Εξαίρεση των επιχειρήσεων από τις δόσεις, μείωση συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ στα νησιά οι νέες απαιτήσεις της τρόικας

Μόνιμη πηγή ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού απαιτεί η τρόικα ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που βλέπουν για το 2015 κι είναι το βασικό σημείο διαφωνίας με την ελληνική αντιπροσωπεία μετά τις εξαντλητικές συζητήσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν έχουν κλείσει αλλά εκεί που είναι ανυποχώρητοι οι δανειστές είναι :
- η εξαίρεση από το νόμο των 100 δόσεων των επιχειρήσεων και
- η μείωση των συντάξεων ή εναλλακτικά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%
Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συζήτησε  καν το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του νόμου για τις δόσεις ούτε φυσικά τη μείωση των συντάξεων ή την αύξηση του ΦΠΑ και γι αυτό οι συνομιλίες στην παρούσα φάση είχαν άδοξο τέλος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται κατά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων να δοθούν κάποια πράγματα ακόμα, εκτός από τα ήδη συμφωνηθέντα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Εξετάζεται ακόμα και να νομοθετηθούν πάνω στις δόσεις κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις ανεξάρτητες απ' ό,τι μέχρι τώρα είχε ψηφιστεί.
Πάντως η αίσθηση που δημιουργήθηκε στη διαπραγματευτική ομάδα είναι πως αν η ελληνική πλευρά υποχωρήσει σε ένα από αυτά θα υπάρξει συμφωνία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πλην όμως επειδή τα θέματα αυτά είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση αποφασίστηκε να διακοπούν οι συνομιλίες και να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων και οι οποίοι θα πάρουν  τις τελικές αποφάσεις.
Από αύριο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ένα νέο κύκλο πολιτικών συνεννοήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να πεισθούν ότι αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό κλίμα στη χώρα και να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό αλλά και την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης δεδομένων μάλιστα και των  πολιτικών εξελίξεων εν όψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας
Στα άλλα θέματα πάντως που έχουν να κάνουν  με τις απολύσεις στο δημόσιο, στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μισθολογικό κόστος φαίνεται  πως με αμοιβαίες υποχωρήσεις υπήρξε σύγκλιση χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά τις δώσαμε και που έκαναν πίσω οι τροϊκανοί.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...