Επέλαση του χιονιά-Στα λευκά και η Αττική - Αλυσίδες στην Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών - Προβλήματα στην Πελοπόννησο

 Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές και χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πού διακόπτεται η κυκλοφορία.
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές και χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Προβλήματα στην Αττική

Η έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα της Δευτέρας έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιοχές της Αττικής. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, αρχικά διεξαγόταν μόνο με αλυσίδες, στη συνέχεια όμως διεκόπη.

Η κυκλοφορία αυτοκινήτων έχει διακοπεί και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Ν. Μάκρης, αλλά και στη λεωφόρο Χασιάς – Δερβενοχωρίων στο ύψος της Μονής Κλειστών η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Προβλήματα στην Πελοπόννησο

Πολλά είναι τα προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες. Συνεργεία των δήμων και μισθωμένα οχήματα ιδιωτών καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο. Ήδη όμως με μεγάλα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας από το 124ο έως το 198ο χιλιόμετρο και μόνο με αλυσίδες.




Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΟ Τρίπολης – Σπάρτης, Τρίπολης - 'Αστρους, Τρίπολης – Πύργου και Τρίπολης - Καλαβρύτων.

Αλυσίδες στην Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών

Αυτήν την ώρα σημειώνεται σφοδρή χιονόπτωση από το Ακραίφνιο μέχρι τη Θήβα και οι αλατιέρες έχουν ρίξει αλάτι, ενώ οι χειριστές των μηχανημάτων δουλεύουν πυρετωδώς για να κρατήσουν την εθνική οδό ανοιχτή.
Ο καιρός κατευθύνεται νότια προς την Αττική και καλό θα είναι όσοι ταξιδέψουν από και προς Αθήνα να έχουν μαζί τους τις αλυσίδες, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν.




Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία προς Μπράλο, Δομοκό και Καρπενήσι, όπου ο παγετός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια με απόφαση του Δήμου εξαιτίας του χιονιά.

Απαγόρευση απόπλου

Θυελλώδεις άνεμοι 9 με 10 μποφόρ πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.




Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς επίσης και από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





 Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τις τελευταίες ώρες άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Άγιος Αθανάσιος, Χορτιάτης, Λαγκαδάς κ.ά.), ενώ πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν αυτή την ώρα και στο κέντρο της πόλης.

Αρχισε η επέλαση του χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χιονόπτωση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από αύριο αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε Μακεδονία και Θράκη.
Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία, όπου λόγω της χιονόπτωσης έμειναν αρκετά σχολεία κλειστά, θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Χιονοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική, όπου η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Νιφάδες χιονιού πέφτουν σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο πολεοδομικό συγκρότημα, χωρίς να δημιουργηθούν πάντως προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο να κάνει «βουτιά» τις τελευταίες ώρες. Χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Δυτικής Μακεδονίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Βοΐου Κοζάνης, όπως επίσης στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου Κοζάνης. Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε δε, το μάθημα σε σχολεία του Αμυνταίου και της Εορδαίας.
Ο υδράργυρος, νωρίτερα το πρωί, στη Φλώρινα έπεσε στους -4 βαθμούς, ενώ στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά «έδειξε» -3 και -2 βαθμούς, αντίστοιχα.
Λόγω του χιονιού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους θέλουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο νομό Πέλλας, αλλά και όσους κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ, και Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 35ο έως 45ο χλμ.
Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.
Εξαιτίας, ωστόσο, του καιρού έχουν διαπιστωθεί και αρκετά προβλήματα. Στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), ενώ από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της επαρχιακής οδού Μανδρών - Γαλλικού.
Στην Καστοριά, λόγω διάβρωσης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς) από 11ο έως 21ο χλμ.
Στη Χαλκιδική, όπου χιονίζει από νωρίς το πρωί, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (από Πολύγυρο έως Γαλάτιστα), Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (από το 65ο έως το 92ο χλμ), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Πλανών, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Γερακινής, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου - Καλύβων (μέσω Πατελιδά), Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου, Παλαιά Εθνική Οδό Αρναίας - Θεσσαλονίκης (μέσω Ταξιάρχη), Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού, Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας, Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγίας.
Υπό το μηδέν και ο νομός Ιωαννίνων
Χιονίζει από την νύχτα στο Νομό Ιωαννίνων με τον θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Από τις 6 το πρωί, χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ στην Κόνιτσα σήμερα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.
Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, εργάζονται 37 μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν χωριά.
Κλειστά τα σχολεία στο δήμο Αμφίπολης
Κλειστά θα παραμείνουν, σήμερα, όλα τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Αμφίπολης, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση, που πλήττει την περιοχή από τα ξημερώματα.
«Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις επαρχιακές οδούς Ροδολίβους, Πρώτης και Κρηνίδας προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στις Σέρρες Γιώργος Καραγιαννίδης.
Σύμφωνα δε, με τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, «από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι σε αστικούς δρόμους, στα δημοτικά διαμερίσματα Ροδολίβος και Πρώτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων αλλά και των πεζών».
Την ίδια ώρα, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσα οχήματα κινούνται στον επαρχιακό δρόμο Σερρών - Βροντούς, ενώ στο σημείο αναμένεται και εκχιονιστικό μηχάνημα από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Πάνω από 40 εκατοστά το χιόνι στα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδος
Τα «καλά» τους έχουν... φορέσει τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του φρέσκου χιονιού που πέφτει στις πλαγιές. Από το πρωί, χιονίζει στα χιονοδρομικά Πισοδερίου Φλώρινας, Καϊμακτσαλάν Πέλλας, Τρία - Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Βασιλίτσας Γρεβενών και Περτουλίου Τρικάλων.
Ήδη, από τις χθεσινοβραδινές χιονοπτώσεις έχουν προστεθεί 40 εκατοστά φρέσκο χιόνι στο Πισοδέρι, 25 εκατοστά στα Τρία - Πέντε Πηγάδια, γύρω στα 20 εκατοστά στη Βασιλίτσα και το Ελατοχώρι Πιερίας και 10 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.
Η θερμοκρασία, το πρωί, στο Καϊμακτσαλάν «έπεσε» στους -14 βαθμούς Κελσίου, ενώ -9 είναι στο Σέλι. Συνολικά σε όλη τη χώρα, λειτουργούν, σήμερα, 11 χιονοδρομικά με 43 αναβατήρες, συνολικού μήκους 25.472 μέτρων.
Οι νέες χιονοπτώσεις θα διατηρήσουν τα βουνά σε άριστη κατάσταση, καλώντας τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων να απολαύσουν τις καταβάσεις με σκι και σνόουμπορντ. Ωστόσο, για τη μετάβασή τους στα χιονοδρομικά κέντρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...