Κεφαλονιά «Στοπ» στις ανεμογεννήτριες του Μπόμπολα

Μια ιστορική απόφαση πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, η οποία δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω και αφορούσε την εγκατάσταση οκτώ νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή της Φάλαρης.
Συγκεκριμένα, η εταιρία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», συμφερόντων Μπόμπολα ζήτησε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Π.Ε. Κεφαλληνίας την άδεια για να εγκαταστήσει οκτώ (8) νέες ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Φάλαρης, πάνω από τα Διλινάτα.


Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, υπακούοντας στην υπάρχουσα νομοθεσία ενέκρινε την νομιμότητα της εγκατάστασης αυτής, ωστόσο, ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

 Ο κ. Δρακουλόγκωνας επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους και μέσα από την εισήγησή του ζήτησε το Π.Σ. να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του ανέφερε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενεργώντας ως πολιτικό όργανο, πρέπει να μην σταθεί στο γράμμα του νόμου, αλλά πρέπει να βγάλει μια πολιτική απόφαση που θα κινείται παράλληλα με τον νόμο.





Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πόσες ανεμογεννήτριες θα βάλουμε ακόμη στην Κεφαλονιά και τι κερδίζει η τοπική κοινωνία από αυτές. Τι προσφέρει η ΔΕΗ από το 15% της παραγόμενης ενέργειας στην τοπική κοινωνία; Πρέπει να υπάρξει μια σαφή απάντηση για το τι έχουν κάνει στην Κεφαλονιά. Θα πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι για την περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Εισηγούμαι στο Π.Σ. να μην εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί παρόλο ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θεωρούμε ότι η εγκατάσταση περαιτέρω ανεμογεννητριών οδηγεί στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να υπάρχει θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία».

«Πάνω από όλα η τοπική κοινωνία»
Στη συνέχεια το Π.Σ. έδωσε κατά πλειοψηφία αρνητική γνωμοδότηση και η απόφαση αυτή έφυγε για την Αποκεντρωμένη, προκειμένου να επικυρωθεί. Στις δηλώσεις που μας έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τέτοια απόφαση.

Πρέπει επιτέλους να δούμε τι θα κάνουμε πρώτα από όλα με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο στην Κεφαλονιά έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την έως τώρα εγκατάσταση και λειτουργία των υπάρχουσων ανεμογεννητριών και κατά δεύτερο πρέπει να σκεφτούμε και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Δηλαδή, εντάξει, να τοποθετήσουμε νέες ανεμογεννήτριες, αλλά ποιο θα είναι το όφελος της τοπικής κοινωνίας; Κανένα ή σχεδόν κανένα, αν λάβουμε υπόψη μας πως λειτουργεί ήδη το σύστημα στην Κεφαλονιά όλα αυτά τα χρόνια. Η απόφαση που πήραμε ήταν πολιτική και έχω την εντύπωση ή μάλλον τη βεβαιότητα πως η Αποκεντρωμένη θα την κάνει δεκτή και θα συμφωνήσει μαζί μας και δεν θα προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση για τις οκτώ νέες ανεμογεννήτριες.

Υπάρχει το γράμμα του νόμου, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κεφαλληνίας μπορεί να έπραξε σύμφωνα με τον νόμο, αλλά εμείς σκεφτόμαστε και πράττουμε σύμφωνα με το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...