Τσίπρας από Βρυξέλλες: Βιώσιμη λύση για να γιατρέψουμε τις πληγές της λιτότητας (Video)

Στην ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής.


«Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για να γιατρέψουμε τις πληγές από την λιτότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σε όλη την Ε.Ε. και να επαναφέρουμε την Ευρώπη στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνική συνοχής», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα κατά το μπαράζ επαφών που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είχε δηλώσει βέβαιος ότι "η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει και να αφήσει πίσω οριστικά την κρίση". Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να "γίνει η Ευρώπη ένα σπίτι πιο άνετο για όλους μας".

Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει "να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν" επισημαίνοντας ότι "τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

"Τώρα είναι η ώρα σε όλη την Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητη για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον" είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Σ. Μισέλ τόνισε ότι "Η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορετικές απόψεις και να βρίσκει λύσεις στις διαφωνίες και αυτή είναι η μαγεία της".

O Βέλγος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης και για το Βέλγιο.

"Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός".

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Ντ. Κάμερον

Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα, όπως λένε πηγές από το Μαξίμου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο Ντ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.


Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με την Λετονή ομόλογό του Λαϊμντότα Στραουτζούμα, ενώ για το ενδεχόμενο συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...