Φέργκιουσον: Προσπαθούν να «σβήσουν» την οργή με 2.200 εθνοφρουρούς

Θάνατος μυστήριο 20χρονου σε μικρή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας του Μάικλ Μπράουν - Αμετανόητος δηλώνει ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον - Επίθεση των δικηγόρων του αφροαμερικανού για παραλείψεις της δικαιοσύνης - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία του Μιζούρι
Δεύτερη νύχτα οργής αντιμετώπισαν οι αρχές της πολιτείας του Μιζούρι στο Φέργκιουσον καθώς τα πνεύματα παραμένουν τεταμένα μετά την αθωωτική απόφαση για το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον όσον αφορά στη δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.



Ειδικότερα, στο Φέργκουσον ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα βίαια επεισόδια με οργισμένους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και σε μία εκκλησία. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τα παράπονα που διατύπωσε ο δήμαρχος του Φέργκιουσον για καθυστερημένη ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς, ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.200 άνδρες της Εθνοφρουράς θα βρίσκονται κοντά στο Φέργκιουσον. Εκατοντάδες άλλοι θα αναπτυχθούν μέσα στην πόλη με τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που αναβίωσε την κόντρα λευκών-μαύρων στις ΗΠΑ, ο Ντάρεν Γουίλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά μετά τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο εξέφρασε μεν την λύπη του για την απώλεια ανθρώπινης ζωής αλλά τόνισε ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά».

«Δεν θεωρεί ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, λέει ότι έκανε αυτό που είναι εκπαιδευμένος να κάνει και ότι έχει καθαρή συνείδηση για τις πράξεις του εκείνη την ημέρα» σημείωσε από την πλευρά του ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο δημοσιογράφος στον οποίο μίλησε ο Γουίλσον «σε μυστική τοποθεσία».







Λάδι στη φωτιά από το θάνατο 20χρονου αφροαμερικανού

Και σαν να μην έφταναν στις αρχές του Φέργκιουσον τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας ήρθε ένα νέο περιστατικό να προκαλέσει νέα ανησυχία καθώς ένας 20χρονος Αφροαμερικανός βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του σε απόσταση περίπου 1,5χλμ. από το σημείο όπου στις 9 Αυγούστου έπεφτε νεκρός ο Μπράουν.

Το πτώμα του ΝτεΆντρε Τζόσουα βρέθηκε, μάλιστα, καμμένο και πυροβολημένο σε πορτ μπαγκάζ αυτοκίνητου.

Ένας άνδρας που κατοικεί κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είδε τέσσερις ενόπλους έξω από το διαμέρισμά του το βράδυ της Δευτέρας να συζητούν για να λεηλατήσουν και να σκοτώσουν κάποιον.

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστο αν το περιστατικό συνδέεται με κάποιον τρόπο με τα επεισόδια που ακολούθησαν την αθωωτική απόφαση για τον λευκό αστυνομικό.







Καταπέλτης οι δικηγόροι της οικογένειας Μπράουν

Πυρά κατά του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση της δολοφονίας του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν και ανακοίνωσε την αθώωση του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον εξαπέλυσαν οι δικηγόροι της οικογένειας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

«Διαμαρτυρόμαστε όσο πιο δημόσια και πιο δυνατά μπορούμε εκ μέρους της οικογένειας για να πούμε ότι η διαδικασία ήταν εσφαλμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκ των δικηγόρων της οικογένειας Μπράουν Μπέντζαμιν Κραμπ.

«Η απόφαση των ενόρκων θα αποτελούσε ευθεία αντανάκλαση των αποδείξεων που παρουσιάστηκαν... αν είχαν παρουσιάσει αποδείξεις ενοχής θα υπήρχε απόφαση για ενόχη» συμπλήρωσε ο δεύτερος δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού αφροαμερικανού Άντονι Γκρέι. «Είδαμε τι παρουσιάστηκε αλλά δεν είδαμε το πώς» συμπλήρωσε.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον ο οποίος αφού χαρακτήρισε «αχρείαστα προβοκατόρικη» την χρονική στιγμή της ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων, ξεκαθάρίσε ότι «μπορεί να έχετε σπάσει τις καρδιές μας αλλά όχι και τις πλάτες μας. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε δικαιοσύνη». Ζήτησε, επίσης, την αλλαγή της νομοθεσίας όσον αφορά την απόδοση ευθυνών σε αστυνομικούς αναφέροντας χαρακτηριστικά: Τον Μάικλ Μπράουν δεν θα τον θυμόμαστε για τις στάχτες των κτιρίων που κάηκαν στο Φέργκιουσον αλλά με μια νέα νομοθεσία.





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...