Ποια νομοσχέδια θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άμεσα

Σε μια προσπάθεια να κλείσει τα εσωκομματικά η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση των πρώτων νομοθετημάτων στη Βουλή.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η αρχή θα γίνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις .
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Όλοι οι περιορισμοί που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων θα καταργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι:
  • Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ. 'Ετσι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως 100 δόσεις.
  • Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση.
  • Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.
  • Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση, θα προβλέπονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν την οφειλή. Σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή θα διαγράφονται πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις. Για 100 δόσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων και για 50 δόσεις τη μείωση κατά 70% των προσαυξήσεων. Σήμερα για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%.
  • Επίσης μειώνεται το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ. Παράλληλα το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ακολουθήσει είναι αυτό με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα ανοίξει και ο φάκελος για τα οικονομικά των κομμάτων.
Μέσα στον Μάρτιο θα έρθει προς ψήφιση στη Bουλή το νομοσχέδιο που θα αποκαθιστά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας(ΣΕΠΕ). Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και ο νόμος για τον κατώτατο μισθό μετατίθεται για το φθινόπωρο.
Στα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν εντός Μαρτίου αναμένεται να είναι και το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, και η νομοθετική ρύθμιση για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ώστε να μην υπάρχουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup, κυβερνητικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία, σημειώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η παράταση και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, επομένως αυτή τη στιγμή τίθεται προς συζήτηση το κατά πόσο η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Το θέμα διερευνάται νομικώς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...