H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ώρα της κρίσης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έφτασε... Η πολυαναμενόμενη δίκη του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκινά αύριο το πρωί (25η Φεβρουαρίου), ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε για την περίπτωση αυτή έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην ίδια ακριβώς αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου είχαν δικαστεί οι αποβιώσαντες πλέον Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας και Γιώργος Πέτσος καθώς και οι εν ζωή Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Κοσκωτάς.

Πάντως, ο πρώην υπουργός έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά, και να εκπροσωπηθεί από έναν έως τρεις δικηγόρους.

Βάσει του ιστορικού (3/2014) βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα δικαστεί για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι κατηγορίες, όπως είναι γνωστό, αφορούν στη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ, τριών ηλεκτρονικών αρχείων που αντιστοιχούσαν σε τρία συγγενικά του πρόσωπα, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του «με σκοπό αφ' ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ' ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο».

Οι πρώτοι μάρτυρες

Πρώτοι μάρτυρες στην ιστορική αυτή δίκη που θα καταθέσουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, (υπό την προεδρία του αρχαιότερου των αρεοπαγιτών Νικόλαου Πάσσου) είναι οι:

- Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),

- Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,

- Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),

- Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,

- Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ,

- Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου,

- Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,

- Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και

- Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Η επαπειλούμενη ποινή

Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια "σπάνε" και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να "πέσει" ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...