ΜΠΟΜΠ ΣΑΙΜΟΝ. Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ «CBS» ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο «βετεράνος» των πολέμων και των 27 βραβείων «Emmy»

Ηταν πάνω σε ένα από τελευταία αμερικανικά ελικόπτερα που εγκατέλειψαν τη Σαϊγκόν την άνοιξη του 1975.    Ηταν στην Πολωνία κατά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά και κρατούμενος σε φυλακές του Ιράκ το 1991.
Ηταν στη Γάζα την ημέρα που ξεκίνησε η πρώτη Ιντιφάντα το 1987, αλλά μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το φθινόπωρο το 1973. «Γλίτωσε μέσα από καταστάσεις πιο δύσκολες ίσως από κάθε άλλον δημοσιογράφο στη σύγχρονη εποχή», όπως λένε οι συνάδελφοί του, για να πέσει τελικώς... θύμα δυστυχήματος πίσω στη γενέτειρά του τη Νέα Υόρκη.

Ο Μπομπ Σάιμον, ο πολυβραβευμένος βετεράνος ανταποκριτής της τηλεοπτικής εκπομπής «60 Minutes» του αμερικανικού δικτύου «CBS», άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με άλλο διερχόμενο όχημα σε δρόμο του Μανχάταν. Ηταν 73 ετών. Οσο για την πορεία του στη δημοσιογραφία, αυτή μετρούσε πάνω από πέντε δεκαετίες ζωής και δεκάδες βραβεία.

Ο Μπομπ Σάιμον θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους λιγοστούς δημοσιογράφους παγκοσμίως που βρέθηκαν με την ιδιότητα του ρεπόρτερ σε σχεδόν όλα τα μεγάλα πολεμικά μέτωπα της υφηλίου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μετά. Βιετνάμ, Περσικός Κόλπος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Νησιά Φόκλαντ, Βόρεια Ιρλανδία, Βαλκάνια, Αφρική, Λατινική Αμερική, Καμπότζη, Κίνα, Ινδία... ο Αμερικανός ρεπόρτερ βρέθηκε κυριολεκτικά σε όλα τα καυτά μέτωπα τις τελευταίες δεκαετίες καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις εξελίξεις που έμελλε να διαμορφώσουν τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Στον «Αττίλα»
Στα ταραχώδη μέσα της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε και στην Κύπρο, να στέλνει ανταποκρίσεις για την τουρκική εισβολή και όσα ακολούθησαν. Ανταποκριτής για πολλά χρόνια του «CBS» στη Μέση Ανατολή, ο Σάιμον λέγεται ότι συχνά έσπευδε μόνος, με τη μοτοσικλέτα του, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, προκειμένου να μη χάσει χρόνο στην κίνηση. Η αφοσίωσή του στο κυνήγι της είδησης και οι μοναδικές δημοσιογραφικές του ικανότητες έμελλε να του χαρίσουν δεκάδες βραβεία. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπομπ Σάιμον τιμήθηκε με συνολικά 27 βραβεία «Emmy», περισσότερα από κάθε άλλον. Το τελευταίο μάλιστα το έλαβε για ένα ρεπορτάζ που έκανε στην Παραγουάη το 2013.

Δραστήριος παρά την ηλικία του, ο 73χρονος δεν σταμάτησε ποτέ να «γεννάει» ειδήσεις. Το 2011 μάλιστα έγινε ο πρώτος έπειτα από δεκαετίες ξένος δημοσιογράφος που μπαίνει με το τηλεοπτικό του συνεργείο (της εκπομπής «60 Minutes») στο «άβατον» του Αγίου Ορους για να κάνει θέμα γύρω από τη ζωή των μοναχών. Πίσω στο παρόν, οι συνεργάτες του λένε ότι το τελευταίο διάστημα αυτός εργαζόταν πάνω σε ένα ρεπορτάζ για το κυνήγι της θεραπείας του ιού Εμπολα.

Ο Σάιμον εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του «CBS» το μακρινό 1967, και έλαβε το βάπτισμα του πυρός ως πολεμικός ανταποκριτής στο Βιετνάμ το 1971. Μια από τις «περιπέτειές» του, ωστόσο, που έγραψαν ιστορία έλαβε χώρα το 1991, κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, όταν αυτός και τρεις συνεργάτες του συνελήφθησαν από τις ιρακινές δυνάμεις στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Κουβέιτ και πέρασαν 40 ημέρες στη φυλακή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...