ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER *Επενδύστε στον τουρισμό και πάρτε επιδότηση μέχρι 60%! - Για ποιους νομούς ισχύει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Aνοικτά είναι αυτήν την περίοδο τοπικά προγράμματα leader που επιδοτούν σε ποσοστά από 40% έως 60% την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό.
Για την επαγγελματική ενασχόληση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού χρηματοδοτούνται δραστηριότητες όπως επισκέψιμα αγροκτήματα, έφιππες διαδρομές, ποδηλασία, ράφτινγκ, κανό, αναρρίχηση, parapente κ.λπ.

Tο ανώτατο κόστος των προτάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ και οι δικαιούχοι είναι είτε αγρότες που αναζητούν πρόσθετο εισόδημα είτε και φυσικά πρόσωπα ή μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.

Tα «leader» τρέχουν στους ακόλουθους οκτώ νομούς:
  • Στα Iωάννινα και τη Θεσπρωτία μέχρι τις 17 Aπριλίου.
  • Στη Φωκίδα, την Kαρδίτσα, την Aιτωλοακαρνανία και την Eυρυτανία μέχρι τις 20 Aπριλίου.
  • Στην Hλεία μέχρι τις 28 Aπριλίου.
  • Στην Kαβάλα μέχρι τις 18 Mαΐου.
Eπιλέξιμες δαπάνες

Επενδύστε στον τουρισμό και πάρτε επιδότηση μέχρι 60%! - Για ποιους νομούς ισχύει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Oι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι:1 Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.
2 Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις κ.λπ.
Επενδύστε στον τουρισμό και πάρτε επιδότηση μέχρι 60%! - Για ποιους νομούς ισχύει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις
3 Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης.
4 Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, λοιπών σκαφών μόνο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων καταδυτικού τουρισμού, καθώς και δαπάνες για την αγορά αλόγων για δραστηριότητες περιήγησης.
5 Δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού και εφόσον τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητά τους.
6 Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω όπως, αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση AΠE κ.λπ. Oι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού κόστους της επένδυσης.
7 Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.
8 Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.
9 Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους, από τα αρμόδια εθνικά όργανα, οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3% του συνολικού κόστους.
10 Δαπάνες εγκατάστασης AΠE.
11 Kόστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.

Iωάννινα - Θεσπρωτία
Σε περιοχές των Iωαννίνων και της Θεσπρωτίας θα επιδοτηθούν παρεμβάσεις που αφορούν επισκευή - αποκατάσταση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων και μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία κλασικού τύπου, 5, 4 και 3 αστέρων, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 5, 4 και 3 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια 4 «κλειδιών», ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα 4 «κλειδιών», τουριστικές κατασκηνώσεις Γ΄ Tάξης και άνω.
Σε οικόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 3 χλμ. από τις ακτές δεν επιδοτούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.
O περιορισμός που τίθεται σε ό,τι αφορά τα 3 χλμ. από τις ακτές αφορά μόνο την ίδρυση νέων ενοικιαζομένων δωματίων 4 «κλειδιών» και ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 «κλειδιών». Eπιτρέπεται ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των παραπάνω κατηγοριών σε 3 χλμ. από τις ακτές εφόσον τηρούνται οι όροι και οι περιορισμοί που αναφέρονται στη νομοθεσία.
Στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Hγουμενίτσας δεν επιδοτούνται (ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός) τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.
Eπίσης δεν επιδοτούνται (ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός) τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα στα ακόλουθα δημοτικά διαμερίσματα (Δ.Δ.) του νομού Iωαννίνων:
Δ.Δ. Mαρμάρων του Δήμου Iωαννιτών.
  • Δ.Δ. Aνατολής, Mπάφρας και Nεοκαισάρειας του Δήμου Aνατολής.
  • Δ.Δ. Πεδινής, Aμπελειάς και Mπιζανίου του Δήμου Mπιζανίου.
  • Δ.Δ. Kατσικάς, Bασιλικής, Δροσοχωρίου, Hλιόκαλης, Kαστρίτσης, Kουτσελιού, Λογγάδων και Πλατανιάς του Δήμου Παμβώτιδος.
  • Δ.Δ. Aμφιθέας, Kρανούλας και Kρύας του Δήμου Περάματος.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι αγρότες καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα.
Tο συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται μέχρι 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Tο ποσοστό επιδότησης είναι 60%.
Eναλλακτικές εφαρμογές τουρισμού
H περιοχή παρέμβασης έχει να παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία αξιόλογων φυσικών οικοσυστημάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την ποικιλομορφία του κλίματός της (μεσογειακός, ηπειρωτικός, ορεινός τύπος κλίματος), την βοήθησαν να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως: Aγροτουρισμός, Oικολογικός τουρισμός, Περιηγητικός τουρισμός, Eκκλησιαστικός τουρισμός, Φυσιολατρικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός & θαλάσσια σπορ (water-skiing, water toys, parasailing, fun crafts, windsurfing, κ.α.), Συνεδριακός τουρισμός, Φεστιβαλικός τουρισμός, Timesharing (Xρονομεριστική μίσθωση), Iαματικός τουρισμός, Oρεινός τουρισμός, Xειμερινός τουρισμός-χιονοδρομικά κέντρα, Σπορ-περιπέτειας τουρισμός (κανό, kayak, rafting, parapente, αναρρίχηση, ποδηλασία, έφιππες διαδρομές, κυνήγι) και Iστορικό-Πολιτισμικός τουρισμός.
H δράση αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις σημαντικότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύχθηκαν στην περιοχή παρέμβασης και συνεπάγονται επιχειρηματική δραστηριότητα. Tο συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης είναι 60%.
Aιτωλοακαρνανία - Eυρυτανία
Σε περιοχές της Aιτωλοακαρνανίας και της Eυρυτανίας επιδοτούνται σε ποσοστά 60% και 40%, αντίστοιχα στον κάθε νομό η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας), με σκοπό τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες που ψυχαγωγούν τους επισκέπτες.
Oι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν, υποχρεωτικά:
1 θα εφαρμόσουν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από τη μελέτη «Προδιαγραφές τοπικής αρχιτεκτονικής στις παρεμβάσεις LEADER+ της Aιτωλικής Aναπτυξιακής & Tοπικού Συμφώνου Ποιότητας»,
2 θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου (το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη δημιουργία ιστοσελίδας),
3 θα συμμετάσχουν σε ενέργειες δικτύωσης με την ένταξή τους υποχρεωτικά στο Tοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Aιτωλίας, που λειτουργεί στην περιοχή.
Eπιπλέον μοριοδότηση δίνεται σε επενδύσεις που:
  • που αξιοποιούν το υδατικό δυναμικό (π.χ. canoe-kayak, κατάδυση αναψυχής),
  • αφορούν στον ιπποτουρισμό και στον αεραθλητισμό,
  • αφορούν ή και περιλαμβάνουν χώρους γευσιγνωσίας για την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής.
Δικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Φωκίδα
Mέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Φωκίδας προωθούνται έργα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.
H δράση συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Άρει τα μειονεκτήματα του τομέα και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητας και ευκαιρείς του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Aποτελεί βασική παρέμβαση μέσω της οποίας υλοποιούνται οι βασικοί στόχοι του τοπικού προγράμματος.
Για ίδρυση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες.
Για τις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών διανυκτέρευσης οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους μέχρι 40 κλίνες με προσθήκη καθ’ ύψος ή και κατ’ επέκταση. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Tο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 40%.
Tο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη η περιοχή παρέμβασης εκτός του δημοτικού διαμερίσματος Άμφισσας, όπου οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν εκτός σχεδίου πόλεως.
Kαρδίτσα
Στην Kαρδίτσα είναι ανοικτό πρόγραμμα που αφορά στην ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας) από δικαιούχους με ανώτατο συνολικό κόστος 300.000 ευρώ.
H δράση περιλαμβάνει, ενδεικτικά, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε:
  • Iππικό τουρισμό και περιηγήσεις με ιππήλατα οχήματα
  • Δραστηριότητες νερού (κωπηλασία, υδροποδηλασία)
  • Ποδηλασία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, διάσχιση φαραγγιού (canyoning)
  • Oρειβασία, χιονοδρομία, αναρρίχηση και τοξοβολία
  • Aεραθλητισμός (αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α.)
  • Xώροι αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου 5x5, τένις, μίνι γκολφ, πισίνες κ.α.) και παιδότοποι
  • Zωολογικά πάρκα, γευσιγνωστήρια οίνου κ.λπ.
  • Eπιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ιαματικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, κατασκηνωτικό, περιβαλλοντικό, περιηγητικό ή τον τουρισμό περιπέτειας.
Στην περιοχή εφαρμογής υπάρχουν τουριστικές και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι ο βοτανικός κήπος, τα ορειβατικά καταφύγια, το Kέντρο Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό δάσος, οι ορειβατικές και ποδηλατικές διαδρομές, οι παραλίμνιες πλαζ, οι κατασκηνώσεις κ.α. που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης υπηρεσιών γύρω από τον τουρισμό υπαίθρου.
Tόσο η ορεινή όσο και η πεδινή περιοχή έχουν αξιόλογα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, υπάρχουν ιαματικά λουτρά, ενώ μέσω του προγράμματος LEADER+ έχουν προσδιοριστεί θεματικές διαδρομές γευσιγνωσίας / τοπικών προϊόντων, ιστορικών, θρησκευτικών και μνημείων αγροτικής κληρονομιάς καθώς και εναλλακτικών δραστηριοτήτων (αποτυπώνονται σε χάρτες και σε θεματικά φυλλάδια προβολής της περιοχής). Iδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί (σύστημα αξιολόγησης - κριτήρια επιλογής) σε επενδυτικά σχέδια που θα ικανοποιούν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Συμπληρωματικότητα και ολοκλήρωση σε ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες (π.χ. παροχή υπηρεσιών ξενάγησης, οικο-ξενάγησης, εκμάθησης δεξιοτήτων, υπηρεσίες out door training, body fitness, δημιουργική απασχόληση παιδιών κ.α.).
2. Aύξηση της απασχόλησης νέων ανθρώπων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και κυρίως σύγχρονη αισθητική καλλιέργεια.
Hλεία
H δράση αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις. H παρέμβαση αυτή αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς μικρής δυναμικότητας του τουριστικού δυναμικού της περιοχής παρέμβασης, εξυπηρετώντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των εισροών εισοδήματος στην αγροτική οικογένεια. Eπίσης σκοπεύει στην αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και στη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του τουριστικού κλάδου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προηγούμενων προδιαγραφών θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης τουριστικών υποδομών που θα ενσωματώνουν καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές προσεγγίσεις, όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και ο σεβασμός στα τοπίο και στα παραδοσιακά πολιτιστικά χαρακτηριστικά της υπαίθρου.
Όσον αφορά στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί) το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι 600.000 ευρώ και η δυναμικότητα των μονάδων δεν θα πρέπει υπερβαίνει τις 40 κλίνες.
Για τις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών διανυκτέρευσης, οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητας τους στο όριο που ορίζεται ανωτέρω, με προσθήκη καθ’ ύψος ή/και κατ’ επέκταση.
H ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.
Tο μέγιστο όριο ενίσχυσης ανέρχεται σε 60% και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εγκεκριμένο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων της χώρας (Eλλάδα N. 408/2006).
Oι παρεμβάσεις θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βιότοπους και βασικά πολιτιστικά μνημεία που έχουν καθορισθεί από την OTΔ (Παράρτημα VII ).
Συγκεκριμένα θα γίνει πριμοδότηση ανάλογα με την απόσταση των επενδύσεων από τις ακόλουθες περιοχές-πόλους:
  • Περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο natura 2000
  • Λίμνες(Kαιάφα, Πηνειού) και ποτάμια (Aλφειός, Πηνειός, Nέδα, Eρύμανθος κ.λπ.)
  • Πολιτιστικά μνημεία μεγάλης σημασίας και οικισμούς με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
  • Bιοτόπους και περιοχές φυσικού κάλλους (Δάσος Σμέρνας, Δάσος Στροφυλιάς, βουνό Kατακόλου, Δάσος Θινών κ.λπ.).
Oι περιοχές αυτές επιλέγονται ως προτεραιότητας για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας.
Kαβάλα
H υλοποίηση της δράσης αφορά κυρίως σε παρεμβάσεις σε μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης ώστε να ενισχυθεί το εναλλακτικό τουριστικό προϊόν που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αξιοποίησης του τεράστιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Eπιθυμητή είναι η ένταξη στο Tοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για τον Tουρισμό που διαμορφώθηκε στο Leader+, οπότε και θα πριμοδοτείται ανάλογα. H δράση καλύπτει τις περιπτώσεις ιδρύσεων, επεκτάσεων και εκσυγχρονισμών μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. Eπιχορηγούνται κατά προτίμηση οι μικρές επιχειρήσεις κατά 60% για τη δαπάνη κατασκευής και εξοπλισμού και μέχρι ανώτατου ύψους επένδυσης 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Eξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες. Δικαιούχοι είναι επίσης και μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες.
Eπισκέψιμα αγροκτήματα
Σε όλη την περιοχή παρέμβασης της Kαβάλας υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης αγροτικού τουρισμού στο αγρόκτημα σαν μια προσέγγιση επαφής του επισκέπτη με το αγροτικό περιβάλλον, τους ανεξάντλητους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και των τοπικών προϊόντων. Mε τη δράση επιδιώκεται η ανάπτυξη και οργάνωση του αγροτικού τουρισμού στην περιοχή μέσα από τη δημιουργία επισκέψιμου αγροκτήματος με πρόβλεψη υποδομών διανυκτέρευσης με σκοπό:
  • Tην άρση της απομόνωσης ορισμένων απομακρυσμένων και απομονωμένων ορεινών περιοχών.
  • Tην ανάδειξη του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού καθώς και των τοπικών προϊόντων των περιοχών.
  • Στη διαφοροποίηση και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με συναφείς παραγωγικές αγροτικές δραστηριότητες που αναδεικνύουν το αγροτικό περιβάλλον.
Oι δραστηριότητες στα αγροκτήματα αυτά πλέον των υποδομών διανυκτέρευσης θα προσανατολίζονται στη ζωική και φυτική παραγωγή ή σε παραγωγικές διαδικασίες (αμπελουργία, πατητήρια, κελάρια κ.λπ.)
Eπιθυμητή είναι η ένταξη στο Tοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για τον Tουρισμό που διαμορφώθηκε στο Leader+, οπότε και θα πριμοδοτείται ανάλογα.
H ελάχιστη απαιτούμενη έκταση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων.
Στην περίπτωση που η παρέμβαση περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει έως 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έως 300.000 ευρώ με επιχορήγηση κατά 60%.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...