Οι ναζί σκότωναν και τους δικούς τους...

Έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή ανώνυμου ιδιώτη συλλέκτη, έρχονται να επιβεβαιώσουν ιστορικές αναφορές πως το Τρίτο Ράιχ βομβάρδιζε σκόπιμα και Γερμανούς πολίτες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να δοκιμάσει τους διαβόητους και νέους τότε πυραύλους V2. Το πλήρες όνομά τους ήταν Vergeltungswaffe 2 και ήταν οι πρώτοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στον κόσμο.
Είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τη Βέρμαχτ για αεροπορικές επιδρομές κατά των Συμμάχων, βομβαρδίζοντας -μεταξύ άλλων και το Λονδίνο- από το φθινόπωρο του 1944 κι εντεύθεν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τον θάνατο περίπου 9.000 ανθρώπων.
Ο ιδιοκτήτης των εγγράφων υποστηρίζει πως το υλικό δεν έχει δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας και συνιστά τις πρώτες αποδείξεις ότι οι ναζί δολοφονούσαν μαζικά και πολίτες της εμπόλεμης Γερμανίας, στο πλαίσιο δοκιμών του οπλοστασίου τους. Τα έγγραφα βγαίνουν τώρα σε δημοπρασία στη Βρετανία από τον οίκο Chiswick Auctions. Σύμφωνα μάλιστα με σημειώματα που τα συνοδεύουν, τα έγγραφα αυτά αποτελούν αναφορές για τα τελικά στάδια δοκιμών των πυραύλων V2, αναφορές που είχαν υποβληθεί στην «Kommandostelle S», μια άκρως μυστική στρατιωτική μονάδα για την οποία ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά. Όπως αναφέρουν τα σημειώματα, οι αναφορές περιγράφουν πως οι συγκεκριμένοι πύραυλοι εβλήθησαν κατά του πληθυσμού γερμανικών αστικών κέντρων, με μονάδες των SS να τα επισκέπτονται στη συνέχεια για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
Ένα από τα βασικά προβλήματα στη χρήση των V2 ήταν η ανάπτυξη των συστημάτων καθοδήγησής τους. Τα σημειώματα περιγράφουν ότι στις αρχικές τους δοκιμές εκτοξεύονταν με κατεύθυνση δυτικά, ορισμένες φορές όμως κατέληγαν να πέφτουν ανατολικά από τη βάση εκτόξευσής τους. Παρότι είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως τον Σεπτέμβριο του 1944, οι δοκιμές τους συνεχίστηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 1945. Οι SS επιχείρησαν να κάψουν όλα τα ντοκουμέντα που σχετίζονταν με την ύπαρξη των V2 στα τέλη του πολέμου, γι' αυτό και οι γραπτές αναφορές σε αυτούς θεωρούνται πολύ σπάνιες. Τα συγκεκριμένα έγγραφα μάλιστα είναι εμφανώς καμμένα στις άκρες τους, γεγονός που καταδεικνύει ότι είχαν βρεθεί μέσα σε φωτιά.

Χαμόγελα μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Apollo 11  
Ο Βέρνερ φον Μπράουν (αριστερά με τα κιάλια στον λαιμό) μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Apollo 11 στο Φεγγάρι το 1969 | NASA
Οι πύραυλοι V2 συγκαταλέγονται στα πιο προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα των ναζί. Πάνω από 1.500 επιστήμονες είχαν λάβει μέρος στην κατασκευή αυτών και άλλων προγραμμάτων, με προεξάρχοντα τον Βέρνερ φον Μπράουν, οι οποίοι αντί να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου, αξιοποιήθηκαν δεόντως από τους Αμερικανούς και οδηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της άκρως απόρρητης επιχείρησης Paperclip. Εκεί εκμεταλλεύτηκαν την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων της NASA, που οδήγησαν τελικά στην προσεδάφιση στη Σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...