Deutsche Welle: Ο Χαρδούβελης έχει την εντύπωση ότι το ελληνικό σχέδιο γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους

    Η «νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, η οποία θα πρέπει να ισχύσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν
κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή, να οριοθετηθεί αυτή η σχέση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Όπως δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης..., η αξιολόγηση της τρόικας δεν αποτέλεσε θέμα της συνάντησης, η οποία είχε άλλωστε διμερή χαρακτήρα. Η εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Χαρδούβελης από τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε είναι ότι μάλλον "συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της ουσίας", ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως πρόκειται για μια "μακρά συζήτηση" που αναμένεται να διεξαχθεί με όλους τους εταίρους και η οποία, όπως ελπίζει, θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο».

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «είναι να προσεγγίσουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι τις ελληνικές θέσεις, να αποδεχθούν δηλαδή ως πλαίσιο λύσης την προληπτική γραμμή στήριξης». Γενικώς, αναφέρει ο συντάκτης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει όμως την εντύπωση ότι το σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό από τους εταίρους. «Ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας Σόιμπλε-Χαρδούβελη.

Αντιθέτως, ο 'Ελληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα πρώτα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους. Με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα σπρεντ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, «με την λύση 'προληπτική γραμμή στήριξης', η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Βερολίνο. Επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Τους ενδοιασμούς αυτούς τους γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή και στους υπόλοιπους εταίρους».

Ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι ως το βράδυ δεν υπήρξαν γερμανικές αντιδράσεις για τη συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα για την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της τρόικας και τη συζήτηση που θα γίνει κατόπιν στο πλαίσιο του Eurogroup. Όπως δήλωσε, εκεί θα αποφασιστούν οι «κανονισμοί συγκεκριμένων πιστωτικών ορίων, συγκεκριμένων προγραμμάτων».

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της οποίας 51 κράτη υπέγραψαν συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών τραπεζικών λογαριασμών, μιλώντας στην DW, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία αφορά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα δυσκολεύονται να αποκρύπτουν τα κέρδη τους, μεταφέροντάς τα σε φορολογικούς παραδείσους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...