Ξεκίνησε το μεσημέρι η δυναμική πορεία για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία, κάτω από την ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Το παρών δίνουν χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων μαθητές, φοιτητές, με μαζική συμμετοχή και εργαζόμενοι κάθε ηλικίας (ΟΛΜΕ, ΕΡΤ, ΑΔΕΔΥ,απολυμένες καθαρίστριες κ.α.). Δεκάδες είναι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Πειραιά έως τη Γλυφάδα και το Γαλάτσι που βρίσκονται στην πορεία, ενώ διακρίνονται και πανό της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, της Σπουδάζουσας Νεολαίας και του Δικτύου Μαθητών.
Η κεφαλή της πορείας περίπου στις 18.20 έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, στην οποία υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι», είναι μερικά από τα συνθήματα που έχουν χρωματίσει την ατμόσφαιρα. Ενδεικτικό του μεγέθους της πορείας είναι το γεγονός πως όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Βασ. Σοφίας, η ουρά ήταν στην Κλαυθμώνος, περιμένοντας να προχωρήσουν τα μπλοκ για να ξεκινήσει. Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί ξεχωριστή πορεία, με αφετηρία την Ομόνοια.
Μοναχική πορεία, συνοδεία αστυνομικών, έκανε η ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κατακρατά πάνω από 30 χρόνια. Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ αφού έφτασαν περίπου στις 16.30 στην αμερικανική πρεσβεία και αφού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, αποχώρησαν.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι που ξεκίνησαν από την Πατησίων να κατευθύνονται - μέσω της Κάνιγγος - προς την Ακαδημίας με πρώτο σταθμό τη Νομική, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυταρχισμό Φορτσάκη και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου ενώθηκαν με οργανώσεις, συνδικάτα, φορείς και κόμματα για να καταλήξουν στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι περνώντας μπροστά από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στον αυταρχισμό του πρύτανη του Ιδρύματος με συνθήματα όπως "Φορτσάκη κατέβα για να μας μετρήσεις, είμαστε οι εκατό που κάνουν τις καταλήψεις".
Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετέχουν και οι απολυμένοι της ΕΡΤ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα έξω από το κτίριο της Μουρούζη βάζοντας σημαίες με το σύνθημα "ΕΡΤ OPEN". Στη συνέχεια, αφού τους ζητήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να κατεβάσουν τις σημαίες, αποχώρησαν από το σημείο και συνέχισαν την πορεία τους.
Νωρίτερα, οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην συμβολή της Ακαδημίας με την Ιπποκράτους, αποσύρθηκαν προσωρινά, μετά από συνεννόηση, ανοίγοντας το δρόμο προς την οδό Σίνα.
Το κέντρο της Αθήνας, αστυνομοκρατείται από το πρωί, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 20 προληπτικές προσαγωγές.








Φωτογραφίες: Δρομογράφος και Eurokinissi Πηγη