Της... Συγγρού στη ΝΔ για τη μεγάλη ήττα στις εκλογές

Στο στόχαστρο πολλών στελεχών ο Αντώνης Σαμαράς, που ζητούν ανάληψη ευθύνης για την ήττα και ζητούν έκτακτο συνέδριο
Άρχισε ο πόλεμος στη ΝΔ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ήδη διαμορφώνονται εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών στελεχών, τόσο κορυφαίων όσο και μικρομεσαίων, τα οποία ζητούν την ανάληψη ευθύνης και θέτουν θέμα να γίνει έκτακτο συνέδριο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναζητώντας συμμαχίες για την επόμενη μέρα, συναντά τείχος από κορυφαίους παράγοντες της κεντροδεξιάς και σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα έγινε και η χθεσινή του συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι επαφές του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία έχουν επικοινωνήσει και συναντήσει τις τελευταίες τρεις ημέρες και του έχουν ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Στη σκιά των σεναρίων ότι ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα τον ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και ο ίδιος επιμένει στο «όχι» και άρα φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» ο κοινοτικός επίτροπος και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κ. Καραμανλής τονίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης.
Ενδεικτική της έντασης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και η συνάντηση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Μεϊμαράκη που έγινε σε υψηλούς τόνους
Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει και η σημερινή ηγεσία να αναλογιστεί τα λάθη της, να κάνει αυτοκριτική και να λάβει γενναίες αποφάσεις, όπως χαρακτηριστικά λένε, κορυφαία στελέχη της. Ενδεικτική της έντασης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος ήταν και η συνάντηση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Μεϊμαράκη που έγινε σε υψηλούς τόνους.
Και αυτό, διότι ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε σειρά ζητημάτων για τα λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο που έκανε το σύστημα της Συγγρού και του Μεγάρου Μαξίμου σε αρκετούς βουλευτές ανά την επικράτεια για να μην εκλεγούν, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελέγξιμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Μεϊμαράκης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου ως μια από τις ενδεδειγμένες κινήσεις εκτόνωσης αλλά και επανεκκίνησης της παράταξης. Ο Αντ. Σαμαράς ήταν διστακτικός και δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ενώ λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε από τη στάση του Ευ. Μεϊμαράκη πού όμως μετέφερε τη φωνή της ηττημένης παράταξης, όπως έλεγαν πολλοί.
Σε αυτό το κλίμα, καταγράφεται σιγά-σιγά ευρύτερη κινητοποίηση και ήδη έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών στελεχών που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα που θα δίνει στην κεντροδεξιά παράταξη προοπτική νίκης.
Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά στη Συγγρού, επικρατεί στάση αναμονής και παρά την ήττα, η ηγετική του ομάδα αδυνατεί, όπως λένε πολλοί κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ, να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κάλπης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει σήμερα, στην απογευματινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας να ρίξει τους τόνους και να δείξει ότι η ΝΔ προχωράει μπροστά, ενώ στο παρασκήνιο πέφτουν…μαχαιριές στον γραμματέα του κόμματος τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος όμως δείχνει αποφασισμένος να μιλήσει για πολλούς.
Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά, ενώ ακόμα οι δελφίνοι δεν έχουν εμφανιστεί, ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος την τελευταία φάση της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, έθεσε εμμέσως ζήτημα παραίτησης του Αντ. Σαμαρά.
Η στάση αυτή του Ευ. Αντώναρου βρήκε πολλούς υποστηρικτές, αν και οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί ως προς τις δημόσιες εμφανίσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βράζει η Κ.Ο. της ΝΔ και η κοινωνική και κομματική βάση.
Εξάλλου, όπως λένε πολλοί η ιστορία και η παράδοση της κεντροδεξιάς, δείχνει η ίδια το δρόμο της εξόδου στον εκάστοτε ηττημένο αρχηγό.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...