Αυτές είναι οι 7 Μετοχές - "μπετόν" που διατηρούν σημαντικά κέρδη

Eπτά μετοχές ασπίδα ξεχωρίζουν για τις αποδόσεις τους από την αρχή του χρόνου καθώς παρά την σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου κατά 23% απο την αρχή του χρόνου, και οι επτά τίτλοι εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Όπως θα δούμε και οι επτά τίτλοι έχουν ο καθένας τους δικούς του διαφορετικούς λόγους για τους οποίους ξεχωρίζουν.  
 
Αναλυτικά οι επτά μετοχές έχουν ως εξής : 
 
Oι δυο πρώτες μετοχές είναι η Grivalia και ο Μυτιληναίος. Ο άνθρωπος ο οποίος αγοράζει μετοχές όταν όλοι οι υπόλοιποι πωλούν προεξοφλώντας εκλογές, εμφανίζει τα περισσότερα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς διαθέτει τουλάχιστον 2 τίτλους απο τις 7 μετοχές-«ασπίδα» οι οποίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν θετικό πρόσημο σε μια αγορά που έχει χάσει 53% απο τα επίπεδα των 1328 μονάδων. Πρόκειται για τον Καναδό ινδικής καταγωγής κ. Prem Watsa του Fairfax το οποίο συνεχίζει σε αγορές στις εταιρείες Grivalia, Μυτιληναίο,  Eurobank. Όπως θα δούμε, όμως, απέναντι στον ξένο επενδυτή υπάρχουν και  Έλληνες επιχειρηματίες ( κ.κ Ευτ. και Θεοδ. Βασιλάκης ) οι οποίοι επίσης διαθέτουν 2 εταιρείες μεταξύ των μετοχών με τις μικρότερες απώλειες.
 
Η μετοχή της Grivalia στην οποία σημειώνει τα περισσότερα κέρδη – όπως ανακοινώθηκε και στην γενική συνέλευση του Fairfax – είναι η Grivalia ( πρώην Eurobank properties ) η οποία απο τις αρχές του χρονου σημειώνει άνοδο 13%. Το Fairfax επένδυσε αρχικά 164 εκατ. ευρώ, ακολούθησε στην αύξηση κεφαλαίου στα 4,80 ευρώ και τώρα το ποσοστό που ελέγχει είναι 66%. Ήτοι η επένδυση αξίζει σε σημερινές τιμές 504 εκατ. ευρώ. Το χαρακτηριστικό του Καναδού επενδυτή είναι ότι, επενδύει μακροπρόθεσμα σε εταιρείες που βρίσκονται υπό πίεση και  στην συνέχεια καταγράφει σημαντικά κέρδη απο αυτές.
 
Σε μια άλλη επένδυση του, στην Μυτιληναίος, το Fairfax απέκτησε αρχικά το 5% ( στα 51,3 ευρώ)  και τώρα με τις πρόσφατες αγορές τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπράσει το 5,3%. Η απόδοση της Μυτιληναίος απο την αρχή του χρόνου είναι μόλις 1,41%, ωστόσο οι υψηλές τιμές του αλουμινίου και η άνοδος του δολαρίου είναι οι καλύτερες συγκυρίες για την Μυτιληναίος για την οποία θα μετρά πλέον η καθαρή κερδοφορία. Μάλιστα, στα αποτελέσματα του 9μηνου στις 26 Νοεμβρίου θα αποτυπώνεται η ανοδική τάση λογω των αυξημένων τιμών αλουμινίου, αλλά και των ανοδικών premium που πληρώνουν οι πελάτες για την παράδοση αλουμινίου.
 
Την υψηλότερη απόδοση απο τις μετοχές- «ασπίδα» εμφανίζει η Aegean Airlines ( οικογένεια Βασιλάκη, εφοπλιστές) η μετοχή της οποίας μετρά κέρδη 32% απο 1/1. Η εταιρεία ευνοείται σημαντικά απο την άνοδο της τουριστικής κίνησης και την πτώση του πετρελαίου, ενω κάθε τρίμηνο αυξάνονται τα διαθέσιμα της. Οι μέτοχοι της προχώρησαν σε 2 διαθέσεις μετοχών ενω κερδοφόρα αποχώρησε απο την μετοχή και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερχόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να πραγματοποιοηθεί μια ακόμη διάθεση μετοχών- η οποία θα σημάνει και την στρατηγική συνεργασία με επενδυτές του εξωτερικού που θέλουν επωφεληθούν απο την ραγδαία άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.
 
Κέρδη 32,6% εμφανίζει η  μετοχή της Βορειοελλαδίτικης εταιρείας MLS - η οποία μετά την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο ( Dubai, Κανελλόπουλος κα) εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία. Στο 9μηνο η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία με εξαγωγές σε νέες αγορές.
 
Ιδιαίτερα θετική πορεία παρουσιάζει και η εταιρεία της Autohellas ( Οικογένεια Βασιλάκη ) η οποία στο 9μηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 17 εκατ. ερώ όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ.
 
Η μετοχή της αποδίδει 8,21% απο τις αρχές του χρόνου, ενω η εταιρεία διανέμει υψηλά μερίσματα. Θετική απόδοση 6% παρουσιάζει η μετοχή της Folli- Follie του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ο τελευταίος προχωρά συχνά- πυκνά σε αγορές ιδίων μετοχών γνωρίζοντας καλύτερα απο τον καθένα την αξία της εταιρείας. Οι κινέζοι μέτοχοι της Fossun έχουν αγοράσει μετοχές στα 10,5 ευρώ κατά μέσο όρο, έτσι τα κέρδη τους είναι σημαντικά.
 
Απόδοση 7,6% εμφανίζει και η μετοχή της Σαράντης – μια εταιρεία που συνεχίζει την σταθερή της πορεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Με απόδοση 9,8% κινείται απο τις αρχές του χρόνου η μετοχή του Ιατρικού, εταιρεία στην οποία έχει προηγηθεί μια αποτυχημένη δημόσια πρόταση εξαγοράς μετοχών.
 
ΟΠΑΠ- ΟΤΕ έχασαν τα κέρδη 
 
Μέχρι πρότινος και οι δυο μετοχές βρίσκονταν μεταξύ των εταιρειών που σημείωναν κέρδη παρά την πτώση της αγοράς. Στα τρία τελευταία ξεπουλήματα της αγοράς, όμως, οι δυο μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο και η άνοδος εξαφανίστηκε. Και στις δυο μετοχές εμφανίζεται ένα ιδιότυπο σορτάρισμα αφού η υψηλή στάθμιση τους στον Γενικό  Δείκτη επηρεάζει σημαντικά την πορεία της αγοράς. Απο πλευράς, όμως, θεμελιωδών μεγεθών η έντονη πτώση δεν  είναι αιτιολογημένη καθώς ο μεν ΟΤΕ έχει συρρικνώσει τον δανεισμό του, ο δε ΟΠΑΠ εκτιμάται πως θα έχει νέα έσοδα απο την προσθήκη των VLT’S και νέων παιχνιδιών.   
 
 

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...