Τσίπρας: «Έγιναν σημαντικά βήματα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα προσήλθε με άρτια και τεκμηριωμένη πρόταση, ότι σε καμία στιγμή δεν ένιωσε απομονωμένος και τόνισε ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. «Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Καμία καταστροφή δεν επήλθε
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση του συνόδου κορυφής, μίλησε αρχικά για τα θέματα της Ουκρανίας και της τρομοκρατίας.
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός είπε πως τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup.
EUROKINISSI
«Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων, καθώς και του επόμενου Eurogroup.
Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης
«Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα διευκολύνουν τη συζήτηση του Eurogroup της Δευτέρας», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον τρόπο συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
«Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο την υπέρβαση της ανατροφοδοτούμενης κρίσης. Ζήτησα από τους εταίρους, την εμπιστοσύνη τους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει του κανόνες για δημοσιονομική πειθαρχεία... Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων». 
..

«Κάναμε σημαντικά βήματα. Καλύψαμε σημαντικό μέρος της απόστασης. Θα υπάρξει ουσιαστικό περιοχόμενο τις επόμενες ημέρες. οι διαπραγματεύσεις συνεχίζεται. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει τις εμμονές του. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε, επίσης, ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη
«Δεν αισθάνθηκα μόνος στη σύνοδο κορυφής. Αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν τον λόγο και ζήτησαν κατανόηση για την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι, Φάιμαν και Αναστασιάδης -πρωθυπουργός της Ιταλίας, καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος της Κύπρου, αντίστοιχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. «Ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στο θέμα της Ελλάδας. Νομίζω ότι κάνει λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη, αφήνοντας αιχμές για τον Ισπανό πρωθυπουργό.
Διάθεση για πολιτική συμφωνία 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό, ανέφερε πως πλέον δεν υπάρχει τρόικα, ενώ μίλησε για τη στήριξη του ελληνικού λαού.
«Εάν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, θα έχει επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία... Το θέμα είναι πολιτικό, κατά τη γνώμη μου... Υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία».
«Η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια... ούτε το Μνημόνιο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Την έχουμε με το παραπάνω», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος προς το παρόν.
Τεκμηριωμένη πρόταση, άρτια παρουσίαση
Για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας είπε  πως «είχαμε τεκημεριωμένη πρόταση που την παρουσίασε άρτια ο Βαρουφάκης. Όσοι την αμφισβητούν να πουν ποια είναι η δική τους πρόταση για έξοδο από την κρίση. Στη διαπραγμάτευση δεν ερχόμαστε σαν μαθητές που θα τους εξετάσουν οι δάσκαλοι, αλλά ως ισότιμοι εταίροι».
Όσο για το εάν υπήρχαν διαφορετικές στάσεις μέσα στην κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Τσίπρας είπε πως «δεν είχαμε διαφωνίες» και πως «την απόφαση τη λάβαμε συλλογικά, ήταν κοινή...», συμπλήρωσε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...