Βαρουφάκης: Σήμερα έγινε σημαντικό βήμα για την εκτέλεση της συμφωνίας

Σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός «από το πρωί της Τετάρτης ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες», ενώ ανέφερε πως δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν τον όρο «τρόικα». «Το αν κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν από συνήθεια τον όρο τρόικα δεν με πειράζει, εμείς δεν τον χρησιμοποιούμε» δήλωσε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα δεχθεί στην Αθήνα εκπροσώπους των θεσμών για συνομιλίες«Προφανώς θα διατηρήσουμε δεσμούς με θεσμούς, αλλά όχι να έρχονται από κοινού και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που απέτυχαν» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στις αναφορές των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη χαμένη περίοδο των δύο εβδομάδων, από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά δεν σπατάλησε χρόνο. «Και πολύ γρήγορα αντιδράσαμε δεδομένων των καταστάσεων που κληρονομήσαμε» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος που είχε αφήσει ανοιχτό, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «είπα ότι θα απευθυνθούμε στον λαό όταν ρωτήθηκα τι θα κάνουμε αν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από προτάσεις για μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν απέρριψαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις, πριν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τους κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι, Τόμσεν, Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει η απαιτούμενη διαδικασία, με σκοπό τη θετική κατάληξη για την ευρωζώνη.

Πιέζει και απαγορεύει μονομερείς ενέργειες ο Ντάισελμπλουμ


Το περιορισμένο χρονικό περιθώριο που υπάρχει πλέον για τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τους θεσμούς.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ελλάδα. «Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών» ανέφερε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει η νέα ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. «Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός τροχιάς όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, τονίζοντας ότι  ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποσπασματικής εκταμίευσης.  «Θα ήμουν ανοιχτός να δοθούν κάποιες δόσεις όσο θα προχωρά η εφαρμογή» υπογράμμισε κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ήδη έχουν χαθεί δύο εβδομάδες συζήτησης για «ποιος οδηγεί ποιόν και πού και αυτό είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου», τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους χάθηκαν οι δύο εβδομάδες.
Μοσκοβισί: Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη
Την ανάγκη παρουσίασης απτών και αποτελεσματικών αποφάσεων από την ελληνική πλευρά σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εκτίμησε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος βοήθειας.
«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Eurogroup: Συνοπτικές διαδικασίες για την Ελλάδα

 

Χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και... απόφασης για το ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα.
Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Νωρίτερα, την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις υπογράμμισαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε προσερχόμενος στην σημερινή συνεδρίαση: «Τo κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα». Στην ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών απάντησε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε κι άλλο την Ελλάδα εάν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. και πιστεύω ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, είναι αναγκαίο αν ξεκινήσουν πολύ πολύ γρήγορα. Χάνουμε τόσο πολύ χρόνο».
Ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι οι κουβέντες για το Grexit δεν βοηθάνε, είναι εναντίον αυτών των σεναρίων «και εναντίον είναι και οι Έλληνες... εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης». Πως επομένως η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί;, ρωτήθηκε. «Αυτό εξαρτάται από τους Ελληνες να το διασφαλίσουν», απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι ότι οι εταίροι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, «εφόσον υπάρχει πρόοδος στο πρόγραμμα». Από το τελευταίο eurogroup είπε δεν έχουν γίνει πολλά, όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «η ουσία είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος...οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει... και η πρόοδος είναι ελάχιστη».
Τι μέτρα περιμένει να λάβουν οι Έλληνες; «Δεν θα αναφερθώ σε όλη τη λίστα των μεταρρυθμίσεων» απάντησε, «το μήνυμα μου είναι να αρχίσουμε σήμερα και όχι αύριο... η παράταση είναι μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετρά αντίστροφα».

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί» 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει, μάλλον δεικτικά, ότι η Ελλάδα δεν αποτελούσε το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» είπε επαναλαμβάνοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων. Η Ελλάδα είπε είναι τώρα θέμα της τρόικας».
Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».
Λουις ντε Γκίντος- Γιάνης Βαρουφάκης | REUTERS/Yves Herman
Αυτή την άποψη περίπου με τα ίδια λόγια εξέφρασε και ο Ισπανός υπουργός Λουις ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας ότι το Eurogroup θα πρέπει πρώτα να ακούσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά την τρόικα και μετά να αρχίσει η πραγματική δουλειά.

Στο ίδιο κλίμα και ο  Μοσκοβισί

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, είναι σημαντικό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».
Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή.
Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...