν κλείσει πολύ καλά το δρόμο για τη ρακέτα, με τον Ζήση να φέρνει το ματς στα ίσα με τρίποντο (10-10). Εκεί, με ένα σερί 5-0 οι αντίπαλοί μας έφτασαν στο +5 (15-10), αλλά ο Πρίντεζης δεν άφησε τη διαφορά να ξεφύγει περισσότερο, κάνοντας το 15-15. Το ματς ήταν στην ισοπαλία (17-17), περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, με τους Γιόβιτς και Μπογκντάνοβιτς να έρχονται από τον πάγκο και να πηγαίνουν τη Σερβία στο +4 (17-21), με το σκορ στο τέλος να βρίσκει την Εθνική στο -3 (20-23).



Στη δεύτερη περίοδο, οι Αντετοκούνμπο και Καϊμακόγλου έδωσαν ενέργεια στην Εθνική ομάδα, με το σκορ στα πρώτα τρία λεπτά να είναι στην ισοπαλία (28-28). Όμως, ο Μπογκντάνοβιτς ήταν «καυτός» από την περιφέρεια, στέλνοντας τη Σερβία στο +5 (30-35). Η «απάντηση» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος με δικούς του πόντους έφερε ξανά το ματς στην ισοπαλία (35-35). Οι Τεόντοσιτς και Κάλινιτς διατηρούσαν τους Σέρβους μπροστά στο σκορ, αλλά εκεί «μίλησε» ο Ζήσης, ο οποίος ένα λεπτό πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου έβαλε για πρώτη φορά μπροστά την Ελλάδα (42-41). Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική άμυνα δεν είχε λύση απέναντι στον Νίκολα Κάλινιτς, ο οποίος έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στο τέλος (42-46).

Διαβάστε περισσότερα από το sport-fm.gr εδώ









 Με επίγνωση πως το 5/5 της Σεβίλλης δεν μετρά πλέον, αλλά και πίστη πως θα στείλει τη Σερβία… σπίτι της και δεν θα επιστρέψει εκείνη πρόωρα στην πατρίδα, η Εθνική δίνει απόψε τη μεγάλη μάχη Ο Κώστας Καϊμακόγλου το είπε καλύτερα από όλους… «What happens in Seville, stays in Seville», είπε παραφράζοντας τη γνωστή φράση για το αμαρτωλό Λας Βέγκας.
Η Εθνική αμαρτίαν ουκ έχει. Κάθε άλλο… Όμως ό,τι έκανε στην πρώτη φάση και το «Σαν Πάμπλο» ανήκει στο παρελθόν. «Ω γέγονε, γέγονε», για να το πούμε και στη γλώσσα μας. Δεν μετρά πλέον ό,τι προηγήθηκε και το 5-0 δεν κρίνει τίποτα και κανέναν και μετά το αήττητο της Σεβίλλης η ελληνική ομάδα δεν θέλει να φύγει «κουρεμένη» από τη Μαδρίτη.






Η αξία του αήττητου περιορίζεται στην αυτοπεποίθηση που γέμισε την Εθνική ότι μπορεί να πετύχει κάτι καλό-ίσως και μεγάλο-σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και ταυτόχρονα στην εμπιστοσύνη που ενέπνευσε στο επιφυλακτικό μετά τις «σφαλιάρες» των τελευταίων ετών φίλαθλο κοινό, στο οποίο πρόσφερε πέρα από μεγάλες νίκες και χορταστικό θέαμα.




Αυτή την πίστη δεν θέλει να προδώσει η Εθνική. Ξέρει πως οι εμφανίσεις της ανανεωμένης σε πρόσωπα και φιλοσοφία βερσιόν της στον πρώτο γύρο αποτελούν παρακαταθήκη για το «αύριο» αυτής της ομάδας, αλλά όπως είπε ευθαρσώς και ο αρχηγός Νίκος Ζήσης, πριν το αύριο υπάρχει σήμερα, υπάρχει το τώρα.




Κι αυτό περιλαμβάνει τον «τελικό» με τη Σερβία, απόψε στις 19:00 (ΑΝΤ1, OTE TV, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr). Νίκη σημαίνει πως η Εθνική πετυχαίνει τον-έστω και μυστικό-στόχο που είχε θέσει πριν το τουρνουά και ανεβάζει τον πήχη στα… προημιτελικά, όπου δεν θα ορθώνεται το τείχος της αφιλόξενης οικοδέσποινας Ισπανίας, αλλά το προσπελάσιμο εμπόδιο της ομάδας που θα επιβιώσει από το λάτιν ντέρμπι μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας (23:00).




Η Εθνική φτάνει στο ματς αυτό με 5-0 (έναντι 2-3 των αντιπάλων), έχει την παράδοση με το μέρος της, τους αριθμούς υπέρ της, την έξωθεν καλή μαρτυρία μιας κι έχει κερδίσει τα εγκώμια ουδέτερων και αντικειμενικών παρατηρητών με τις εμφανίσεις της, αλλά πρέπει να πιστοποιήσει όλα τα παραπάνω στο παρκέ του «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες». Η Σερβία δεν φοβίζει, αλλά ασφαλώς η παρέα των Τεόντοσιτς, Κρστιτς, Μπιέλιτσα, Μπογκντάνοβιτς και Ραντούλιτσα είναι πολύ επικίνδυνη.




Ο εφησυχασμός και η αλαζονεία θα ήταν σε αυτή τη φάση ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την Εθνική, αλλά κανείς δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Γιατί, άλλωστε, να επαναλάβουμε τα λάθη που μας κατέστρεψαν τα περασμένα εθνικά καλοκαίρια; Η ελληνική ομάδα συνεχίζει με το κεφάλι χαμηλά τη σκληρή δουλειά, αποφεύγει τους μεγαλεπίβολους στόχους στα λόγια και ανεβάζει το ταβάνι της. Σεμνά, ταπεινά και αποτελεσματικά, θέλει να φτάσει στους «8» και να συνεχίσει το όμορφο ταξίδι της…





Στο μεταξύ, η φάση των «16» ολοκληρώνεται, αφού πέρα από τη μάχη των Βαλκάνιων και των Λατίνων στη Μαδρίτη με τους νικητές να συναντώνται στα προημιτελικά την Τετάρτη στην ισπανική πρωτεύουσα, υπάρχουν στη Βαρκελώνη οι αναμετρήσεις της Λιθουανίας με τη Νέα Ζηλανδία (17:00) και της Τουρκίας με την Αυστραλία (21:00), με τους νικητές να δίνουν ραντεβού το βράδυ της Τρίτης στην καταλανική πόλη.

Πηγή: sport-fm.gr



Και τώρα � ώρα της Κροατίας για την Εθνική μας! -  Οδοστρωτήρας η Εθνική πάτησε την Κροατία 76-65

Με άμυνα για σεμινάριο και επιθετικό πλουραλισμό η Εθνική Ελλάδος επιβλήθηκε της Κροατίας με πέτυχε την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Απέναντι στον πιο δύσκολο αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα στη διοργάνωση, οι διεθνείς μας έπαιξαν ψυχωμένα και με μυαλό. Βγάζοντας αυτοματισμούς και εξαιρετικές συνεργασίες, η «γαλανόλευκη» έφθασε σχετικά εύκολα σε άλλον ένα θρίαμβο.


Στο τελευταίο ματς του ομίλου, κόντρα στην Αργεντινή, η ελληνική ομάδα θα κυνηγήσει τη νίκη που θα τη φέρει στην πρώτη θέση εν όψει της δύσκολης συνέχειας.


Τα δεκάλεπτα: 16-14, 36-23, 51-39, 76-65
Ελλάδα: Μάντζαρης, Μπουρούσης 13, Ζήσης 3, Βασιλειάδης 3, Καλάθης 9, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 14, Σλούκας 4, Καϊμακόγλου 14, Αντετοκούνμπο 2, Βουγιούκας 6, Πρίντεζης 8.
Κροατία: Τόμιτς 9, Λαφαγέτ 8, Μπογκντάνοβιτς 20, Σάριτς 10, Ρούντεζ 6, Ούκιτς 6, Σίμον 6, Μάρκοτα, Ζόριτς.






Μια ενδεχόμενη νίκη είναι πολύ πιθανό να μας εξασφαλίσει από σήμερα την πρώτη θέση του ομίλου - Η Κροατία είναι ίσως η πιο ταλαντούχα ομάδα του ομίλου, με σπουδαίο υλικό, πλήρης σε όλες τις θέσεις και «πρώτο βιολί» τον Μπογκντάνοβιτς - Ρέπεσα: «Δεν έχει καταφέρει και τίποτα σπουδαίο η Ελλάδα»

Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της στο Μουντομπάσκετ δίνει απόψε η Εθνική Ελλάδας απέναντι στην Κροατία για τον Β' Όμιλο (21:00, ΑΝΤ1 και ΟΤΕ TV). Οι αγώνες απέναντι στους Κροάτες εξελλίσονται πάντα σε ντέρμπι για τους διεθνείς μας αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τους έχουμε πάρει τον... αέρα.

Μια ενδεχόμενη νίκη είναι πολύ πιθανό να μας εξασφαλίσει από σήμερα την πρώτη θέση του ομίλου, γεγονός που θα μας φέρει αντιμέτωπους στην επόμενη φάση με σαφώς πιο αδύνατο αντίπαλο. αυτό θα εξαρτηθεί και από το άλλο μεγάλο παιχνίδι του ομίλου που θα διεξαχθεί στις 18:30 ανάμεσα στην Σενεγάλη και την Αργεντινή. Αν οι Αφρικανοί κάνουν ακόμη μια έκπληξη, η Εθνική μας άσχετα από το τι θα κάνει την τελευταία αγωνιστική απέναντι στους Αργεντινούς θα είναι πρώτη. Αρκεί βέβαια να κερδίσει τους Κροάτες, κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς το παιχνίδι λογικά δεν θαέ χει σχέση με τα προηγούμενα.

Όπως δήλωσε και ο βοηθός του Φώτη Κατσικάρη, Θανάσης Σκουρτόπουλος, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την Εθνική μας όπως εξελίσσεται η βαθμολογία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Απέναντί μας έχουμε ίσως την πιο ταλαντούχα ομάδα του ομίλου, με σπουδαίο υλικό, πλήρη σε όλες τις θέσεις και με προεξέχουσα μορφή τον Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος αξιοποιείται τόσο με το περιφερειακό σουτ όσο και με το ποστ παιχνίδι. Στη γραμμή των ψηλών είναι υπερπλήρης, με πολλά μεγάλα κορμιά και θέλει προσοχή, έλεγχο των ριμπάουντ και έξυπνη χρησιμοποίηση των φάουλ για να μην έχουμε πρόβλημα.

Όσον αφορά στους περιφερειακούς, ο Σίμον είναι αυτός που αποφασίζει πώς θα κινηθεί η ομάδα, ενώ Ούκιτς και Λαφαγέτ είναι πολύ επικίνδυνοι. Εκεί η ομάδα μας θα εφαρμόσει πίεση σε όλο το γήπεδο, ώστε να περιορίσουμε το χρόνο κατοχής της μπάλας από τα πόιντ γκαρντ. Ο Τόμιτς μέχρι τώρα δεν έχει δείξει σε καλή κατάσταση και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε με το παιχνίδι μας μέσα στη ρακέτα.

Από την πλευρά του ο Κροάτης ομοσπονδιακός Γιασμίν Ρέπεσα προσπάθησε να υποβαθμίσει την μέχρι τώρα πορεία της Εθνικής μας αναφέροντας ότι δεν κέρδισε και κανέναν σπουδαίο αντίπαλο: «Ξέρω καλά τον Φώτη Κατσικάρη. Έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και οι ομάδες του έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έδειξε καλό πρόσωπο, αλλά δεν έπαιξε ακόμη κάποιο μεγάλο παιχνίδι. Θα πρέπει να δούμε αύριο με τη δική μας ομάδα τι θα γίνει. Θα είναι μάχη, ένα κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι».

Συνολικά σε 22 αγώνες απέναντι στην Κροατία η Εθνική μετρά 11 νίκες. Αναλυτικά:

28/05/1992-Τεργέστη (Φιλικό): 73-90
26/06/1992-Μούρθια (Προολ. Τουρνουά): 63-102
16/06/1993-Καστελνο (Μεσογ. Αγώνες): 72-103
03/07/1993-Μόναχο (Ευρωμπάσκετ): 59-99
10/08/1994-Τορόντο (Μουντομπάσκετ): 55-81
14/08/1994-Τορόντο (Μουντομπάσκετ): 60-78
02/07/1995-Αθήνα (Ευρωμπάσκετ): 68-73
15/06/2002-Μαρούσι (Ακρόπολις): 84-71
05/09/2003-Μπόρας (Ευρωμπάσκετ): 77-76
19/08/2005-Σαν Τζόρτζιο (Φιλικό): 70-78
09/09/2005-Μαδρίτη (Φιλικό): 76-62
31/07/2006-Μαρούσι (Φιλικό): 79-54
09/09/2007-Μαδρίτη (Ευρωμπάσκετ 2007): 81-78
09/07/2008-Μαρούσι (Φιλικό): 77-64
07/08/2008-Πεκίνο (Φιλικό): 86-71
29/06/2009-Πεσκάρα (Μεσογ. Αγώνες): 68-82
08/09/2009-Πόζναν (Ευρωμπάσκετ): 76-68
08/08/2010-Λευκωσία (Φιλικό): 90-81
05/09/2011-Αλίτους (Ευρωμπάσκετ): 74-69
09/08/2013-Στρασβούργο (Φιλικό): 87-85
16/09/2013-Λιουμπλιάνα (Ευρωμπάσκετ): 88-92
10/08/2014-Πο (Φιλικό): 66-68


























PΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...