Οι σπονδές αίματος που συνδέουν τη μητροπολιτική Ελλάδα με τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι ακατάλυτες, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους έχουν ανασταλεί οι συνομιλίες δηλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στα μηνύματα της Ημέρας είπε ότι
«τα μηνύματα είναι πάνω από όλα ενότητας και αγώνα. Η σημερινή επέτειος που γιορτάζεται με τόση λαμπρότητα στην Κύπρο αποδεικνύει ότι οι σπονδές αίματος που συνδέουν τη μητροπολιτική Ελλάδα με τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι ακατάλυτες, είναι αδιάσπαστες και, συνεπώς, χαράζουν και κοινή πορεία πλεύσης για το μέλλον».
Ερωτηθείς αν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ανασταλεί και κατά πόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνομιλίες ουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι, η Navtex είναι σε ισχύ, το Μπαρμπαρός βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, συνεπώς, εάν και κατά πόσο θα εξαγγελθεί η οποιαδήποτε επανέναρξη του διαλόγου αυτό θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς να επαναφέρει την κατάσταση ως είχε προ της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25η Μαρτίου
Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που απευθύνω τα πλέον ειλικρινή συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, με την ευκαιρία της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον Ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και εκπέμπει ένα διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα ελπίδας και πίστης. Η σημερινή επέτειος ενισχύει την εθνική αυτοπεποίθηση ανακαλώντας στη μνήμη ένα σπουδαίο παρελθόν. Μας θυμίζει πως με την ομόνοια, τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό και πως οι εθνικές δοκιμασίες μπορούν να ξεπεραστούν.
Πριν από 194 χρόνια, ένας ολιγάριθμος λαός με εξαιρετική γενναιότητα και αυταπάρνηση ξεδίπλωσε τις αρετές για τη λευτεριά του και κέρδισε. Σήμερα, ο Ελληνισμός δίνει μια άλλη μάχη για να σπάσει τα δεσμά του οικονομικού κλοιού που τον περισφίγγει και είμαι βέβαιος ότι και αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά που συνέθεσαν την Εθνική Παλιγγενεσία του ’21 και αντλεί κουράγιο και σθένος στο δικό του συνεχιζόμενο αγώνα, νιώθοντας δίπλα του την αμέριστη, ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδας, λαού και ηγεσίας.
Μας ενώνουν ακλόνητες βαθιές ρίζες κοινής συνείδησης, γλώσσας, πολιτισμού, θρησκείας και κοινών αξιών ζωής. Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί. Ελλαδίτες και Κύπριοι πάντα προσέτρεχαν στο κάθε κάλεσμα της Κύπρου και της Ελλάδας για βοήθεια στις δύσκολες τους στιγμές, έτοιμοι για κάθε ατομική και συλλογική συνδρομή και θυσία.
Εκφράζουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την ελληνική πολιτική ηγεσία για τη στήριξη που, ιδιαίτερα τις τελευταίες οδυνηρές δεκαετίες, προσφέρουν στον υπό δοκιμασία Κυπριακό Ελληνισμό.
Και αυτή την περίοδο, ως Ελληνισμός στο σύνολό του, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις σημερινές προκλήσεις. Με πνεύμα σύνεσης, θα υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – έχοντας ως στήριγμα τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού – αλλά και όχι μόνον αν οι δύο είμαστε ενωμένοι και είμαστε ενωμένοι.
Επιθυμώ να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για την πολύτιμη στήριξη του Μητροπολιτικού Ελληνισμού στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και εν γένει στον αγώνα της Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές επί των οποίων θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό όραμα.
Την ίδιαν ώρα βιώνοντας τα πολλαπλά προβλήματα που σήμερα ο Μητροπολιτικός Ελληνισμός αντιμετωπίζει, δηλώνουμε απερίφραστα για άλλη μια φορά την ολόθερμη στήριξη μας στον αγώνα της Ελληνικής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και μίας Ευρώπης της αλληλεγγύης.
Αντλώντας δύναμη και παράδειγμα από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, θα παραμείνουμε στις επάλξεις της ειρήνης, διεκδικώντας δικαιοσύνη και υπομένοντας με σθένος τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, μέχρι που ο ήλιος της ελευθερίας να ανατείλει πάνω από το νησί μας. Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...