Οχι σε όλα λέει η Μέρκελ στην Ελλάδα

Γερμανική άρνηση σε όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και διατήρηση της σκληρής γραμμής της απαρέγκλιτης τήρησης των υπεσχημένων αποκαλύπτει γερμανικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του πρακτορείου Reuters και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο καλεί ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να «κάνει πίσω» σε όλα, εγκαταλείποντας το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών της κατά της λιτότητας και επιστρέφοντας στην οικονομική πολιτική στην οποία είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό έγγραφο καλεί ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να «κάνει πίσω» σε όλα, εγκαταλείποντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας.  

Τι λέει το γερμανικό έγγραφο για μισθούς, συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις

Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε για την συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, τονίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να ξανακερδηθεί την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο και συνεχίζει: «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους για τη χρηματοδοτική υποστήριξη από την ευρωζώνη και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και περισσότερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Επιθυμεί ακόμη να βάλει τέλος στην τρόικα.

Το γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της.
Το έγγραφο καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα. 
Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο. Επιθυμεί επίσης της τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, διατήρηση του κατώτατου μισθού, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση ξένων επενδύσεων.
«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται άνωθεν, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο», καταλήγει το έγγραφο.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...