“Κατηγορώ” του Ρώσου υπ. Άμυνας κατά των ΗΠΑ για δράση στο “εγγύς εξωτερικό”

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού επέκρινε σήμερα έντονα τις ΗΠΑ κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι χρηματοδοτεί εξεγέρσεις και επεκτείνει το ΝΑΤΟ με μόνο στόχο να αντισταθμίσει την επιρροή της Ρωσίας στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το αποκαλούμενο και ως ρωσικό «εγγύς εξωτερικό» (near abroad).

Στην ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Διεθνής ασφάλεια- προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη Μόσχα και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Νότιας Κορέας και του Πακιστάν, ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται το γαλλικό AFP, αναφέρθηκε στην αμερικανική «απειλή».
«Ανησυχούμε: η σταθερότητα που εδραιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αρχίζει να συνθλίβεται», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός. «Κάποιες χώρες που θεωρούν εαυτές νικήτριες του Ψυχρού Πολέμου προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στις άλλες». Για να συνεχίζει επισημαίνοντας, «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή της Ιστορίας. Εμείς είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε τις παραμέτρους της παγκόσμιας τάξης».
Ο Σοϊγκού, που έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές την έκφραση «κάποιες χώρες» για να αναφερθεί στις ΗΠΑ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αποσταθεροποιεί τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ότι παρασύρει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μακριά από τη ζώνη επιρροής της Μόσχας.
«Βασικός στόχος είναι να αποκοπούν οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών που συνδέονται με αυτή μέσω του πολιτισμού και της ιστορίας τους», επεσήμανε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί δεν διστάζουν να επενδύουν μαζικά στις χώρες αυτές, ή να προκαλούν λαϊκές εξεγέρσεις, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.
«Φυσικά η πιο μεγάλη τραγωδία μεταξύ των “χρωματιστών εξεγέρσεων” είναι η Ουκρανία», εκτίμησε ο ίδιος σημειώνοντας την αντίθεση αυτής της πολιτικής με την «ειρηνική» προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, όπως είπε. «Οι χώρες (μέλη) του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αρπάξουν γεωπολιτικό χώρο, να ενισχύσουν το στρατιωτικό τους δυναμικό στην ανατολική Ευρώπη και να πλησιάσουν (στα σύνορα) της Ρωσίας», υποστήριξε ο Σοϊγκού.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος επικεντρώθηκε στην προσπάθεια «απόλυτης ηγεμονίας» των ΗΠΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...