Για ομάδες συμφερόντων, μονοπώλια και ολιγοπώλια που αντιστέκονται στην αλλαγή, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ (Video)

Μια νέα εποχή στην συνεργασία Ελλάδας – ΟΟΣΑ εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ξεκαθαρίζοντας ότι η περιβόητη "εργαλειοθήκη" δεν ήταν του ΟΟΣΑ αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά.
"Δεν ήταν εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης που την ονόμασε εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Ανακοίνωσε, μάλιστα την απόφαση για τη σύσταση μόνιμης κοινής επιτροπής που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή με δικαιοσύνη, αλλά και στενή συνεργασία με το ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων "με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο".
..

"Δεν ήρθαμε για υποδείξεις...Πάντα αυτός ήταν ο ρόλος μας"

"Δεν ήρθαμε να υποδείξουμε στους Έλληνες τί να κάνουν με την Ελλάδα. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα. Εκφράστηκαν. Σας ανέθεσαν ισχυρή εντολή." είπε ο Άνχελ Γκουρία τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ είναι περιουσιακό στοιχείο της κυβέρνησης.
"Δε θα υποκαταστήσουμε κανέναν και δε θα διεκδικήσουμε ρόλο πέραν αυτού που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουμε" είπε ο Άν. Γκουρία, προσθέτοντας με νόημα: "στηρίζουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντα αυτός ήταν ο ρόλος μας, δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε νέους ρόλους".
Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, έθεσε ως κοινούς στόχους ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας για να υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
"Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δύο πλευρές αλλά με βάση τη λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε από τη Βουλή", είπε ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι από κοινού με τον Α. Γκουρία η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ΟΟΣΑ-Ελλάδας.
"Γυρίσαμε σελίδα στο κεφάλαιο των χρήσιμων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων" τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν μεταρρυθμίσεις αλλά απορρυθμίσεις.
"Αποδιάρθρωση ως δήθεν αναδιάρθρωση και προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα με παραλείψεις ρυθμίσεων ή συγκεκριμένες διατυπώσεις ρυθμίσεων" και πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα και δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
"Εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις από το παρελθόν, ούτε δεσμεύσεις με την ελληνική ολιγαρχία" ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους που πλήρωσαν την πολιτική της ολιγαρχίας στην Ελλάδα".

Μεταξύ στασιμότητας και αποπληθωρισμού η Ευρώπη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη επέλεξε τη λιτότητα βαθαίνοντας, έτσι, ακόμα περισσότερο την κρίση και υποθηκεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της.
"Πέντε χρόνια αργότερα η Ευρώπη βολοδέρνει στη Σκύλα της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως "η Ελλάδα που μπήκε πρώτη στο εργαστήρι της λιτότητας βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση και με πολύ μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ απ΄ό,τι πριν την κρίση".
Για ομάδες συμφερόντων, μονοπώλια και ολιγοπώλια που αντιστέκονται στην αλλαγή, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι τα οφέλη της ανάπτυξης και της αλλαγής πρέπει να βοηθήσουν όλους τους Έλληνες και όχι μόνο κάποιους λίγους ιδιοκτήτες εταιριών σήμερα.
"Στην Ελλάδα οδηγηθήκαμε σε ενίσχυση ανισοτήτων και διαρροή της εμπιστοσύνης. Γι' αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να επανέλθει η ανάπτυξη όχι στα λογιστικά βιβλία αλλά χάριν των Ελλήνων πολιτών" διευκρίνισε ο Α. Γκουρία και ξεκαθάρισε:
"Είμαστε εδώ για να φέρουμε στο τραπέζι εργαλεία και μέσα να αναπτύξουμε μηχανισμούς για δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες, σύγκρουση συμφερόντων ή αποκάλυψη στοιχείων για τη διαφθορά"
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αυτή την ώρα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...