Μ. Βρετανία: Σε αναμμένα κάρβουνα ο Κάμερον, μέχρι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας vds.

 Κρίσιμες ημέρεςδιανύει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των Sunday Times, που δίνει για πρώτη φορά, προβάδισμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στην Σκωτία.

Μόλις 10 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το «ναι» στην ανεξαρτησία φαίνεται να κερδίζει το 51% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 49% που λαμβάνει το «όχι».

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Σκωτία ξεκίνησε.
Σε δέκα ημέρες, η χώρα ψηφίζει αν θα γίνει ανεξάρτητη ή θα παραμείνει βρετανικό έδαφος.
Ένα πιθανό «ναι» ενδέχεται να περιπλέξει τις σχέσεις του Εδιμβούργου με την ΕΕ.
Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε πει το Φεβρουάριο σε συνέντευξή του ότι η Σκοτία θα έπρεπε να καταθέσει και πάλι αίτηση για ένταξή της στην ΕΕ.
Σε αυτή τη δήλωση παρέπεμψε η εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε νέες δηλώσεις.
«Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει, ισχύει. Δεν είναι ο ρόλος μας, δέκα μέρες πριν από την ψηφοφορία να παρέμβουμε στην εκστρατεία με νέες δηλώσεις που θα μεταδοθούν αποσπασματικά εδώ κι εκεί».
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, από την πλευρά, του ισχυρίζεται ότι μία ανεξάρτητη Σκοτία θα παραμείνει στην ΕΕ.
Ο Βιβιέν Περτουζό από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ωστόσο δε συμφωνεί.
«Θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση για ένταξη. Θα πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο να ψηφίσει μία πιθανή ένταξη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο αν η Σκοτία εγείρει πολλές απαιτήσεις. Εάν κάνει αίτηση στην ΕΕ και πει :δεν έχουμε ευρώ, άρα δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της ζώνης Σένγκεν. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Σκοτία να διατηρήσει όλες αυτές τις εξαιρέσεις που απολαμβάνει ως μέρος της Μεγ. Βρετανίας» δήλωσε στην κάμερα του Euronews.
..
 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...