Αναταραχή με δήλωση Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα

«Eνδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».


Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανοίγοντας νέο γύρο συζητήσεων για την μετά μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, αλλά όπως τονίζει, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.
Ακόμη, τονίζεται ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου.
«Η δόση των 1,9 δισ. ευρώ από τον EFSF θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και μετά από μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου», αναφέρεται.

Η δήλωση αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος των πιέσεων προς την Ελλάδα για μια έξοδο από το πρόγραμμα υπό όρους και με κεντρικό σημείο την προληπτική γραμμή στήριξης.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...