Σούλμαϊστερ: Για πρώτη φορά ένας λαός είπε ξεκάθαρα "όχι" στην πολιτική λιτότητας

«Για πρώτη φορά ένας λαός, ο ελληνικός, είπε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει την πολιτική λιτότητας, ενώ είναι πολύ πιθανό να έλθει ένα παρόμοιο μήνυμα από την Ισπανία και μπορεί τώρα να έχει δρομολογηθεί μια σταδιακή αλλαγή» επισημαίνει ο Αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Σούλμαϊστερ στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».


Σχολιάζοντας την επιτευχθείσα συμφωνία, με την έγκριση από τους εταίρους του καταλόγου μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Αυστριακός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι Έλληνες δεν έχασαν το κύρος τους και η Αθήνα μπορεί πλέον να διαμορφώνει, σε μικρό πλαίσιο, μόνη την πολιτική της.

«Στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται απολύτως κανένα, ή σχεδόν κανένα, μέτρο περικοπών και αυτό αποτελεί μια επιτυχία για την Αθήνα», τονίζει, προσθέτοντας πως «αυτό το κατάπιε το Eurogroup», αλλά στα υπόλοιπα πέρασε την άποψή του, κάτι που αναμενόταν, λόγω και του συσχετισμού δυνάμεων.

Όπως παρατηρεί ο Στέφαν Σούλμαϊστερ, ήδη πριν από δύο χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ασκήσει πολύ εμπεριστατωμένη κριτική στη στάση του απέναντι στην πολιτική λιτότητας, ωστόσο οι εκτιμήσεις ως προς τις απώλειες στην ανάπτυξη, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, έχουν κρατηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των 310 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, αποτελεί την «απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να εξαπατήσει το δικό του Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που είναι ένα κλουβί μέσα στο οποίο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που έχουν πετάξει έξω τα κλειδιά του, καθώς πρόκειται για μια συνθήκη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία δύσκολα μπορεί να αλλάξει».

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «φάση σύγχυσης» και «αποκλείεται να παραμείνουν τα πάντα όπως ήταν παλιά, το παλιό δεν λειτουργεί και το νέο δεν έχει βρεθεί ακόμη, ωστόσο, η πεποίθηση ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά, είναι ξεπερασμένη».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...