Washington Post: Να μειώσει η Γερμανία το χρέος της Ελλάδας όπως έγινε για την ίδια το 1953

Η εφημερίδα Washington Post, καλεί τους Γερμανούς να κοιτάξουν το δικό τους δημοσιονομικό παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση. Ο συντάκτης του άρθρου, με τίτλο «Για την ελληνική κρίση η Γερμανία να μάθει από το δικό της οικονομικό παρελθόν»,
Χάρολντ Μέισον, αναφέρει ότι θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία, στρατηγικά και οικονομικά, εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να αποκηρύξει τα χρέη της και να βγει από την Ευρωζώνη. Όπως τονίζει, μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης.

Ο δημοσιογράφος συγκρίνει τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του Αντενάουερ στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι αμφότεροι κλήθηκαν να σώσουν τη κακοδιαχείριση των χωρών τους.   «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείριση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» γράφει ο Μέισον..

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι μολονότι η Γερμανία έχει κατανοήσει τα διδάγματα από τα λάθη που διέπραξε τον 20ό αιώνα, «δεν φαίνεται να διδάσκεται από το κόστος που ενέχει η προσκόλληση στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των αντιπάλων της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψε στη μεταπολεμική Δ. Γερμανία να διαγράψει το ήμισυ των χρεών της».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...