Πώς απέκτησε περιουσία $30 δισ. το παιδί που φορούσε κουρέλια

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία με περιουσία που ανέρχεται σε σχεδόν 32 δισ. δολάρια. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.
Ο Li Ka – Shing, πρόεδρος της Hutchison Whampoa, ο οποίος έκλεισε άλλο ένα mega – deal, αγοράζοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας, την Ο2, γεννήθηκε φτωχός και, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η πορεία του δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σειρά εκπληκτικών συγκυριών και γεγονότων που τον οδήγησαν στην κορυφή.

"Κονταροχτυπιέται" με τον Jack Ma της Alibaba για τα πρωτεία στη λίστα των πλουτοκρατών και υποστηρίζει ότι η περιουσία του είναι διπλάσια από αυτή που υπολογίζεται.
λι1
Το 1940, όταν η Κίνα ήταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία, η οικογένειά του έφυγε για το Χονγκ Κονγκ κι έκτοτε έζησε εκεί.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Li έζησε πολλές ταραχές. Η Ιαπωνία κατέλαβε το Χονγκ Κονγκ το 1941. Ο πατέρας του Li πέθανε από φυματίωση πριν εκείνος κλείσει τα 16 κι έτσι αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο.
λι2
Η ιστορία έδειξε ότι ο Li ήταν άριστος "μαθητής" στο εργοστάσιο που δούλευε, αφού το 1950 ξεκίνησε ο ίδιος το δικό του πρώτο εργοστάσιο, την Cheung Kong Industries, που έφτιαχνε πλαστικά λουλούδια. Σήμερα στο μέρος που ήταν κάποτε το εργοστάσιο, δεσπόζει ένα πολυετές ξενοδοχείο που παραμένει στην ιδιοκτησία του.
λι3
Το εργοστάσιο ήταν στο βόρειο Χονγκ Κονγκ που τώρα μπορεί κανείς να το αναγνωρίσει δύσκολα σε σχέση με το πώς έμοιαζε στα μέσα του 20ου αιώνα. Ωστόσο, τα πλούτη του Li "αναπτύχθηκαν" πολύ γρηγορότερα από την πόλη.
λι4
Το 1969, η αμερικανική Hasbro χρησιμοποίησε το εργοστάσιο, πλαστικών του Li για να φτιάξει τις κούκλες G.I. Joe που προορίζονταν για εξαγωγή στις ΗΠΑ.
λι5
Ο Li μετακινήθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο και έπραξε πολύ ορθά αφού εκείνα τα χρόνια σημειώθηκε και η "εκτόξευση" του Χονγκ Κονγκ που έγινε παγκόσμια οικονομική δύναμη. Το 1979 αγόρασε την επενδυτική εταιρεία συμμετοχών Hutchison Whampoa.
Ο Li συναναστρέφεται μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και δέχεται προσκλήσεις από κυβερνήσεις για να παραστεί σε εκδηλώσεις όπως τα εγκαίνια ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
λι6
"Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να εργάζεσαι σκληρά και να βγάζεις μεγάλο κέρδος", είχε πει ο Li, σύμφωνα με άρθρο του Forbes το 2010. Το 2000 η Asiaweekείχε ανακηρύξει τον Li ως τον ισχυρότερο άνθρωπο της Ασίας.
Στην πατρίδα του, το Χονγκ Κονγκ, το Πολυτεχνείο ονόμασε έναν ολόκληρο πύργο Li Ka-Shing, όταν εκείνος πρόσφερε μια πλουσιοπάροχη δωρεά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
λι7
Οι δικοί του πύργοι, πάντως, είναι πολύ ψηλότεροι. Το Cheung Kong Centre στα δεξιά είναι το τρίτο ψηλότερο κτήριο στο Χονγκ Κονγκ και το γραφείο του Li είναι στον τελευταίο όροφο.
λι8
Είναι άνθρωπος που μισεί την επίδειξη. Επιμένει να κυκλοφορεί εδώ και χρόνια φορώντας ένα ρολόι των 44 δολαρίων.
λι9
Η κατοικία του όμως στο Deep Water Bay στο Χονγκ Κονγκ που στοιχίζει 13 εκατ. στερλίνες, άλλα δείχνει...
LI12
Το να είσαι πλούσιος όμως κρύβει και σοβαρούς κινδύνους: το 1996 ο γιος του απήχθη από τον διαβόητο γκάνγκστερ Cheung Tze-keung και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή παχυλών λύτρων.
λι11
Αυτή τη στιγμή ο κάποτε πάμφτωχος Li είναι 20ος στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Και για άλλη μια φορά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο πολύ διαφέρουν κάποιοι άνθρωποι από τον μέσο όρο των κοινών θνητών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...