Θεοδωράκης: Θα κάνουμε πρόταση για ΠτΔ αν δεν συμφωνούμε είπε στο Πρωινό ΑΝΤ-1

"Στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους την Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση", είπε στο Πρωινό ΑΝΤ-1 ο επικεφαλής του του Ποταμιού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές στο Πρωινό ΑΝΤ1. Μίλησε για τις κόκκινες γραμμές του κινήματός του, τη σχέση του με την κυβέρνηση και τις θέσεις του Ποταμιού απέναντί της, αλλά και για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


«Εμείς δεν έχουμε κενά για το Eurogroup. Στηρίζουμε την κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθειά της. Την σητρίζουμε χωρίς αστερίσκους. Το είπα στον Τσίπρα, το είπα και στον Βαρουφάκη» είπε ο κ.Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο Γιάνης παραμένει φίλος μου, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε και τις ίδιες απόψεις».

Αναφερόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, άσχετα με το πώς αυτή θα βαφτιστεί, τονίζοντας τη διαμάχη σχετικά με το «νέο μνημόνιο» που ακούγεται από την Νέα Δημοκρατία και τη «συμφωνία γέφυρα» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει έστω και σε έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε ανάγκη τα λεφτά» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να υπάρχει ρευστότητα».

«Αν ασχολούμαστε με τα ταξίδια στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει» είπε σχολιάζοντας το βάρος που έχει δοθεί στις κυβερνητικές επαφές εκτός συνόρων.
Προτεραιότητα οι επενδύσεις

Θέτοντας τις προτεραιότητες που έχει το Ποτάμι σχετικά με την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία. Πριν από αυτό όμως, είπε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία θα δοθεί βάση.

«Το πρώτο είναι αν θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι λέει.

Το δεύτερο είναι, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι, γιατί δεν το κέρδιζε πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Βάζοντας τα τρία σημεία στα οποία δίνει το Ποτάμι το βάρος για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σημείωσε.

Α.«Το θέμα της χώρας αυτήν τη στιγμή είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι απελευθερώνονται έσοδα. Το φορολογικό πρέπει να το δούμε από την αρχή.

Η διεύρυνση φορολογικής βάσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει.

Οι λίστες Λαγκάρντ και Λίχενστάιν πρέπει να διερευνηθούν από ανεξάρτητη αρχή κι εμείς είμαστε δίπλα σε όποιον υπουργό το κάνει.

Β. «Πρέπει να αλλάξει η ρότα στην Παιδεία. Αυτά που λένε είναι καταστροφικά. Είναι δυνατόν να λένε ότι είναι ντροπή και ρετσινιά η αριστεία; Εμείς λέμε ότι πρέπει να πληθύνουν τα 21 πρότυπα σχολεία».

Γ. «Το τρίτο πρόβλημα είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για την ανεργία. Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται θέσεις στο δημόσιο. Η χώρα χωρίς μεγάλες επενδύσεις δεν αντιμετωπίζει την ανεργία.

Μία χώρα δεν ζει με απλωμένο το χέρι. Να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

Όμως θέλουμε μεγάλες δουλειές και έργα στη χώρα. Μόνοι μας δεν μπορούμε να τα κάνουμε, χρειαζόμαστε νέο χρήμα στη χώρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφοράς, τονίζοντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτές της τις προσπάθειες.

«Στο νοικοκύρεμα είμαστε μαζί τους, δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και ο καπνός, είναι και το υγραέριο. ‘Όμως η χώρα δεν θέλει μόνο νοικοκύρεμα, θέλει επενδύσεις» είπε σχετικά.

Ο κ.Θεοδωράκης έδωσε βάρος στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με το κίνημά του, θα πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς παρέχει ασφάλεια στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Σχετικά με την αναφορά σε χθεσινό του άρθρο, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει τους υπουργούς του από το να κάνουν εξαγγελίες, είπε ότι «ο Τσίπρας είναι ισχυρός Πρωθυπουργός, αλλά όχι μόνο με την κοινωνία, πρέπει να είναι και με τις κομματικές συνιστώσες.

Όταν κυβερνάς δεν κρίνεσαι για το αν τήρησες αυτά που υποσχέθηκες, αλλά για τα αποτελέσματα».  




 Αν δεν συμφωνούμε με τον υποψήφιο, θα κατεβάσουμε δική μας πρόταση

Μιλώντας για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης διατήρησης της θέσης του κ.Αβραμόπουλου-που φέρεται ως ο βασικός προτεινόμενος από την κυβέρνηση- στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει αυτό το χαρτοφυλάκιο».

Ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στο θέμα της υποψηφιότητας, απάντησε ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Εξέφρασε, ωστόσο τη σκέψη ότι, δεν είναι ανάγκη ο υποψήφιος να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο.

«Υπάρχουν Έλληνες που έχουν δοξάσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένοι και άνθρωποι που έχουν διαψεύσει στο εξωτερικό» είπε.

Το Ποτάμι θα δει την πρόταση της κυβέρνησης κι αν δεν συμφωνεί, τότε θα κατεβάσει τη δική του, ξεκαθάρισε ο κ.Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι τακτική του κινήματός του είναι να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το αντικείμενο της συζήτησης και όχι με τον εκάστοτε Υπουργό που κάνει την πρόταση.

«Όπου θα λέμε όχι, θα το λέμε επειδή θα έχουμε πρόταση. Οι πολιτικές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τελείωσαν» είπε χαρακτηριστικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...