Η άνοδος της θερμοκρατίας θέτει σε κίνδυνο 16% των βιολογικών ειδών

Η ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί να αποδεκατίσει το ένα στα έξι βιολογικά είδη στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science». Ο υφηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Μαρκ Έρμπαν, υπέβαλε σε προσομοίωση 131 διαφορετικές μελέτες για εξαφάνιση βιολογικών ειδών,
χρησιμοποιώντας διαφορετικά μοντέλα και εφαρμόζοντας καινούργιες μεθόδους στατιστικής ανάλυσης. Το συμπέρασμα της πρωτότυπης «μετα-μελέτης» ήταν πως ο σημερινός κίνδυνος εξαφάνισης των βιολογικών ειδών του πλανήτη είναι 2,8%.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Έρμπαν, εάν οι χώρες του πλανήτη επιμείνουν στον επιθυμητό στόχο να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνον 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων, ο κίνδυνος εξαφάνισης βιολογικών ειδών, παγκοσμίως, θα ανέλθει στο 5,2%. Αν ισχύσει ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο, στο οποίο η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να εξαφανιστεί το 8,5% των ειδών του πλανήτη, ενώ αν τα πράγματα παραμείνουν όπως έχουν σήμερα, ο κίνδυνος εξαφάνισης θα διπλασιαστεί σχεδόν, στο 16%, καταλήγει ο Έρμπαν, δηλαδή θα εξαφανιστούν ένα από κάθε έξι βιολογικά είδη της Γης.
Ο κίνδυνος επιταχύνεται με κάθε βαθμό Κελσίου
Ο Αμερικανός επιστήμονας προειδοποιεί πως «οι κίνδυνοι εξαφάνισης λόγω της αλλαγής του κλίματος αναμένεται όχι μόνον να αυξηθούν, αλλά και να επιταχύνονται με κάθε βαθμό Κελσίου που ανέρχεται η θερμοκρασία του πλανήτη» και ότι «τα σημάδια της κλιματογενούς εξαφάνισης θα γίνονται όλο και πιο φανερά, αν δεν αναλάβουμε σήμερα δράση για να περιορίσουμε τη μελλοντική κλιματική αλλαγή». Ωστόσο, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών στη Βόρεια Αμερική είναι ο χαμηλότερος (5%) και στην Ευρώπη, ο δεύτερος χαμηλότερος (6%). Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η Νότια Αμερική, η οποία ενδέχεται να χάσει το 23% των βιολογικών ειδών της, αλλά και οι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία που απειλούνται έως και το 14% των ειδών.
Η μελέτη, όπως αναγνωρίζει και ο Μαρκ Έρμπαν, παρουσιάζει ελλείψεις, παρά το γεγονός ότι είναι η καλύτερη πληροφόρηση που μπορούμε να έχουμε σήμερα. Οι ελλείψεις αφορούν την εξαφάνιση των ειδών σε μεγάλες περιοχές της Ασίας, δεν γίνεται συνυπολογισμός των περίπλοκων τρόπων αλλαγής των φυσικών συστημάτων λόγω της αλλαγής του κλίματος, συνδυάζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η ρύπανση ή η υπερβολική ανάπτυξη. Επίσης, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις σχέσεις θηρευτών- θηραμάτων ή το πόσο γρήγορα ή αργά, φυτά και ζώα μπορούν να μετακινηθούν σε νέα οικοσυστήματα, παράγοντες παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο αισιόδοξη ή πιο αρνητική συνολική εικόνα.
Ωστόσο, παρά τα μειονεκτήματα της μελέτης, σε σχόλιο που συνοδεύει τη μελέτη του Μαρκ Έρμπαν, η βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Τζάνεκε Χίλε Ρις Λάμπερς, επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε... πριν αναλάβουμε δράση, κατά προτίμηση μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...