Αλέξης Τσίπρας στην Welt: «Εμείς οι Ελληνες θα σας σώσουμε»...Wir wollen doch auch die Rettung des Euros!

Μέσω Γερμανίας και με άρθρο στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» συνεχίστηκε η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.Τη μετωπική αντιπαράθεση με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης.Tσίπρας.πηγη τα Νεα.
"Die Welt"


 Η Ελλάδα είναι σήμερα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο μια άγκυρα της ελπίδας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ενσαρκώνει την ελπίδα για μια αλλαγή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Επειδή η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί αυτή η κρίση χωρίς μια αλλαγή στην πολιτική της. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, θα ενισχύσει τις δυνάμεις της αλλαγής. Επειδή το αδιέξοδο της Ελλάδα είναι το αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης.

Στις 25 Ιανουαρίου, το ελληνικό εκλογικό σώμα καλείται να γράψει μια ιστορία με τη φωνή του, έτσι ώστε να ανοίγει ένα χώρο για την αλλαγή και μια νέα ελπίδα σε όλη την Ευρώπη. Ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι οι Έλληνες απορρίψουν τελικά τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας, ναι, τότε καταδικάζουμε.

Αποδεικνύουν έτσι όλοι οι άλλοι, ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ότι εκφράζουν τη θέλησή τους και να ξεπεράσουν τους φόβους τους προκαλέσει κάτι. Για την απλή πρόβλεψη μιας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να φέρει τη διάθεση στην Ευρώπη να δονείται.

Αυτή η ινδική φλυαρία για το "Grexit"

Το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα τέρας, και όχι απειλή για την Ευρώπη, αλλά ακριβώς το αντίθετο: είναι η φωνή της λογικής. Έχουμε ξυπνήσει κλήση, η οποία μπορεί να ξυπνήσει από το λήθαργο και Schlafwandelei Ευρώπη. Και γι 'αυτό το κόμμα μου δεν είναι πλέον, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012, θεωρείται ως μια μεγάλη απειλή, αλλά ως μία πρόκληση. Από όλα;

Όχι, δεν είναι όλα. Για υπάρχει η μικρή μειοψηφία που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη συντηρητική κυβέρνηση στη Γερμανία και ενός λαϊκιστικού Τύπου. Συνεχίζει να πιέζει για να δώσει φλυαρία γριές της »από το Grexit (Ελλάδα Aussscheiden από τη ζώνη του ευρώ) για το καλύτερο. Όμως, ακριβώς όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μπορούν να πείσουν κανέναν. Ακριβώς επειδή οι Έλληνες έτσι βιώσει από πρώτο χέρι πώς βασίλεψε, ξέρουν πολύ καλά να διακρίνει τα ψέματα από την αλήθεια.

Ο Σαμαράς έχει να προσφέρει κανένα άλλο πρόγραμμα από ό, τι είχε ποτέ προχωρήσει περαιτέρω με την αποτυχημένη λιτότητα. Τίποτα άλλο δεν συμβαίνει σ 'αυτόν από το να μιλήσει για νέες φορολογικές αυξήσεις, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Έξι χρόνια πριν από τους Έλληνες ανακινείται με μια υπερφόρτωση των φόρων και της απώλειας εισοδήματος.

Και όμως καλεί τους πολίτες να τον εκλέξουν, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα λιτότητας του. Ότι οι πολιτικές του έχουν αποτύχει και είναι καταστροφική, τον θέλει να μην πειράζει, γιατί έχει διαπράξει μόνο στη λιτότητα.

Η οικονομική ολιγαρχία πρέπει να πληρώσουν επιτέλους

Και έτσι κρύβει κατ 'αρχήν ότι η Ελλάδα έχει πράγματι δεσμευθεί ως μέλος της Ευρωζώνης συγκεκριμένους στόχους, αλλά όχι από την άποψη της πολιτικής μέσα από την οποία θέλετε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σε αντίθεση με την ακόμη κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση νίκης τους συνταγογραφηθεί μια ισορροπημένη δημοσιονομικά, οικονομικά αποδοτικό πρόγραμμα. Καλούμε αυτό το "Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και εμείς θα την εφαρμόσει.

Πρόκειται για στοχευμένες δράσεις και μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί στη χώρα μας. Αυτά είναι φορολογικά για να μοιράζεται δίκαια, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική ολιγαρχία που πήρε μακριά ατιμώρητοι, τελικά πρέπει να πληρώσει για τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης. Το σχέδιό μας είναι ότι θέλουμε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Τέλος, η άνευ προηγουμένου ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.

Αυτές οι δραματικές μεταρρυθμίσεις αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών. Δεν θέλουμε να επιστρέψετε στην κατάσταση του 2009, αλλά θέλουμε όλη αυτή την αλλαγή, η οποία έχει οδηγήσει στο χείλος της οικονομικής, αλλά και ηθική χρεοκοπία της χώρας. Πελατειακές σχέσεις (μια κατάσταση που είναι εχθρική προς τους πολίτες της), της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο βενζίνης και του καπνού είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία ότι το σύστημα εξουσίας που έχει κυριαρχήσει και κατέστρεψαν τη χώρα μας για τόσο πολύ καιρό. Επειδή έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε απόγνωση και απελπισία μου και για πάντα αποφάνθηκε για λογαριασμό της εθνικής έκτακτης ανάγκης και κρίσεων φόβο.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν φοβάται την κρίση, αλλά ο φόβος της αλλαγής. Τα συναισθήματα του άγχους και της ενοχής της εγκατάστασης, τα μέλη της οποίας έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε μια τεράστια τραγωδία. Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για αυτό, έχουν κάθε λόγο να φοβάται. Ειδικά αν είναι εξοικειωμένοι με αρχαίες τραγωδίες. Για την οποία αναφέρει: Μετά την ύβρη και Νέμεση έρθει κάθαρση!

Σκεφτείτε Αντιγόνη: Δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει

Αλλά οι Έλληνες και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν την κατάρρευση του ευρώ, αλλά και τη διάσωση του. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί για οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη, όταν το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου. Επειδή το χρέος δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρώπη χρειάζεται μια συζήτηση για το πώς η βούληση να βρεθεί μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά για μια ριζική κούρεμα της πλειοψηφίας και ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή. Και το υπόλοιπο του χρέους θα πρέπει να εξοφληθεί μόνο εάν αυτό δεν πολύτιμα κίνητρα ανάπτυξης είναι σε κίνδυνο.

Εμείς απλά θέλουμε να τους όρους ότι καμία από τις χώρες μας σε ύφεση και οι πληθυσμοί δεν σε απόγνωση και τη φτώχεια. Σαμαράς βλάπτει Ελλάδα, όταν λέει ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. Ο στενεύει όχι μόνο τον ορίζοντα για τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο ίδιος αρνείται να διαπραγματευθεί εδώ απολύτως από. Αν πιστεύετε ότι αυτό, λέγοντας ότι η προηγούμενη πολιτική ήταν μια «ιστορία επιτυχίας», τι είναι εκεί για να συζητήσουν ακόμα;

Δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές αγωνίζονται για το μέλλον της Ευρώπης. Επειδή μια φορά είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιστεύει, δεν έχει σημασία αν οι κανόνες και οι αρχές στις οποίες συμφωνήθηκε ότι από τη στιγμή εργάζονται επίσης, θα πρέπει να διατηρηθούν. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχει η στρατηγική του "Ό, τι θα κόστιζε" - ειδικά ασκείται από την ΕΚΤ - το κύριο πράγμα είναι να σωθεί το ευρώ.

Νομίζω ότι η τελευταία θα επικρατήσει. Επειδή η Ελλάδα είναι η χώρα του Σοφοκλή, που μας δίδαξε με την "Αντιγόνη" του ότι υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ο υπέρτατος νόμος της δικαιοσύνης.

Η λιτότητα των Βρυξελλών είχε καταστρέψει τη χώρα του και ήταν ένα αδιέξοδο για την Ευρώπη, λέει ο επικεφαλής της αριστεράς "ΣΥΡΙΖΑ" κόμμα σε αυτήν την ανάρτηση των επισκεπτών. Αν κερδίσει τις εκλογές, όλα θα είναι διαφορετικά.
 Das Brüsseler Spardiktat habe sein Land ruiniert und sei eine Sackgasse für Europa, meint der Chef der linken "Syriza"-Partei in diesem Gastbeitrag. Falls er die Wahlen gewinne, werde alles anders.

Griechenland befindet sich im Moment an einem historischen Scheideweg. Dabei ist die Syriza-Bewegung nicht nur ein Hoffnungsanker für Griechenland und das griechische Volk. Sie verkörpert auch die Hoffnung auf einen Wandel im Kurs des ganzen Europa.
Denn Europa wird diese Krise nicht ohne einen Wandel seiner Politik überwinden. Wenn Syriza bei den Parlamentswahlen am 25. Januar einen Sieg erlebt, dann wird dies die Kräfte des Wandels stärken. Weil die Sackgasse Griechenlands auch die Sackgasse des heutigen Europa ist.
Am 25. Januar ist das griechische Wahlvolk aufgefordert, mit seiner Stimme Geschichte zu schreiben, damit sich ein Raum für Veränderung und neue Hoffnung in ganz Europa eröffnet. Alle Menschen sollen dann wissen, dass die Griechen die verfehlte Politik der Austerität endgültig ablehnen, ja verdammen.
Sie beweisen damit allen anderen, dass Menschen, die sich kümmern, die ihren Willen artikulieren und ihre Ängste überwinden, etwas bewirken. Denn schon allein die Prognose eines politischen Wandels in Griechenland hat dazu geführt, die Stimmung in Europa zum Schwingen zu bringen.

Dieses Altweibergeschwätz vom "Grexit"

Meine Partei Syriza ist kein Monster und auch keine Bedrohung für Europa, sondern ganz im Gegenteil: Sie ist eine Stimme der Vernunft. Wir sind der Weckruf, der Europa aus Lethargie und Schlafwandelei aufwachen lässt. Und deswegen wird meine Partei auch nicht mehr, wie das noch bei den Wahlen 2012 der Fall war, als große Gefahr begriffen, sondern als Herausforderung. Von allen?
Nein, nicht von allen. Denn da ist die kleine Minderheit, die sich um die konservative Regierung in Deutschland und eine populistische Presse schart. Sie beharrt weiter darauf, ihr Altweibergeschwätz vom Grexit (Griechenlands Aussscheiden aus der Euro-Zone) zum Besten zu geben. Aber genau wie im Falle des bisherigen Regierungschefs Antonis Samaras können sie niemanden mehr überzeugen. Eben weil das griechische Volk ja am eigenen Leib erlebte, wie er regierte, wissen sie sehr wohl, die Lügen von der Wahrheit zu unterscheiden.
Samaras hat kein anderes Programm anzubieten gehabt als das, immer weiter mit der gescheiterten Sparpolitik fortzufahren. Nichts anderes fällt ihm ein, als sich für neue Steuererhöhungen auszusprechen, während die Löhne und Renten gekürzt werden. Sechs Jahre schon wurden die Griechen mit einer Überlast an Steuern und Einkommenseinbußen gebeutelt.
Und doch fordert er die Bürger auf, ihn zu wählen, damit er sein neues Sparprogramm umsetzen kann. Dass seine Politik gescheitert und destruktiv ist, will ihm nicht in den Sinn, denn er hat sich einzig der Austerität verpflichtet.

Die Finanzoligarchie muss endlich zahlen

Und so verheimlicht er grundsätzlich, dass Griechenland als Mitglied der Euro-Zone zwar bestimmten Zielen verpflichtet ist, aber nicht, was die politischen Mittel anbelangt, mit denen man diese Ziele erreichen will. Das ist der Grund, warum sich Syriza, ganz im Gegensatz zur noch regierenden Nea Dimokratia, im Fall ihres Sieges einem fiskalisch ausgewogenen, kosteneffizienten Programm verschrieben hat. Wir nennen es das "Das Thessaloniki-Programm" und wir werden es umsetzen.
Es geht um gezielte Aktionen und Maßnahmen, damit die humanitäre Krise in unserem Land bewältigt werden kann. Diese werden fiskal gerecht ausfallen, was bedeutet, dass die Finanzoligarchie, die in den letzten vier Jahren der Krise ungeschoren davonkam, endlich bezahlen muss. Unser Plan besagt, dass wir einen Neustart der Wirtschaft wollen. Endlich muss auch die beispiellose Arbeitslosigkeit bekämpft werden, um zum Wirtschaftswachstum zurückzukehren.
Diese dramatischen Reformen verändern den Modus Operandi des Staates und des öffentlichen Dienstes. Wir wollen nicht zurück zum Status des Jahres 2009, sondern wollen all das ändern, was das Land bis an den Rand des ökonomischen, aber auch moralischen Bankrotts geführt hat. Klientelismus (eines Staates, der seinen Bürgern gegenüber feindselig ist), Steuerhinterziehung, Steuervermeidung, Schwarzgeld und Schmuggel von Benzin und Tabak sind nur einige wenige Elemente jenes Machtsystems, das unser Land so lange dominiert und ruiniert hat. Weil es die Menschen in die Verzweiflung und Verzagtheit getrieben hat und immer weiter im Namen einer nationalen Notsituation und Krisenangst regiert.
In Wirklichkeit ist dies aber keine Angst vor der Krise, sondern eine Angst vor Veränderung. Gefühle von Angst und Schuld eines Establishments, dessen Mitglieder das griechische Volk in eine ungeheure Tragödie geführt haben. Diejenigen, die hierfür verantwortlich sind, haben allen Grund, sich zu fürchten. Besonders, wenn sie sich mit antiken Tragödien auskennen. Denn die besagen: Nach der Hybris kommen Nemesis und Katharsis!

Denkt an Antigone: Die Gerechtigkeit muss siegen

Doch die Griechen und die Völker Europas haben nichts zu befürchten. Syriza will nicht den Kollaps des Euro, sondern dessen Rettung. Und das kann für keines der Mitgliedsländer gelingen, wenn die öffentliche Verschuldung außer Kontrolle ist. Denn die Überschuldung ist kein griechisches, sondern ein europäisches Problem. Europa braucht darüber eine Debatte wie auch den Willen, eine nachhaltige europäische Lösung zu finden. Daher plädieren Syriza und die europäische Linke für einen radikalen Schuldenschnitt des größten Teils und ein Moratorium für die Rückzahlung. Und der verbleibende Rest der Schulden sollte auch nur dann abbezahlt werden, wenn dadurch nicht die kostbaren Wachstumsanreize gefährdet sind.
Wir wollen einfach Bedingungen, die keines unserer Länder in die Rezession treiben und Bevölkerungen nicht in Verzweiflung und Armut. Samaras schadet Griechenland, wenn er behauptet, die Verschuldung des Landes sei tragbar. Damit verengt er nicht nur den Horizont für Verhandlungen, sondern er lehnt Verhandlungen hierüber schlechterdings ab. Wenn man das glaubt und sagt, die bisherige Politik sei eine "Erfolgsgeschichte", was gibt es dann noch zu besprechen?
Zwei diametral gegensätzliche Strategien ringen um die Zukunft Europas. Da ist einmal Deutschlands Finanzminister Wolfgang Schäuble, der der Überzeugung ist, egal, ob die Regeln und Prinzipien, auf die man sich einmal einigte, auch funktionieren, man muss sie beibehalten. Und auf der anderen Seite gibt es die Strategie des "Was immer es auch koste" – besonders von der EZB praktiziert –, Hauptsache, der Euro wird gerettet.
Ich glaube, Letzteres wird sich durchsetzen. Weil Griechenland das Land des Sophokles ist, der uns mit seiner "Antigone" lehrte, dass es Momente gibt, in denen das oberste Gesetz die Gerechtigkeit ist.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...