ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ... Πανηγύρια ελέω τρόικας

Μετά τα κυβερνητικά χαμόγελα για τα αποτελέσματα των stress tests, έρχεται η τρόικα με σκληρή ατζέντα. Στο Μαξίμου ευελπιστούν, ωστόσο, πως θα περάσουν τον κάβο της αξιολόγησης με μικρές σχετικά αναταράξεις και κυρίως χωρίς αποφάσεις που θα στοιχίσουν άμεσα στην τσέπη των πολιτών,
προκειμένου η συμφωνία για την περίφημη «επόμενη ημέρα» να δρομολογηθεί, αν και όλα δείχνουν πως δεν θα υπογραφεί πριν απ' την προεδρική εκλογή, ώστε αυτή να αποτελέσει και το διακύβευμα στη Βουλή ή και σε εθνικές κάλπες.
Ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα των stress tests, περιμένουν τώρα τις τράπεζες να αρχίσουν να μοιράζουν λεφτά στην πραγματική οικονομία Ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα των stress tests, περιμένουν τώρα τις τράπεζες να αρχίσουν να μοιράζουν λεφτά στην πραγματική οικονομία Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την ανακοίνωση των τραπεζικών τεστ αντοχής ως προάγγελο της «επιστροφής στην κανονικότητα», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο (οι οποίοι ενδέχεται να έχουν νέα συνάντηση την Τετάρτη για να καταλήξουν σε κοινή στρατηγική έναντι της τρόικας, μετά τα αυστηρά μηνύματα των εκπροσώπων των δανειστών που αρνούνται να επιστρέψουν όσο η Αθήνα επιμένει σε κόκκινες γραμμές) να προβαίνουν σε πανηγυρικές δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διακηρύξει ότι: «Πλέον, βήμα βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Ετσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη», προσθέτοντας με νόημα: «Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Αλλά και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των stress tests για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ως «ένα ακόμη βήμα για την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο».
Για «τρομολαγνεία και φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες» έκανε λόγο η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μετρά ήδη το χρόνο αντίστροφα.
Είναι γεγονός ότι η αντίστροφη μέτρηση για την προεδρική εκλογή έχει ξεκινήσει και πως με το ορόσημο αυτό συνδέεται και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων επί του κυβερνητικού σχεδίου -στο οποίο είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι πιστωτές θα επιθυμούσαν τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας πιθανό σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση- και βεβαίως ενδεχόμενες εθνικές εκλογές.
Μπορεί κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «μεγάλη προσέγγιση» με τους εταίρους και δανειστές όσον αφορά στην προώθηση της συμφωνίας, η απόκλιση όμως με την τρόικα εν όψει της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης παραμένει και μαζί της ο κίνδυνος να μην προχωρήσει η συζήτηση για την «έξοδο στην κανονικότητα», κατά τη ρητορική Σαμαρά, αλλά να αναγκαστεί η δικομματική να συμφωνήσει σε παράταση του τρέχοντος Μνημονίου, σενάριο απευκταίο για προφανείς λόγους.
Το Μαξίμου επιμένει στη μετάθεση των αποφάσεων για το Ασφαλιστικό στο τέλος του 2015, με επιχείρημα ότι ο συνταξιοδοτικός κλάδος των Ταμείων δεν έχει πρόβλημα για τρία τουλάχιστον χρόνια και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει αυτή τη στιγμή μια συζήτηση που θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε μείωση συντάξεων. Εκτιμά αντίθετα ότι σε ένα χρόνο, όταν οι κραδασμοί από τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών θα έχουν απορροφηθεί και όταν θα έχουν φανεί οι συνέπειες της εκτιμώμενης ανάκαμψης, το Ασφαλιστικό μπορεί να τεθεί σε νέα βάση, χωρίς να χρειαστεί εν τω μεταξύ να έχουν ληφθεί δυσάρεστα μέτρα άνευ λόγου. Από εκεί και πέρα όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα για τα οποία πιέζει η τρόικα (π.χ. νέος συνδικαλιστικός νόμος), συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε χαρακτηριστικά πως ό,τι δεν στοιχίζει άμεσα σε εισόδημα στους πολίτες είναι προς συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται δεκτά τα πάντα.
Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΑΝΕΛ
Τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των τραπεζικών τεστ αντοχής δεν συμμερίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του λαού, ενώ και η μετάβαση σ' ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότησης, στηριγμένο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της Ε.Ε., δεν θα σημαίνει για το λαό τίποτα παρά τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ σχολίασε ότι: «Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων».
  Προσγείωση μετά τους λεονταρισμούς Enet,gr Η κυβέρνηση επιλέγει να σταθεί πίσω από τη βιτρίνα της επιτυχημένης έκβασης της δοκιμασίας των τραπεζών απέναντι στα προγραμματισμένα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο για τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η πλέον δύσκολη δοκιμασία θα είναι αυτή της αξιολόγησης από την τρόικα, ενώ η ίδια αδυνατεί να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές κόντρα στην επιβολή της σκληρής λιτότητας.

  Ωρα stress test για την κυβέρνηση ΤΟ ΔΡΟΜΟ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ανοίγει η ολοκλήρωση των τραπεζικών stress tests. Οι ελεγκτές αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο κύκλο διαπραγμάτευσης στις αρχές Νοεμβρίου, επαναφέροντας στο τραπέζι Ασφαλιστικό, εργασιακά, ενώ ζητούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, όπως και νέες παρεμβάσεις στο Δημόσιο. Τα χρήματα για να γεμίσει τον «κουμπαρά» της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης αναζητεί η κυβέρνηση, για να αποφύγει νέους σκληρούς όρους από τους δανειστές.

  Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας γίνεται η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην εξέδρα των επισήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...