Αποκατάσταση κατά 50% των αναδρομικών απωλειών των δικαστικών στα πρότυπα του σχεδίου για τους ενστόλους προωθεί η κυβέρνηση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά στην αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, εφαρμόζοντας τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό:
1. Αυξάνεται ο βασικός τους μισθός, αλλά καλύπτεται το μισό της διαφοράς από τις περικοπές που έγιναν τον Ιούλιο του 2012.

2. Θα εισπράξουν το 50% των αναδρομικών περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012 έως και σήμερα. Φέτος, θα λάβουν τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 και μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα αναδρομικά για το διάστημα Αύγουστος 2012 έως και Ιούνιο 2014 θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.
Σε ό,τι αφορά την καταβολή των αναδρομικών των δικαστικών, η κυβέρνηση αποφάσισε για λόγους «ίσης μεταχείρισης (σ.σ. με τους ενστόλους), αλλά και για προφανείς δημοσιονομικούς λόγους», να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο. Δηλαδή, να περικοπεί κατά 50% το ποσό των αναδρομικών και να διατεθεί σε 36 δόσεις το κομμάτι που αφορά το διάστημα Αυγούστου 2012 – Ιουνίου 2014. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει την πλήρη και άμεση αποζημίωση των δικαστικών για τα αναδρομικά τους και το ύψος των αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι με τη χθεσινή τροπολογία δεν επηρεάζονται οι αποδοχές των δικαστικών.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) από τις παραπάνω αποφάσεις για την αποζημίωση των ενστόλων και των δικαστικών προκύπτει:

• Εφάπαξ δαπάνη 91,4 εκατ. ευρώ από την άμεση καταβολή των διαφορών στους ενστόλους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2014 έως και το τέλος του έτους.

• Ετήσια δαπάνη 182,8 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων.

• Συνολική δαπάνη 347,6 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Αύγουστος 2012 – Ιούνιος 2014. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε βάθος 36 μηνών.

• Εξοικονόμηση 67,1 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό στο μισό των διαφορών από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 στους δικαστές και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Να σημειωθεί ότι εάν δεν γίνονταν οι περικοπές στη χορήγηση των αναδρομικών, το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν 829,4 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...