Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ορκίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η τελετή της ορκωμοσίας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε στις 18.03. Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση που είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την αντιφώνηση του εκλεγέντος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του από την παρούσα Βουλή, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 2015.
Τον Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.  Εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, χειροκροτούμενος από το βουλευτικό σώμα και αμέσως ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας από τον αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες.
Το παρών στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Παναγιώτης Πικραμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, αλλόδοξων θρησκευτικών δογμάτων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.
Στις 19.00, κάτω από την ίδια ομπρέλα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής κατευθύνθηκαν στον 'Αγνωστο Στρατιώτη. Κάτω από έντονη βροχόπτωση, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και επιθεώρησε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς.
Με την τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον νεοεκλεγέντα Προκόπη Παυλόπουλο ολοκληρώθηκε η αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση, να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως την ανεργία νέων» και έκανε λόγο για έναν «δύσκολο αγώνα, κοινό όλων των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη».
«Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος. Υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, υπήρξατε ένας εξαιρετικός δάσκαλος. Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολο περίοδο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβεύματα πολλά, πρωτίστως της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε να να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλας προσφωνόντας τον νέο Πρόεδρο.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αντιφώνησε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι», τόνισε πως «οφείλω να σας αναγνωρίσω ασκήσατε τα καθήκοντα κατά τρόπο άψογο, ιδίως κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο» και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς από την προεδρία με αυτά τα εφόδια, αυτή τη υστεροφηφία».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε το Ίδρυμα «Κ. Καραμανλής» και απέτισε φόρο τιμής στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...