Ισραηλινές εκλογές: κλίνατε... επ’ αριστερά

Ολοταχώς προς την πρωθυπουργία του Ισραήλ οδεύει, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης της κεντρο-αριστερής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ
Πάνω από τα 2/3 των ισραηλινών ψηφοφόρων επιθυμούν να δουν το Ισραήλ να κινείται προς μια πιο κεντροαριστερή πολιτική κατεύθυνση μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου,
σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενήργησαν την Τετάρτη οι εφημερίδες «Jerusalem Post» και «Maariv» και την Πέμπτη η «Yediot Ahronot», οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες, τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η δημοσίευσή τους.
Ειδικότερα: το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θέλουν την αλλαγή, 20% όχι και 8% δεν εξέφρασαν άποψη. Ακόμη η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση σ’ ό,τι αφορά τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ το 48% απάντησε ότι δεν επιθυμεί για πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έναντι 41% που δήλωσε το αντίθετο.
Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 4 εδρών στον κεντροαριστερό συνασπισμό της Σιωνιστικής Ενωσης (Εργατικό Κόμμα και HaTnuah της Τζίπι Λίβνι) υπό την ηγεσία του Ισαάκ Χέρτζογκ έναντι του Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με 26 έδρες έναντι 22, η μία, και 25 έδρες έναντι 21 η δεύτερη, τέσσερα 24ωρα πριν από τις εκλογές για την 120 εδρών Κνεσέτ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Σιωνιστική Ενωση διπλασίασε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το προβάδισμα των δύο εδρών της έναντι του Λικούντ, ενώ την Πέμπτη τη στήριξή του στον Χέρτζογκ εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος Σιμόν Πέρες.
Στις δύο δημοσκοπήσεις η ενιαία λίστα των τεσσάρων αραβικών ισραηλινών κομμάτων, τα οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ κατέρχονται με κοινό ψηφοδέλτιο, έρχεται τρίτη με 13 έδρες, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό ρόλο, ενώ το κεντρώο Yesh Atid, του Γιαΐρ Λαπίντ, εξασφαλίζει 12 έως 13 έδρες. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Κοινή Αραβική Λίστα οφείλει να συμμαχήσει με τη Σιωνιστική Ενωση, ενώ το 16% εκτιμά ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τον συνασπισμό χωρίς να συμμετάσχει σ’ αυτόν.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις τους, τέλος, τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα είναι οι νικητές της αναμέτρησης, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι ο «Μπίμπι» βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...